Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Balul de Caritate Rotary, aseară, la Dej. Evenimentul a fost umbrit de tragedia din Clubul Colectiv – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Balul de Caritate Rotary Dej (17)

Aseară, la Dej, a avut loc o nouă ediție a tradiționalului Bal de Caritate Rotary Dej.

Evenimentul, devenit deja tradițional pentru Clubul Rotary Dej, a debutat aseară, la ora 18:00 și a strâns rotarieni veniți din toate colțurile țării, precum și invitați de seamă ai acestora. Printre invitați s-au aflat: guvernatorul districtului 2241 al Rotary, Daniel Tănase; past district governor, Marta Mocanu; guvernatorul nominalizat pentru anul 2017-2018, Milian Sopoian – Baia Mare; dar și numeroși rotarieni veniți din Năsăud, Gherla, Târgu Mureș, Borșa, Sighetu Marmației, Baia Mare, Reghin, Câmpia Turzii, Aiud, Bistrița sau Onești.

Față de anii precedenți, caracterul festiv al acestui eveniment a fost umbrit de tragedia petrecută în Clubul Colectiv din București, unde mai mulți tineri și-au pierdut viața. Chiar înainte de debutul evenimentului, înainte de discursul președintelui Clubului Rotary Dej, Virgil Oșan, preotul Ioan Mărginean a rostit câteva cuvinte despre tragedia din Capitală și a invitat audiența la câteva momente de reculegere în memoria celor care au decedat.

N-aș dori să se interpreteze întâlnirea noastră ca o formă de frondă pentru cei ce-și plâng, în București, copiii trecuți la Domnul, din Clubul Colectiv. Să înțelegeți că întâlnirea noastră, demult programată, în aceste condiții nu e decât un act de normalitate. Am însă o rugăminte la dumneavostră. Aș vrea ca pentru început să păstrăm, în memoria celor trecuți la Domnul, un moment de reculegere și, mai apoi, să rostim împreună o rugăciune pentru odihna sufletului lor și, de ce nu, una de rugă fierbinte adresată Dumnezeului vieții și nemuririi pentru familiile greu încercate, pentru sănătatea celor ce încă se zbat a birui chemarea morții”, a declarat părintele Ioan Mărginean.

Scopul principal al Balului de Caritate Rotary Dej este acela de a susține performanța. Anul acesta, în urma analizării dosarelor înscrise în concurs, o elevă de Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” din Dej va beneficia de o bursă de excelență în valoare de 2500 de lei. Este vorba de Cristinemari Țopan, o elevă de nota 10, o elevă care a reușit să obțină la finalul anului trecut media 10 „pe linie” și care a avut rezultate remarcabile la mai multe olimpiade naționale la care a participat.

Evenimentul, desfășurat într-un restaurant din centrul municipiului Dej, a fost animat de dejeanca Anda Dimitriu, cea care a reușit să ajungă în marea finală Vocea României, la finalul fiecărei piese aceasta reușind să strângă ropote de aplauze.

Mai multe detalii: http://dej24.ro/balul-de-caritate-rotary-aseara-la-dej-evenimentul-a-fost-umbrit-de-tragedia-din-clubul-colectiv-fotovideo

Posted by Dej24.ro on 8 Noiembrie 2015

Social-Cultură

Elevi din Bobâlna, vizită la un centru de persoane vârstnice din Gherla – FOTO

Publicat acum

pe

Un grup de elevi din ciclul gimnazial al Şcolii Gimnaziale Bobâlna, judeţul Cluj, coordonat de director Șamșudean Flavia Alina și prof. Roşu Simona, în parteneriat cu Şcoala Profesională Răscruci, coordonat de director Sulițeanu Ioana Andreia și prof. Chiuian Mihaela, a vizitat luni, 11 decembrie, Căminul de persoane vârstnice din localitatea Gherla, judeţul Cluj.

Vizita a făcut parte din proiectul “Din suflet pentru suflet” derulat în cadrul parteneriatului cu parohiile ortodoxe din Bobălna, Vâlcelele și Răscruci. Persoanele implicate în proiect au fost coordonatorii şi prof. Dolha Iulia, Molnar Gabriela, Buda Lavinia, Albu Florentina.

Elevii le-au oferit celor 45 de beneficiari pachete cu diferite produse, pe care le-au distribuit personal. Acestea au fost donate de elevii şcolilor în cadrul unei ample acţiuni de colectare. Cu acest prilej, câteva dintre persoanele beneficiare din cadrul căminului le-au dezvăluit tinerilor povestea vieţii lor.

Prin acest proiect, elevii au conştientizat rolul pe care îl au solidaritatea şi voluntariatul, iar din dorinţa de a cunoaşte personal situaţia dificilă prin care trec persoanele vârstnice, au vizitat acest azil”, a declarat prof. Iulia Dolha.

Voluntarii sunt principalii actori în eforturile noastre de a oferi speranţă, ajutor şi alinare vârstnicilor şi
indiferent de vârstă sau pregătire profesională, putem aduce o rază de bucurie în viaţa oamenilor singuri”, a
afirmat prof. Molnar Gabriela.

Pornind de la principiul “DĂRUIND VEI DOBÂNDI” cu inocenţa copilărească am şters o lacrimă din
sufletul acestor bunici. Darul a fost reciproc, iar în sufletul nostru s-a imprimat bunătatea, înţelepciunea şi
respectul”, arată conducerea instituției de învățământ.

Continuă să citești

Social-Cultură

Sute de copii sunt abuzați anual în județul Cluj, chiar și în Dej

Publicat acum

pe

În ultimii cinci ani, aproape 800 de copii din județul Cluj au fost victimele abuzurilor, au fost neglijați sau exploatați, scrie monitorulcj.ro.

În România, în fiecare oră, doi copiii sunt victime ale unei forme de violență. Doar în județul Cluj, anul trecut, au fost înregistrate 201 de cazuri de abuz, iar, de cele mai multe ori, persoanele care își bat joc de cei mici, sunt chiar părinții, bunicii sau alte rude, care ar trebui să îi iubească și să îi ocrotească.

ABUZURILE SUNT DIN CE ÎN CE MAI MULTE

În urmă cu câțiva ani, într-o localitate de lângă Dej, o fetiță de doar 14 ani era violată de un prieten de-al familiei, apoi bătută crunt de tatăl ei vitreg, sub privirile nepăsătoare ale celei care i-a dat viață. Asta se întâmpla în anul 2014. Ea a fost unul dintre cei 212 copiii care au fost abuzați în acel an, cei mai mulți din ultimii 5 ani, și unul dintre cei 27 de copii abuzați sexual, care acum figurează doar ca niște cifre. Ei acum fac parte dintr-o statistică tulburătoare, scrie sursa citată.

Într-un raport explicativ, lansat sub numele „De ce lovim copiii” sunt ilustrate aceste statistici care, de la an la an, ar trebui să fie din ce în ce mai îngrijorătoare. Semnalele de alarmă sunt multe, soluțiile puține.

Anual, în țara noastră numărul de abuzuri raportate crește aproximativ cu 1000 de cazuri, deși populația de copiii continuă să scadă”, este explicat în raport.

În județul Cluj, în ultimii cinci ani, cazurile în care copiii au fost victime ale abuzurilor, au fost neglijați sau exploatați a variat. În anul 2012, au fost raportate 195 de cazuri, la fel și în anul următor. În anul 2014 a fost apogeul, ajungându-se la 212 cazuri raportate. În anul 2015 a fost vorba de 196 de cazuri, iar anul trecut au ajuns în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) 201 micuți.

RĂNIȚI DE CEI CARE AR TREBUI SĂ ÎI IUBEASCĂ

La bunici, în propria casă, în casa concubinului mamei sau a concubinei tatălui, la rudele tatălui sunt doar câteva dintre locurile trecute într-un tabel în evidența DGASPC unde copiii, din cauza abuzurilor la care au fost supuși au încetat să fie copiii. În total, în ultimii 5 ani, au fost raportate 798 de cazuri de copii abuzați, neglijați sau exploatați. Fie că au fost bătuți, neglijați, violați, au fost folosiți pentru a comite infracțiuni, au fost obligați să se prostitueze, cele mai multe dintre incidente s-au întâmplat în sânul familiei. Ori de către părinții lor ori sub ochii celor care le-au dat viață. Mai exact, este vorba de 685 de cazuri. 86% din cazurile raportate de abuz asupra copiilor au avut loc în familie.

Costul mediu estimat la nivelul anului 2016 pentru un copil scos din familie din cauza abuzului este de 7.154 de lei/lunar pentru Centrul Rezidențial pentru Copilul Abuzat-Adăpost Perlino”, au declarat reprezentanții DGASPC, pentru monitorulcj.ro.

În acest caz, anul trecut s-au cheltuit 85.848 de lei, pentru un singur copil. Asta înseamnă 19.000 de euro pe an, pentru un singur copil. Însă, aceste sume pot să varieze, în funcție de investițiile care sunt făcute în fiecare centru în parte.

În anul 2016 contribuie și la faptul că au fost făcute lucrări de renovare, consolidare, mansardare etc. Acei bani se adaugă la numărul total de copiii și se împarte la fiecare copil pentru a stabili costul. De asemenea, salariul personalului, mâncarea, excursiile, totul se adaugă la cheltuielile pe centru și se împarte la numărul de copii”, a declarat Daniel Tămaș, directorul general DGASPC, potrivit sursei citate.

Reprezentanții DGASPC au mai declarat însă că anul acesta costurile vor fi mai mici, însă tot va fi nevoie de o sumă între 2000 și 3000 de lei lunar pentru fiecare copil.

 

Sursa – Monitorulcj.ro

Continuă să citești

Social-Cultură

Concert de colinde la Căminul Cultural din Nireș!

Publicat acum

pe

Asociația Sportivă „Progresul” Nireș, în colaborare cu Primăria Comunei Mica, Consiliul Local al Comunei Mica și Centrul Turistic Mica, organizează duminică, 17 decembrie, tradiționalul concert de colinde „Am venit să colidăm”.

Evenimentul, ajuns deja la cea de-a VII-a ediție, va debuta la ora 16:30, la Căminul Cultural din localitatea Nireș și le va aduce în fața spectatorilor pe solistele Ioana Maria Câmpean și Cristina Beldean Moșuțan. Concertul de colinde va fi desăvârșit de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nireş și Via Nova Domini Dej.

Dej24.ro este partener media!

Continuă să citești

Social-Cultură

Spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra” ajunge astăzi la Dej!

Publicat acum

pe

Evenimentele dedicate inaugurării Centrului Cultural „Arta” din Dej continuă astăzi, 13 decembrie, cu spectacolul Remember Cenaclul Flacăra.

Manifestarea culturală va debuta la ora 18:00, pe scena Centrului Cultural „Arta” din Dej urmând să urce îndrăgiți interpreți de muzică folk, printre care Mircea Vintilă, Magda Pușkas, Emeric Imre, Andrei Păunescu și Trupa ”Totuși”.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Dej și va fi prezentat de Mariana Reman.

Intrarea va fi liberă!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...
loading...

Tu ai dat LIKE?

Articole populare