Conectează-te cu noi

Administraţie

Bugetul Dejului nu a trecut: 10 abțineri, 6 ”pentru”. Citește întreaga poveste – FOTO

Publicat acum

pe

Consiliul Local Dej sedinta (2)

Consilierii locali din Dej s-au întrunit în această după-amiază în cadrul unei ședințe ordinare pe luna februarie. Așa cum era de așteptat, cel mai discutat proiect – aproape 3 ore de dezbateri – a vizat bugetul de venituri și cheltuieli.

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre, însă cu toții s-au gândit doar la un singur proiect, probabil și cel mai important: aprobarea bugetului local de venituri și cheltuieli al Dejului. Primele semne de întrebare despre ”trecerea” bugetului au apărut la proiectul cu numărul trei, ”aprobarea contului de execuție al bugetului local la data de 31 decembrie”, când toate cele patru comisii nu au dat aviz, ci au anunțat că discuțiile au loc în plen. În cadrul acestora, Butuza a vorbit despre raportul Curții de Conturi și despre „rezultatul îngrijorător al Curții”, cerând totodată câteva ”clarificări despre modul în care s-a gestionat de către executiv banul public”. Morar Costan i-a răspuns că „se caută acul în carul cu fân”, moment în care Butuza a propus amânarea proiectului. Doar cinci consilieri (Lazăr, Câmpan, Federiga Florin, Trîmbițaș și Bob) au votat ”pentru” proiectul propus de primar în varianta inițială, ceilalți abținându-se. Proiectul nu a trecut.

A urmat apoi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local de venituri și cheltuieli al municipiului Dej pe anul 2015. Mai bine de o oră, cu ajutorul unui proiector, primarul Morar Costan le-a prezentat aleșilor locali bugetul. Vorbind despre veniturile totale (108.429 mii lei), edilul a spus că este ”cea mai mare sumă de la revoluție și până acum”. O mare parte din expunere a alocat-o cheltuielilor pentru funcționarea orașului, dar și pentru dezvoltarea lui.

Primarul a vorbit mult și despre proiectele demarate, pe care dorește să le finalizeze, dar și despre câteva noi. Este vorba despre investiții în dezvoltarea Spitalului Municipal Dej (aparat radiologie, lift), amenajarea terenului de sport din Ocna-Dej, realizarea unui Centru de Informare și Promovare Turistică în Dej, extinderea Parcului Balnear Toroc (camere de cazare și noi piscine), precum și instalarea aparatelor de taxare pentru parcări.

Totodată, Morar a anunțat că și-ar dori ca Muzeul Municipal Dej să fie mutat în clădirea fostului liceu economic ”Andrei Mureșanu”, tot acolo urmând să mai funcționeze, în viitorul apropiat, o librărie, o sală de conferințe și un cinematograf 3D (aproximativ 200.000 de lei). O altă inițiativă cel puțin interesantă se referă la montarea/instalarea mai multor aparate fitness (100.000 de lei) în zona Dealul Florilor și în Parcul Mare.

Clădirea Centrului Cultural Arta urmează să fie renovată în totalitate și modernizată, în acest sens existând deja un proiect ambițios în valoare de 2 milioane de euro. Primarul a anunțat că, cel puțin în 2015, își dorește să extindă scena și să amenajeze vestiarele și grupurile sanitare. Și Biblioteca Municipală ar urma să fie mutată pe strada Regina Maria în fosta policlinică.

În cadrul discuțiilor de după expunere, Bob a cerut mai mulți bani pentru școli, în timp ce Viorel Federiga i-a reproșat primarului că nu a existat o întâlnire între cele două părți (primar și consilieri) înainte ca bugetul să le fie pus pe masă, întâlnire prin care să fie lămurite anumite proiecte. Totodată, PNL-istul a cerut rapoarte/înștiințări ale comisiei de sport, vorbind și despre situația terenului Obor, iar mai apoi l-a întrebat pe primar ”cât la sută din lista de investiții pe anul 2014 s-a realizat?”.

La ”vorbitor” a urmat Bonta, acesta spunând că ”bugetul trebuia aprobat mai devreme” și că ”nu s-a respectat calendarul bugetar”. Al doilea ”semn” că proiectul nu va trece a fost atunci când Bonta a specificat că grupul PNL propune ”două, trei ședințe, săptămâna viitoare, pentru lămurirea bugetului”. Buburuz a declarat și el că lipsește fundamentarea prevederilor bugetare, totul fiind o ”prezentare publică a bugetului, o afișare, o dezbatere”. Acesta a mai insistat pe situația blocului V0 de la UM, despre care a zis că ”e nivel de pericol public și nu există protecție putându-se ajunge la o tragedie”.

Consilierul local Melinda Alexandru a specificat că ”nu vreau să vă blochez bugetul domnule primar, dar mereu ne cramponăm la listele de investiții”. În acel moment, primarul Morar Costan s-a ridicat de la masă, s-a deplasat către alesul PNL și i-a trântit pe birou mai multe dosare, cel mai probabil cuprinzând detalii despre investiții. Alexandru i-a reproșat primarului PSD că ”nu trebuie să asistăm la un film în premieră absolută” și că dorea doar ”un rând, două, o notă de fundamentare, avizată și aprobată, despre investiții”.

Varga a cerut și el lămuriri despre igienizarea zonelor de agrement dar și despre funcționarea semafoarelor și despre situația Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Dej, în timp ce ultimul ”la vorbitor”, Vali Câmpan a punctat că ”trebuie să ne descurcăm cu banii pe care îi avem și trebuie să finalizăm lucrările începute”.

După mai bine de 3 ore de la începerea ședinței, consilierii locali au ajuns și la clubului de fotbal Unirea Dej, despre care Dej24.ro a scris separat AICI.

În cele din urmă, la votare, 6 consilieri au votat ”pentru”, iar ceilalți 10 s-au abținut, astfel că proiectul nu a trecut. Celor din urmă, consilierilor din opoziție, primarul le-a transmis că ”nu a fost un vot de abținere, ci unul împotrivă”.

Aleșii au mai aprobat apoi câteva proiecte de hotărâre și au plecat acasă cu o promisiune făcută de Morar Costan: săptămâna viitoare, nu se știe încă ziua, urmează să fie convocați la o nouă ședință pentru a aproba bugetul local de venituri și cheltuieli.

Administraţie

După ani de așteptări, „habemus” barieră la intrarea în Dej dinspre Cluj! Instalația a fost pusă în funcțiune – FOTO

Publicat acum

pe

De câteva zile, conducătorii auto care tranzitează municipiul Dej, și nu numai, sunt mai puțin nervoși. Și asta din cauza faptului că cele două bariere instalate la trecerea la nivel cu calea ferată de la intrarea în municipiul Dej dinspre Cluj-Napoca (în zona OMV) au fost puse în funcțiune.

Lucrările de punere în funcțiune a instalației de semnalizare optică și acustică a apropierii trenurilor au debutat în urmă cu mai multe săptămâni, iar recent acestea au fost finalizate. În urmă cu doar câteva zile, cele două bariere, situate pe DN1C, la intrarea în municipiul Dej dinspre Cluj-Napoca, au fost puse în funcțiune.

Prin intermediul acestei investiții, autoritățile doresc fluidizarea circulației rutiere, evitarea ambuteiajelor, dar și reducerea accidentelor rutiere sau feroviare.

Vă reamintim, îndeosebi pe perioada weekend-urilor, din cauza faptului că șoferii trebuiau să oprească și să se asigure la trecerea la nivel cu calea ferată, se formau cozi kilometrice pe ambele sensuri, punând la grea încercare nervii conducătorilor auto.

Investiția în această zonă a fost posibilă ca urmare a modificării O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, act normativ prin care se instituie, sub sancţiune contravenţională, obligaţia administratorului căii ferate de a instala bariere sau semibariere cu semnalizare acustică și optică la trecerile la acelaşi nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale „E”, precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere.

Continuă să citești

Administraţie

COMUNICAT: „MODERNIZAREA CORIDORULUI INTEGRAT DE MOBILITATE URBANA REPREZENTAT DE STR. 1 MAI (TRONSON 1 MAI 182 – INTERSECȚIE STR. ION POP RETEGANU), STR. ION POP RETEGANU – POD SOMES – STR. LIBERTĂȚII – STR. BISTRIȚEI PÂNĂ LA LIMITA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A MUNICIPIULUI DEJ, INCLUSIV ACCES CĂTRE AUTOBAZA TRANSURB DEJ ȘI MODERNIZARE AUTOBAZA TRANSURB SA” cod SMIS 118104”

Publicat acum

pe

Proiectul „MODERNIZAREA CORIDORULUI INTEGRAT DE MOBILITATE URBANA REPREZENTAT DE STR. 1 MAI (TRONSON 1 MAI 182 – INTERSECȚIE STR. ION POP RETEGANU), STR. ION POP RETEGANU – POD SOMES – STR. LIBERTĂȚII – STR. BISTRIȚEI PÂNĂ LA LIMITA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A MUNICIPIULUI DEJ, INCLUSIV ACCES CĂTRE AUTOBAZA TRANSURB DEJ ȘI MODERNIZARE AUTOBAZA TRANSURB” cod SMIS 118104” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către MUNICIPIUL DEJ, in perioada 03.07.2018 – 31.12.2020 și are o valoare totală de 45.733.055,81lei din care contribuția FEDR 38.854.524,95 lei iar 447.796.981,69 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Nord -Vest, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Obiectivul general al proiectului este scăderea emisiilor GES prin realizarea de investiții care sa asigure un serviciu eficient de transport public de calatori si îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, cu scopul de a reduce numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) si reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport. Astfel, municipiul Dej urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazata pe utilizarea autoturismelor la o mobilitate bazata pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înalta calitate si eficienta, reducerea utilizării autoturismelor in paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante.

Obiectul prezentului proiect

Proiectul se realizează in spațiul public al străzilor 1 Mai, I.P.Reteganul, Libertății si Bistriței, va include 3 poduri de pe str. Libertății si Bistriței si va cuprinde si lucrări de construcție a unei noi autobaze pentru Transurb SA.

Se urmărește atingerea a cel puțin următoarelor obiective:

 • Creșterea accesibilității și mobilității locuitorilor din zonele izolate către instituțiile publice și de interes din zona centrală;
 • Creșterea calității serviciilor de transport în comun și a atractivității acestuia;
 • Îmbunătățirea condițiilor de mediu;
 • Protecția pietonilor și bicicliștilor față de riscurile generate de traficul auto;
 • Îmbunătățirea infrastructurii rutiere;
 • Reducerea poluării generate de trafic;
 • Reducerea efectelor generate de vânt și a zgomotului.

Indicatori:

Lungime infrastructura rutiera – 6,832 km ,suprafața pietonală și trotuare – 16.865 mp, lungime piste de biciclete construite – 5,180 km,poduri reabilitate – 3 buc., autobuze ecologice achiziționate [5.4-7.8m] – 2 buc autobuze ecologice achiziționate [8-10m] – 3 buc stații de închiriere biciclete – 5 buc, biciclete (sistem bike-sharing) – 65 buc, sistem bilet electronic (e-ticketing) – 1 buc sistem management inteligent al traficului si supraveghere video – 1 buc, stații de incarnare pentru autobuzele electrice – 10 buc stații de îmbarcare pentru calatori transport public – modernizate sau nou construite – 10 buc.

Continuă să citești

Administraţie

Consilierii locali din Dej se întrunesc MÂINE în ședință de îndată. Vezi ordinea de zi

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej se vor întruni mâine, de la ora 16, în cadrul unei ședințe de îndată. Pe ordinea de zi sunt șase proiecte de hotărâre.

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a Acordului de parteneriat, pentru Proiectul ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Cluj”.
 2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului și a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a Acordului de parteneriat, pentru Proiectul ”Îmbunătățirea accesului populației din Județul Cluj la Serviciile medicale de urgență (spitalele CJ, CL din Cluj + cele din județ)
 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico – economice și a indicatorilor tehnico – economici a Proiectului Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public al Municipiului Dej.
 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate, a Caietului de sarcini și a Regulamentului serviciului de Salubrizare a județului Cluj.
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea revocării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Dej Nr. 125 din data de 28 iunie 2018.
 6. Proiect de hotărâre privind aprobarea revocării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Dej Nr. 131 din data de 24 iulie 2018.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare