Conectează-te cu noi

Naţional

ANAF vrea să stabilească retroactiv CAS pentru perioada 2012-2015

Publicat acum

pe

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) adaptează formularele utilizate de organele fiscale pentru stabilirea din oficiu a contribuţiilor sociale (CAS) pentru persoanele fizice, în cazul în care acestea nu-şi îndeplinesc obligaţiile declarative, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Persoanele fizice care datorează contribuţie de asigurări sociale au, potrivit legii, obligaţii declarative. Nedepunerea declaraţiei fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere, potrivit dispoziţiilor art.107 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare”, se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

În aceste condiţii, ANAF anunţă că adaptează formularele utilizate de organele fiscale pentru stabilirea din oficiu a CAS pentru persoanele fizice, în cazul în care acestea nu-şi îndeplinesc obligaţiile declarative conform prevederilor legale stabilite la art.106, art.107 şi art.342 alin. (1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Conform art.106 alin.(1) din acelaşi act normativ, organul fiscal stabileşte baza de impozitare şi creanţa fiscală aferentă, prin estimarea rezonabilă a bazei de impozitare, folosind orice probă şi mijloc de probă prevăzute de lege, ori de câte ori acesta nu poate determina situaţia fiscală corectă”, se subliniază în comunicat.

Stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale se aplică pentru persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, pentru perioada 01.07.2012 – 31.12.2015.

ANAF introduce Formularul 300

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori, care le permite acestora sã beneficieze de o compensaţie în cotã forfetarã pentru taxa aferentã achiziţiilor.

Totodată persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectueazã achiziţii de la agricultori pot deduce aceastã compensaţie, informează un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã (ANAF).

Cota standard de TVA este de 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2017, potrivit art. 291 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Cota standard de TVA se aplicã asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile nescutite de taxã sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Aceste schimbari legislative necesită aprobarea unui nou model de decont de TVA. Decontul de taxã pe valoarea adãugatã propus se utilizeazã începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017”, se arată în comunicatul ANAF.

Precizãm cã persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care efectueazã în perioada de raportare numai operaţiuni în interiorul ţãrii, pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea cãsuţei corespunzãtoare din programul de asistenţã pus la dispoziţie pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã”, menţionează documentul citat.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER