Conectează-te cu noi

Naţional

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Publicat acum

pe

Sursă FOTO - evz.ro

Sursă FOTO – evz.ro

Ziua de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 12 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție organizează, de la începutul acestei săptămâni, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.
Astfel, în București, activitățile au debutat luni, 7 decembrie, cu un punct de informare anticorupție instalat la stația de metrou Universitate. Timp de 3 zile (7,8 și 9 decembrie), în intervalul orar 10.00 – 14.00, cetățenii care au tranzitat Pasajul Piața Universității au putut să stea de vorbă cu voluntarii anticorupție (elevi și studenți) despre cum pot să contribuie în mod direct, prin atitudine și comportament, la prevenirea și sesizarea faptelor de corupție. Cu acest prilej, cetățenii au primit calendare anticorupție 2016, pliante și flyere de informare cu privire la faptele de corupție și linia verde anticorupție 0800.806.806 unde pot fi sesizate aceste situații. Activitatea este organizată de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel, cu sprijinul Primăriei municipiului București.

Tot luni, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, DGA – prin Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI), în parteneriat cu Expert Forum, Liderjust și Centrul Român de Politici Europene a organizat dezbaterea cu tema De ce eu? Cetățeanul vs sistem. La activitate au participat peste 350 de persoane, atât angajați MAI, cât și public extern, subiectul discuțiilor fiind despre integritate în spațiul public, precum și despre drepturile și modalitățile de apărare pornind de la proiecția filmului De ce eu, regizat de Tudor Giurgiu. Moderatorii dezbaterii, respectiv Laura Ștefan (expert anticorupție, Expert Forum), Alexandra Lăncrăjan (procuror/Liderjust) și Tudor Giurgiu au subliniat nevoia de acțiune civică în lupta împotriva corupției sistemice.

Astăzi, 9 decembrie, începând cu ora 11.00, DGA – DAMBJI, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Fundația Hanns Seidel și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, au organizat o acțiune de informare anticorupție în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni – Albița. Reprezentanții celor 4 instituții au interacționat direct cu cetățenii care au tranzitat frontiera către și dinspre Republica Moldova, cărora le-au înmânat materiale informative despre prevederile legale în domeniul infracțiunilor de corupție, precum și modalitățile de sesizare ale acestora. Activitatea încheie, totodată,

Proiectul Plătește zero pentru ce ți se cuvine, desfășurat pe parcursul anului 2015, în parteneriat de instituțiile amintite. Proiectul Plătește Zero pentru ce ți se cuvine, finanțat de Fundația Hanns Seidel România și Republica Moldova a constat în amplasarea Labirintului Anticorupție în 10 localități din România și Republica Moldova prilej cu care, peste 6.000 de cetățeni din cele două țări au avut posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Activitățile pentru marcarea datei de 9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție au mai cuprins, totodată, masa rotundă cu tema “Managementul riscurilor de corupție” organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului București la Academia Română. Au fost prezenți la activitate manageri și consilieri de integritate din cadrul structurilor MAI din municipiul București și județul Ilfov care au discutat despre metodologia de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, proiectată și implementată de Direcția Generală Anticorupție, atât în structurile MAI, cât și în alte ministere.

Activități similare au fost organizate de către serviciile județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție în toate județele țării. Prin toate aceste acțiuni, dorim responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul luării de atitudine şi sesizarea autorităților în domeniu de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul MAI, reamintim Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Naţional

INFORMARE METEO de precipitații abundente! Instabilitate atmosferică în toată țara, până duminică seara

Publicat acum

pe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de vreme rea, valabilă de vineri, de la ora 13:00, până duminică, la ora 22:00.

Potrivit meteorologilor, în cursul după-amiezilor și serilor, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii relativ extinse în zona de munte și cu caracter local în cursul zilei de vineri (17 august) îndeosebi în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și Muntenia, iar sâmbătă (18 august) în special în centrul și nord-estul teritoriului. Duminică (19 august) instabilitatea atmosferică se va manifesta în sudul, estul și parțial în centrul țării.

În regiunile sudice și sud-estice, mai ales în după-amiezile de vineri și sâmbătă, disconfortul termic va fi ridicat, cu valori ale indicelui temperatură-umezeală (ITU) ce vor depăși local pragul critic de 80 de unități.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Naţional

Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată. Concluzia preliminară a procurorilor militari

Publicat acum

pe

Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată – este concluzia preliminară la care au ajuns procurorii militari după ce au primit planul conform căruia au acţionat forţele de ordine, potrivit stirileprotv.ro.

Anchetatorii aşteaptă acum şi informaţiile care au stat la baza intervenţiei. Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, refuză însă să dea documentul prin care a cerut eliberarea zonei.

La 4 zile de la solicitare, anchetatorii au primit planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative. Chiar şi aşa Jandarmeria Română refuză în continuare să explice de ce militarii au intervenit cu atâta brutalitate în Piața Victoriei pentru ca în final peste 450 de oameni să fie răniți.

Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar: “Există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfăşoare sau să aibă loc. În opinia mea, sub nicio formă, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care urmau să degenereze.

Până acum au fost identificaţi 160 dintre jandarmii care au bătut manifestanţi iar unii dintre ei ar putea fi acuzaţi de purtare abuzivă, abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. Mai ales că zeci de oameni au fost loviţi în cap cu bastoanele sau cu pumnii cu toate că manualul privind imobilizarea unui suspect spune clar că militarii nu au voie să dea în această zonă extrem de sensibilă.

Procurorii militari susţin că din documentele primite nu reiese că ministrul de Interne ar fi fost implicat în coordonarea intervenţiei şi că întreaga operaţiune ar fi fost girată de fostul şef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş. În plus ordinul de eliberare a pieţei a fost aprobat de prefectul Capitalei.

Procurorii militari sunt revoltaţi şi de faptul că prefectul nu a trimis nici până acum, la cinci zile de la evenimentele teribile, ordinul prin care le-a cerut jandarmilor să intervină în forţă împotriva manifestanţilor. Speranţa Cliseru este cea care le-a cerut să elibereze zona de protest, dar anchetatorii vor să afle şi cine i-a cerut undă verde pentru această intervenţie neobişnuit de brutală.

Între timp, anchetatorii scot la lumină şi încercările jandarmilor de a atrage la proteste un procuror militar care prin prezenţa lui în preajma centrului de comandă să dea aparența unor acţiuni legale.

Continuă să citești

Naţional

Peste 200 de plângeri înregistrate împotriva jandarmilor! Au fost efectuate și 81 de audieri

Publicat acum

pe

FOTO – ANDREEA ALEXANDRU

Procurorii militari au înregistrat, până în prezent, 206 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceştia fiind acuzaţi ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 81 de audieri, conform Mediafax.

În urma activităţilor desfăşurate în cursul zilei de astăzi, 15 august 2018, în dosarul privind anchetarea evenimentelor ce au avut loc cu ocazia mitingului organizat în Bucureşti, zona Piaţa Victoriei, în data de 10.08.2018, evenimente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane, numărul plângerilor înregistrate a ajuns la 206, fiind efectuate până în prezent 81 de audieri”, precizează reprezentanţii Parchetului General, printr-o informare pe Facebook.

Parchetul General a anunţat, marţi, că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare