Conectează-te cu noi

Naţional

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Publicat acum

pe

Sursă FOTO - evz.ro

Sursă FOTO – evz.ro

Ziua de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 12 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție organizează, de la începutul acestei săptămâni, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.
Astfel, în București, activitățile au debutat luni, 7 decembrie, cu un punct de informare anticorupție instalat la stația de metrou Universitate. Timp de 3 zile (7,8 și 9 decembrie), în intervalul orar 10.00 – 14.00, cetățenii care au tranzitat Pasajul Piața Universității au putut să stea de vorbă cu voluntarii anticorupție (elevi și studenți) despre cum pot să contribuie în mod direct, prin atitudine și comportament, la prevenirea și sesizarea faptelor de corupție. Cu acest prilej, cetățenii au primit calendare anticorupție 2016, pliante și flyere de informare cu privire la faptele de corupție și linia verde anticorupție 0800.806.806 unde pot fi sesizate aceste situații. Activitatea este organizată de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel, cu sprijinul Primăriei municipiului București.

Tot luni, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, DGA – prin Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI), în parteneriat cu Expert Forum, Liderjust și Centrul Român de Politici Europene a organizat dezbaterea cu tema De ce eu? Cetățeanul vs sistem. La activitate au participat peste 350 de persoane, atât angajați MAI, cât și public extern, subiectul discuțiilor fiind despre integritate în spațiul public, precum și despre drepturile și modalitățile de apărare pornind de la proiecția filmului De ce eu, regizat de Tudor Giurgiu. Moderatorii dezbaterii, respectiv Laura Ștefan (expert anticorupție, Expert Forum), Alexandra Lăncrăjan (procuror/Liderjust) și Tudor Giurgiu au subliniat nevoia de acțiune civică în lupta împotriva corupției sistemice.

Astăzi, 9 decembrie, începând cu ora 11.00, DGA – DAMBJI, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Fundația Hanns Seidel și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, au organizat o acțiune de informare anticorupție în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni – Albița. Reprezentanții celor 4 instituții au interacționat direct cu cetățenii care au tranzitat frontiera către și dinspre Republica Moldova, cărora le-au înmânat materiale informative despre prevederile legale în domeniul infracțiunilor de corupție, precum și modalitățile de sesizare ale acestora. Activitatea încheie, totodată,

Proiectul Plătește zero pentru ce ți se cuvine, desfășurat pe parcursul anului 2015, în parteneriat de instituțiile amintite. Proiectul Plătește Zero pentru ce ți se cuvine, finanțat de Fundația Hanns Seidel România și Republica Moldova a constat în amplasarea Labirintului Anticorupție în 10 localități din România și Republica Moldova prilej cu care, peste 6.000 de cetățeni din cele două țări au avut posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Activitățile pentru marcarea datei de 9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție au mai cuprins, totodată, masa rotundă cu tema “Managementul riscurilor de corupție” organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului București la Academia Română. Au fost prezenți la activitate manageri și consilieri de integritate din cadrul structurilor MAI din municipiul București și județul Ilfov care au discutat despre metodologia de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, proiectată și implementată de Direcția Generală Anticorupție, atât în structurile MAI, cât și în alte ministere.

Activități similare au fost organizate de către serviciile județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție în toate județele țării. Prin toate aceste acțiuni, dorim responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul luării de atitudine şi sesizarea autorităților în domeniu de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul MAI, reamintim Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Naţional

România: Parlamentul European și-a exprimat preocuparea profundă privind independența sistemului judiciar și statul de drept

Publicat acum

pe

Parlamentul European este „profund preocupat” de reforma sistemului judiciar şi a legislaţiei penale în România, care riscă să submineze separaţia puterilor şi lupta împotriva corupţiei.

În cadrul unei rezoluţii care încheie dezbaterea din plen de pe 3 octombrie, în prezenţa Prim-ministrului Viorica Dăncilă, Parlamentul European invită autorităţile române să instituie garanţii pentru evitarea ocolirii mecanismelor de verificare şi echilibrare şi să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândurile funcţionarilor de stat.

Textul, adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de abţineri atrage atenţia asupra noii legislaţii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea sistemului judiciar şi Consiliul Superior al Magistraturii. În concordanţă cu avertismentele venite dinspre Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) şi Comisia de la Veneţia, rezoluţia avertizează asupra impactului noii legislații asupra independenței sistemului judiciar, asupra eficienței şi calității acestuia, inclusiv consecințe negative pentru lupta împotriva corupției.

Modificările aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală – dintre care multe au fost considerate drept neconstituționale de către Curtea Constituțională din România – reprezintă un alt motiv de preocupare, cu efecte suplimentare asupra capacității de combatere a corupției, infracţiunilor violente şi a criminalității organizate.

Rolul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi pretinsa lui ingerinţă în activitatea sistemului judiciar din România au determinat Parlamentul European să solicite întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii.

O investigaţie imparţială privind acţiunile forţelor de ordine

Parlamentul condamnă „intervenția violentă și disproporționată” a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018 şi face apel la autoritățile române să asigure o investigare transparentă, imparțială și efectivă a acțiunilor forțelor de ordine.

Reguli noi de finanţare a ONG-urilor

Deputaţii avertizează asupra potențialului efect de intimidare societăţii civile pe care l-ar putea avea legislaţia privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor şi menţionează că aceasta ar putea fi în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată.

Necesitatea unei monitorizări atente a eforturilor anti-corupție şi a respectării statului de drept

Parlamentul solicită Comisiei Europene reluarea monitorizării anuale anti-corupție în toate statele membre şi propune un sistem de indicatori stricți care să măsoare nivelul corupției din fiecare ţară şi să evalueze politicile anti-corupție la nivelul fiecărui stat membru.

Conform Parlamentului, este necesar, de asemenea, să existe un proces regulat, sistematic si obiectiv de evaluare a modului în care sunt respectate democrația, drepturile fundamentale şi statul de drept. Plenul PE va vota miercuri, 14 noiembrie, o rezoluţie separată prin care reia apelul referitor la crearea unui mecanism pentru evaluarea anuală a modului în care sunt respectate în toate statele membre valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Naţional

Se schimbă vremea și iarna bate la ușă! Sunt anunțate lapovițe și ninsori în mai multe zone ale țării

Publicat acum

pe

Meteorologii de la ANM vin cu nouă prognoză pentru ziua de miercuri. Aceasta indică un cer predominant noros, dar și temperaturi caracteristice perioadei.

Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi în general închisă, cu cer noros şi ploi slabe, dar pe spaţii extinse, condiţii în care valorile termice diurne se vor situa în jurul celor normale la mijlocul lunii noiembrie.

În zona montană, spre seară şi noaptea, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar în estul Transilvaniei vor mai fi condiţii de polei, scrie Antena1.

În extremitatea de vest şi sud-vest a teritoriului, vor fi şi intervale de timp cu cer variabil, ploile vor fi posibile izolat şi se vor înregistra la amiază temperaturi mai ridicate decât cele obişnuite ale datei.

Potrivit ANM, pe arii restrânse vor fi ploi slabe sau burniţă, ce izolat în Moldova, în estul Transilvaniei şi zona Carpaţilor Orientali vor favoriza producerea de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile minime se vor încadra între -4 grade celsius în depresiunile intramontane şi 8 grade celsius în Câmpia de Vest. Pe spaţii mici vor mai fi condiţii de ceaţă.

Cum va fi vremea în perioada următoare

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor în perioada următoare, anunță meteorologii. Prognoza meteo arată o răcire semnificativă cu valori termice diurne în jur de 4 grade după data de 19 noiembrie. Vor apărea și ploi pe arii extinse și însemnate semnificativ după 18 noiembrie.

La munte, va ninge, iar pe alocuri, în masivele sudice şi estice se va depune strat consistent de zăpadă şi va fi viscol. Trecător, ninsori şi lapoviţă vor fi şi în zonele joase din estul ţării.

Continuă să citești

Naţional

14 Noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Publicat acum

pe

Miercuri, 14 noiembrie, este Ziua Mondială a Diabetului. Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet (FID), în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum: bolile cardio-vasculare, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli neurologice, orbire și amputare.

La nivel mondial, 366 de milioane de persoane suferă de diabet și alte 280 de milioane sunt identificate cu risc crescut de diabet. Conform estimărilor FID, până în 2030, numărul celor diagnosticați cu diabet poate crește până la 552 milioane de persoane și încă 398 milioane de persoane identificate cu risc de diabet zaharat.

În fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat. Aproape 70% din cazurile de Diabet Zaharat Tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Aproape 2 milioane de pacienți români diagnosticați cu Diabet Zaharat (studiu PREDATORR, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice). 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare