Conectează-te cu noi

Naţional

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Publicat acum

pe

Sursă FOTO - evz.ro

Sursă FOTO – evz.ro

Ziua de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 12 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție organizează, de la începutul acestei săptămâni, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.
Astfel, în București, activitățile au debutat luni, 7 decembrie, cu un punct de informare anticorupție instalat la stația de metrou Universitate. Timp de 3 zile (7,8 și 9 decembrie), în intervalul orar 10.00 – 14.00, cetățenii care au tranzitat Pasajul Piața Universității au putut să stea de vorbă cu voluntarii anticorupție (elevi și studenți) despre cum pot să contribuie în mod direct, prin atitudine și comportament, la prevenirea și sesizarea faptelor de corupție. Cu acest prilej, cetățenii au primit calendare anticorupție 2016, pliante și flyere de informare cu privire la faptele de corupție și linia verde anticorupție 0800.806.806 unde pot fi sesizate aceste situații. Activitatea este organizată de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel, cu sprijinul Primăriei municipiului București.

Tot luni, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, DGA – prin Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI), în parteneriat cu Expert Forum, Liderjust și Centrul Român de Politici Europene a organizat dezbaterea cu tema De ce eu? Cetățeanul vs sistem. La activitate au participat peste 350 de persoane, atât angajați MAI, cât și public extern, subiectul discuțiilor fiind despre integritate în spațiul public, precum și despre drepturile și modalitățile de apărare pornind de la proiecția filmului De ce eu, regizat de Tudor Giurgiu. Moderatorii dezbaterii, respectiv Laura Ștefan (expert anticorupție, Expert Forum), Alexandra Lăncrăjan (procuror/Liderjust) și Tudor Giurgiu au subliniat nevoia de acțiune civică în lupta împotriva corupției sistemice.

Astăzi, 9 decembrie, începând cu ora 11.00, DGA – DAMBJI, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Fundația Hanns Seidel și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, au organizat o acțiune de informare anticorupție în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni – Albița. Reprezentanții celor 4 instituții au interacționat direct cu cetățenii care au tranzitat frontiera către și dinspre Republica Moldova, cărora le-au înmânat materiale informative despre prevederile legale în domeniul infracțiunilor de corupție, precum și modalitățile de sesizare ale acestora. Activitatea încheie, totodată,

Proiectul Plătește zero pentru ce ți se cuvine, desfășurat pe parcursul anului 2015, în parteneriat de instituțiile amintite. Proiectul Plătește Zero pentru ce ți se cuvine, finanțat de Fundația Hanns Seidel România și Republica Moldova a constat în amplasarea Labirintului Anticorupție în 10 localități din România și Republica Moldova prilej cu care, peste 6.000 de cetățeni din cele două țări au avut posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Activitățile pentru marcarea datei de 9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție au mai cuprins, totodată, masa rotundă cu tema “Managementul riscurilor de corupție” organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului București la Academia Română. Au fost prezenți la activitate manageri și consilieri de integritate din cadrul structurilor MAI din municipiul București și județul Ilfov care au discutat despre metodologia de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, proiectată și implementată de Direcția Generală Anticorupție, atât în structurile MAI, cât și în alte ministere.

Activități similare au fost organizate de către serviciile județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție în toate județele țării. Prin toate aceste acțiuni, dorim responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul luării de atitudine şi sesizarea autorităților în domeniu de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul MAI, reamintim Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Naţional

Numărul deceselor cauzate de GRIPĂ a ajuns la 47! Recomandările specialiștilor

Publicat acum

pe

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat miercuri seara, că au fost confirmate alte două decese cauzate de virusul gripal. Numărul total al deceselor din acest sezon a ajuns la 47.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 53 de ani, din judeţul Tulcea, care avea virus gripal tip A (H1) pdm09 şi condiţii medicale preexistente şi de o femeie în vârstă de 35 de ani, din judeţul Iaşi, cu virus gripal tip B, dar fără condiţii medicale preexistente cunoscute.

Niciunul din cei decedaţi nu era vaccinat antigripal.

Numărul total de decese de la debutul sezonului 2017-2018 a ajuns astfel la 47.

Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, şcolilor sau al farmaciilor, cât şi de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.

Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.

Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Naţional

ALERTĂ METEO de ger polar şi ninsori. Temperaturi de minus 18 grade în estul Transilvaniei

Publicat acum

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat, miercuri, că de la sfârşitul săptămânii va pătrunde în ţară o masă de aer rece de origine polară, în weekend înregistrându-se valori între -13 şi -18 grade Celsius în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, iar în Capitală de -3 grade.

De la sfârşitul acestei săptămâni, o masă de aer rece de origine polară va pătrunde în ţara noastră, determinând scăderea semnificativă a valorilor termice, atât a celor maxime, cât şi a celor minime, astfel că vremea va deveni deosebit de rece. Pe parcursul nopţilor, dacă la început în partea de nord a Moldovei şi în estul Transilvaniei vom vorbi de ger, de lunea viitoare vom vorbi de ger în special în jumătatea de nord a ţării, apoi în zilele imediat următoare gerul se instalează şi în restul zonelor”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu al ANM, Oana Catrina.

În afară de temperaturi scăzute, la sfârşitul săptămânii revin ninsorile în cea mai mare parte a ţării.

Mâine (joi -n.r.) vor fi precipaţii mixte în partea de sud, sud-est pe parcursul zilei, apoi vor predomina ninsorile. Însă de sâmbătă vorbim de precipitaţii doar sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor, ninsori ce vor continua şi pe parcursul zilei de duminică. Sub aspect termic, începând cu ziua de sâmbătă o masă de aer rece dinspre latitudini nordice va coborî şi va pătrunde şi în ţara noastră, determinând astfel scăderea valorilor de temperatură. Această scădere va fi mai accentuată pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în partea de nord al Moldovei şi în estul Transilvaniei, unde aşteptăm temperaturi minime de -13 grade Celsius. Scăderea va continua şi duminică, iar în noaptea de duminică spre luni aşteptăm valori de până la -18 grade în estul Transilvaniei”, a declarat meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Oana Catrina.

Potrivit ANM, în intervalul 26 februarie – 1 martie vremea va fi deosebit de rece, dimineţile şi nopţile vor fi geroase şi va ninge temporat în majoritatea regiunilor ţării.

În Bucureşti, de joi, va începe lapoviţa şi va fi vânt, iar în la sfârşitul acestei săptămâni va ninge.

Sâmbătă vor fi 1-2 grade în orele amiezii, iar duminică, în orele amiezii vor fi -4, chiar -3 grade. Deci de duminică vreme devine deosebit de rece şi în Capitală, asta deşi în mod normal în această perioadă a anului ar trebui să se înregistreze în Bucureşti cam 6-7 grade. Această vreme deosebit de rece va persista şi săptămâna viitoare, când dimineaţa şi noaptea foarte probabil va fi ger, în special a periferia oraşului”, a completat meteorologul.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Naţional

BeKid.ro, primul magazin online pentru copii care introduce plata prin Bitcoin

Publicat acum

pe

Ceea ce părea acum mulţi ani o fantasmagorie, a devenit o realitatea uzuală în zilele noastre. Bitcoin – moneda virtuală care a cunoscut o “explozie” în ultima perioadă, poate fi folosită şi în România pentru a face cumpărături online.

BeKid.ro este primul magazine online din România dedicat bebeluşilor şi copiilor care a introdus ca mijloc de plată Bitcoin. Astfel, părinţii care vor să cumpere jucării, cărucioare, scutece, biberoane sau alte produse destinate copiilor, vor putea face plata şi prin această criptomonedă, lucru care este o premieră în ţara noastră.

“Iniţial nu am crezut că merită să investesc timp şi resurse implementând această metodă de plată, crezând că Bitcoin nu este aşa de mult folosit în e-commerce-ul din România. Spre surprinderea mea însă, am primit foarte multe cereri de la părinţi care doreau să facă plata prin această metodă. Am implementat de o săptămână metoda de plată şi au apărut deja primele comenzi, lucru îmbucurător pentru online-ul din România, deoarece acesta se raliază imediat la trendurile mondiale. În viitor preconizăm că tot mai mulţi oameni vor folosi Bitcoin la fel de mult ca dolarii, euro sau moneda noastră naţională”, declară Iulian Ghişoiu, General Manager al companiei care detine site-ul www.bekid.ro

Ce este Bitcoin şi cum a “explodat” în ultimele 6 luni?

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat, independent de orice sistem bancar şi, totodată, o monedă digitală (criptomonedă), creată în 2009 de o persoană sau un grup de persoane care au rămas în anonimat până la ora actuală.

Timp de aproape 4 ani, Bitcoin a păstrat o valoare constantă, cuprinsă între 0 şi 173 de dolari per unitate, însă la sfârşitul lunii noiembrie 2013, valoarea sa a sărit, peste noapte, la peste 1000 de dolari per unitate. De atunci încolo, valoare sa a continuat trendul ascendent, iar în data de 16 decembrie 2017, a cunoscut apogeul său de 19.221,14 dolari per unitate. La ora actuală, preţul unui Bitcoin este de aproximativ 11.000 de dolari.

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare