Conectează-te cu noi

Naţional

Anul 2016 a fost unul prolific pentru vânzările de locuințe

Publicat acum

pe

spargere apartamente Crangului (6)

În ultimele 11 luni, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii s-au confruntat cu emoții și răsturnări de situație, potrivit imobiliare.ro.

Pe măsură ce 2016 se apropie de final, per ansamblu, deși pozitivă, evoluția tranzacțiilor nu a fost însă una liniară, ci a trecut printr-o serie de urcușuri și coborâșuri, pe fondul incertitudinilor din sectorul finanțărilor.

Spre final de an, rezultatele consemnate de programul Prima Casă indică o creștere clară a apetitului pentru achiziția de locuințe. Astfel, datele oficiale arată că în primele nouă luni din 2016 au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. Spre comparație, un volum similar (27.000 de împrumuturi) a fost înregistrat pe tot parcursul lui 2014, în vreme ce în 2015 a fost depășit pragul de 30.000 de credite. „Legea dării în plată a avut ca prim efect o creștere semnificativă a cererilor de finanțări prin Prima Casă, 2016 urmând să fie astfel anul cu cele mai multe credite acordate prin programul guvernamental de la startul acestuia în 2009”, notează reprezentanții Coldwell Banker într-o recentă analiză de piață.

Plus de 8,6% la tranzacții imobiliare

Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate la nivel național a crescut cu peste 56.000 (aproximativ 8,6%) în primele nouă luni ale anului față de intervalul similar din 2015, ajungând la un total de 703.509 de operațiuni. Cele mai multe tranzacții imobiliare au fost consemnate în perioada menționată în București (69.678) Ilfov (40.158) și Timiș (32.836), județele cu cea mai slabă activitate fiind Gorj (6.538), Covasna (6415) și Bistrița-Năsăud (6.161).

De la avans de 15% la peste 30%

Pe lângă evoluția economică pozitivă a țării, majorarea cererii pentru Prima Casă a fost determinată de discuțiile privind legea dării în plată. Aprobarea acesteia a dus ulterior la majorarea avansurilor minime solicitate de către bănci pentru creditele standard, până la 30-35% sau chiar 40% (față de un minimum de 15% anterior). Potrivit reprezentanților Coldwell Banker, în corelație cu epuizarea primului plafon alocat pentru Prima Casă, aceste măsuri au dus la o scădere imediată a numărului de tranzacții, în special cu imobile noi, cumpărătorii orientându-se spre locuințe deja finalizate (fie în blocuri ridicate înainte de 1990, fie în proiecte noi, dar cu stocuri încă nevândute). Pe segmentul nou, cele mai afectate au fost ansamblurile rezidențiale de tip „mass market”, care au înregistrat scăderi de până la 50% la capitolul vânzări, în timp ce segmentul „middle market” a consemnat un declin de până la 25%.

Băncile revin la condiții mai accesibile

Blocajul finanțărilor a fost însă remediat, iar acum piața oferă premisele necesare unei funcționări normale. „Scăderea drastică a creditării ipotecare, dar și înregistrarea unui număr mult mai mic de notificări de dare în plată, de ordinul a aproximativ 5.000, comparativ cu cele mai pesimiste estimări, care indicau zeci de mii de dări în plată imediate, a determinat cea mai mare parte a instituțiilor finanțatoare să revină la avansuri solicitate similare celor existente înainte de adoptarea legii dării în plată”, se arată în studiul Coldwell Banker. În plus, chiar dacă cu ceva întârzieri, fondurile alocate pentru programul Prima Casă au fost suplimentate de trei ori anul acesta – cea mai recentă decizie fiind anunțată săptămâna trecută. Aceste două categorii de măsuri au dus, în cele mai multe cazuri, la o recuperare a scăderilor înregistrate anterior.

În acest context, reprezentanții Coldwell Banker estimează că anul 2016 va fi cel mai bun din istoria modernă a pieței rezidențiale autohtone. În opinia acestora, programul guvernamental continuă să reprezinte principalul motor al vânzărilor de locuințe pe segmentele low și mass market, fapt pentru care anul 2017 va fi marcat în mod substanțial de modul de desfășurare a acestuia, dar și de implementarea Strategiei Naționale a Locuirii.

 

Sursa – Imobiliare.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER