Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Balul de Caritate Rotary, aseară, la Dej. Evenimentul a fost umbrit de tragedia din Clubul Colectiv – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Balul de Caritate Rotary Dej (17)

Aseară, la Dej, a avut loc o nouă ediție a tradiționalului Bal de Caritate Rotary Dej.

Evenimentul, devenit deja tradițional pentru Clubul Rotary Dej, a debutat aseară, la ora 18:00 și a strâns rotarieni veniți din toate colțurile țării, precum și invitați de seamă ai acestora. Printre invitați s-au aflat: guvernatorul districtului 2241 al Rotary, Daniel Tănase; past district governor, Marta Mocanu; guvernatorul nominalizat pentru anul 2017-2018, Milian Sopoian – Baia Mare; dar și numeroși rotarieni veniți din Năsăud, Gherla, Târgu Mureș, Borșa, Sighetu Marmației, Baia Mare, Reghin, Câmpia Turzii, Aiud, Bistrița sau Onești.

Față de anii precedenți, caracterul festiv al acestui eveniment a fost umbrit de tragedia petrecută în Clubul Colectiv din București, unde mai mulți tineri și-au pierdut viața. Chiar înainte de debutul evenimentului, înainte de discursul președintelui Clubului Rotary Dej, Virgil Oșan, preotul Ioan Mărginean a rostit câteva cuvinte despre tragedia din Capitală și a invitat audiența la câteva momente de reculegere în memoria celor care au decedat.

N-aș dori să se interpreteze întâlnirea noastră ca o formă de frondă pentru cei ce-și plâng, în București, copiii trecuți la Domnul, din Clubul Colectiv. Să înțelegeți că întâlnirea noastră, demult programată, în aceste condiții nu e decât un act de normalitate. Am însă o rugăminte la dumneavostră. Aș vrea ca pentru început să păstrăm, în memoria celor trecuți la Domnul, un moment de reculegere și, mai apoi, să rostim împreună o rugăciune pentru odihna sufletului lor și, de ce nu, una de rugă fierbinte adresată Dumnezeului vieții și nemuririi pentru familiile greu încercate, pentru sănătatea celor ce încă se zbat a birui chemarea morții”, a declarat părintele Ioan Mărginean.

Scopul principal al Balului de Caritate Rotary Dej este acela de a susține performanța. Anul acesta, în urma analizării dosarelor înscrise în concurs, o elevă de Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” din Dej va beneficia de o bursă de excelență în valoare de 2500 de lei. Este vorba de Cristinemari Țopan, o elevă de nota 10, o elevă care a reușit să obțină la finalul anului trecut media 10 „pe linie” și care a avut rezultate remarcabile la mai multe olimpiade naționale la care a participat.

Evenimentul, desfășurat într-un restaurant din centrul municipiului Dej, a fost animat de dejeanca Anda Dimitriu, cea care a reușit să ajungă în marea finală Vocea României, la finalul fiecărei piese aceasta reușind să strângă ropote de aplauze.

Mai multe detalii: http://dej24.ro/balul-de-caritate-rotary-aseara-la-dej-evenimentul-a-fost-umbrit-de-tragedia-din-clubul-colectiv-fotovideo

Posted by Dej24.ro on 8 Noiembrie 2015

Social-Cultură

Peste 150 de absolvenți vor susține cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la Dej!

Publicat acum

pe

Peste 45.000 de elevi s-au înscris anul acesta la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, dintre care aproape 24.500 sunt absolvenţi ai promoţiei 2017-2018, iar 16.000 de candidaţi sunt din seriile anterioare, potrivit Ministerului Educației Naționale.

La nivelul municipiului Dej, cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va desfășura la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și va fi susținută de cei peste 150 de absolvenți înscriși, care provin atât din municipiul Dej, cât și din Gherla.

Sesiunea a doua a Bacalaureatului 2018 va începe luni, 20 august, cu proba la Limba şi Literatura Română, urmată, pe 21 august, de proba la Limba şi Literatura maternă, proba obligatorie de profil va avea loc pe 22 august, iar ultima probă este cea la alegere şi va fi susţinută pe 23 august.

De asemenea, probele orale vor începe cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se vor desfăşura pe 24 şi 27 august, pe 28 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 29-30 august, evaluarea competenţelor digitale, iar examenul se va încheia pe 30-31 august, când este programată evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Primele rezultate ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16:00 – 20:00. În perioada 2-5 septembrie contestaţiile vor fi soluţionate, iar pe 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat 2018, după soluţionarea contestaţiilor, este de 69,7%, în creştere de la 67,7%, cu 2% mai mult faţă de rezultatele iniţiale. Numărul mediilor de 10 a crescut la 132, iniţial fiind înregistrate 104, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Social-Cultură

Peste 120 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală la Mănăstirea Nicula

Publicat acum

pe

Peste 120 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, în ultimele trei zile, în timpul pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, majoritatea cazurilor fiind lipotimii cauzate de căldură, de lipsa alimentaţiei sau a medicaţiei administrate necorespunzător, transmite Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Cătălin Uţă, a declarat, miercuri, presei, la Mănăstirea Nicula că într-un singur caz s-a impus transportul unui pacient la Spitalul din Gherla.

Am intervenit începând de luni la Mănăstirea Nicula la peste 120 de cazuri, dintre care doar unul a avut nevoie de transport la Spitalul Gherla. A fost vorba despre un copil cunoscut epileptic care trebuia investigat şi ţinut sub supraveghere medicală. Au predominat lipotimiile, din cauza căldurii, a lipsei alimentaţiei şi medicaţiei care nu a fost administrată corespunzător, dar am avut şi reacţii alergice la înţepături de albine”, a spus Uţă.

Slujba de Liturghie oficiată, miercuri, la Mănăstirea Nicula s-a încheiat după ora 11:30.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Social-Cultură

Rezultate foarte bune pentru două eleve din Dej și Gherla la Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” – FOTO

Publicat acum

pe

Cinci elevi clujeni, câştigători ai locurilor I la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, desfășurată în luna mai la Cluj-Napoca și organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj și Facultatea de Teologie Ortodoxă, au reprezentat județul în cadrul celei de a XXIII-a ediţii a fazei naționale a Olimpiadei, ce a avut loc în perioada 24 – 29 iulie, la Sibiu.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu și s-a desfășurat, ca în fiecare an, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Elevii clujeni s-au întors acasă cu patru premii importante, acestea constând în bani, cărți, rechizite și articole de îmbrăcăminte:

  • Premiul I – Secțiunea Sculptură/Prelucrare artistică a lemnului – Balázs Andor – Clubul Copiilor Huedin – instr. Benk Andras și Secțiunea Podoabe din mărgele – Tania Cornea – Clubul Copiilor Gherla, instr. Daniela Katona
  • Premiul II – Secțiunea Realizare costum popular – Nadia Gavriș – Lic.Teoretic „Octavian Goga” Huedin
  • Premiul III – Secțiunea Cusături – Maria Pîrv – Lic.Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – instr. Rebeca Făt
  • Mențiune – Secțiunea Podoabe din mărgele – Galu Lorena – Clubul Copiilor Dej, instr. Katona Daniela.

Tot în contextul promovării meșteșugurilor din zona Clujului, Centrul Creației Populare a organizat în perioada 6 – 11 august, la Baza de pregătire a Crucii Roșii de la Valea Ierii, o tabără de meșteșuguri la care au participat 25 de elevi de la diverse școli din județ. Atelierele desfășurate cu acest prilej, sub atenta îndrumare a meşterilor Daniela Katona și Izabela Bucur, au reprezentat o bună ocazie pentru acești copii de aprofundare a cunoștințelor despre meșteșugurile tradiționale specifice, precum: prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și împâslit lână.

Tabăra, organizată anual și oferită acestor copii în mod gratuit, se doreşte a fi o răsplată pentru elevii care practică meşteşugul în cadrul atelierelor opţionale din şcoli şi cluburi de copii şi, totodată, un îndemn în a nu-şi abandona pasiunea. Încurajarea lor este esenţială, deoarece alături de profesorii lor, ei duc mai departe practicarea meşteşugurilor artistice autentice, aflate pe cale de dispariție.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare