Adio criză? Prețurile caselor au crescut. Românii vor iar să cumpere

loading...

spargere apartamente Crangului (6)

O analiză realizată de imobiliare.ro relevă faptul că, în momentul de față, piața rezidențială autohtonă pare să-și fi încheiat declinul declanșat de criza economică globală – fapt vizibil atât din punctul de vedere al evoluției prețurilor, cât și din perspectiva cererii de locuințe.

La finele lunii octombrie, suma medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național (noi și vechi) era de 980 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o diferență de 52,4% față de punctul de apogeu al pieței (luna martie a anului 2008, când pretențiile proprietarilor se ridicau, în medie, la 2.058 de euro pe metru pătrat). Pragul minim al prețurilor a fost atins în luna decembrie a anului trecut, când indicele imobiliare.ro ajunsese, la nivel de țară, la o valoare de 891 euro pe metru pătrat, cu 10% mai mică decât cea consemnată în prezent.

Recesiunea a tăiat peste 50% din valoarea apartamentelor

În Capitală, punctul de jos al pieței a fost atins, per ansamblu, în luna februarie a acestui an, când vânzătorii solicitau, în medie, 1.034 de euro pe metru pătrat; de atunci, pretențiile acestora s-au majorat cu circa 7%, până la 1.107 euro pe metru pătrat la finele lunii octombrie.

Piața veche și cea nouă au avut o dinamică diferită. Astfel, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale bucureștene au atins „pragul de jos” al prețurilor (1.063 de euro pe metru pătrat) în luna iunie a acestui an, în vreme ce locuințele vechi au consemnat cea mai scăzută valoare (982 de euro pe metru pătrat) în decembrie 2013. Un apartament nou costă acum 1.155 de euro pe metru pătrat, cu circa 55% mai puțin decât nivelul atins în luna martie 2008 (2.576 de euro pe metru pătrat). Spre comparație, un apartament vechi poate fi achiziționat cu 1.043 de euro pe metru pătrat, cu aproape 53% mai puțin decât în momentul de apogeu al pieței (când ajungea la 2.215 euro pe metru pătrat).

Jumătate dintre românii cu o nevoie imobiliară vor să cumpere

Conform unui studiu derulat de imobiliare.ro, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Iași) are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni. Mai mult de jumătate dintre respondenți, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze sau să vândă. Principalul criteriu de achiziție a unei locuințe rămâne prețul (pentru 75% dintre potențialii cumpărători), urmat de zonă (în proporție de 57%) și confort (pentru 37%). Pe de altă parte, vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenți. 45% dintre cei chestionați au în vedere o perioadă mai mare de șase luni pentru a încheia tranzacția vizată, iar 43% sunt dispuși să plătească un comision către un agent imobiliar.

Apartamentele cu 2 și 3 camere, în topul preferințelor

În mod interesant, distribuția cererii de apartamente pe categorii de apartamente variază semnificativ în funcție de perioada de construcție. Pe segmentul blocurilor finalizate înainte de 1977, spre exemplu, cele mai căutate sunt unitățile cu două camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), în timp ce garsonierele și locuințele cu patru camere și mai mult dețin câte o cotă de 9% din total.

Preferințele românilor pentru apartamentele construite între 1978 și 2000 arată diferit. Cele mai căutate sunt unitățile locative cu trei camere (în proporție de 40%), urmate de cele bicamerale (32%); locuințele cu patru camere sau mai mult sunt atractive pentru 15% dintre clienți, în vreme ce garsonierele atrag atenția a 13% dintre aceștia.

În ceea ce privește blocurile ridicate după anul 2000, 43% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de apartamente cu două camere, 35% și-ar dori o locuință cu trei camere, 13% ar prefera o garsonieră și doar 9% ar opta pentru o unitate locativă cu patru camere sau mai mult.

loading...
Categorii: Naţional

Despre autor

Comentarii

 1. Anonim
  Anonim 14 noiembrie, 2015, 22:06

  ESTE ABERANT! Corect o garsoniera ar fi 15,000 EUR, 185 lei rata 30y

  „Construirea de blocuri de garsoniere pe model Danemarca și vânzarea lor la preț de constructor (500-600 eur/mp) prin CREDIT tinerilor care nu au niciun imobil (apt/casă), fără dobândă pe 30 de ani, ipotecar. Prioritate au cei ai căror părinți dețin un singur imobil.”

  Daca statul ar construi din banii nostri CA IN DANEMARCA! si s-ar construi garsoniere si vinde la 500 eur/mp pret constructor – doar garsoniere (strictul necesar sa supravietuiesti), pe credite de la stat FARA DOBANDA! pe 30 de ani, atunci:

  O garsoniera de 30 mp ar costa 15,000 eur, iar cum rata la banci acum pentru 15,000 eur prin prima casa vine ~300 lei, inseamna ca si cineva cu salariu 714 lei net ar putea lua credit.

  DAR aici intra si dobanda! Deci n-ar fi nici macar 300 lei lunar, AR FI DOAR 185 LEI LUNAR RATA pentru o garsoniera construita din banii publici fara profit, fara dobanzi.

  Tu platesti 750-900 lei lunar rata pentru o garsoniera nu doar pentru lacomia mafiei imobiliare, dar si lacomiei bancilor cu dobanzi.

  Se poate chiar interzice vanzarea acestor apartamente in primii 10 ani intocmai pentru a nu incuraja speculatorii, lucru care ar risca sa faca intregul program irelevant. Riscurile sunt mici intrucat acel apartament nu pleaca nicaieri, iar daca de exemplu cumparatorul nu plateste ratele, sa fie ceva rezonabil de genul: 6-8 luni de neplata inainte sa fie evacuat, sau poate chiar si gasirea unei slujbe in sectorul statului chiar si ca maturator/muncitor (in colaborare cu firme private), platit pe salariul minim, pentru a-l ajuta in cazul in care n-a mai platit ratele din incapacitate de plata.

  Partea buna este ca acest program ar determina si preturile generale ale apartamentelor si in special a chiriilor acestora, sa coboare la realitatile pietii, a posibilitatilor reale ale romanilor, nu sa ramana la niveluri ireale in raport cu salariul mediu net, nivel tinut sus prin intelegeri si carteluri.

  Ar merita investigat cum firmele de imobiliare nu doar spameaza intreaga piata nemaigasind vanzatorii persoane fizice, insa comit infractiuni, fraude, postand anunturi pretinzand ca sunt persoane fizice in anunt, iar la telefon aflii ca sunt agentie imobiliara (reclame mincinoase), lucru ce poate fi usor depistat si fara sa suni la fiecare anunt in parte: cautarea pe Google a telefonului afisat. Daca apare in foarte multe rezultate sau mai mult: apare un rezultat ca agentie imobiliara, ANPC-ul ar stii la usile carei firme sa bata si sa dea amenzi (mai multi bani la buget).

  Răspunde

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu*