Conectează-te cu noi

Administraţie

Calitatea aerului în Dej și măsurile ce vizează reducerea poluării

Publicat acum

pe

DEJ

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj monitorizează calitatea aerului în judetul Cluj, mai ales în Cluj-Napoca şi Dej. 

Este ştiut faptul că mediul urban este un mare consumator de resurse, un producător major de emisii poluante rezultate din industrie, trafic şi alte surse difuze de combustie, fiind caracterizat de o densitate mare a populaţiei şi de concentrarea surselor de poluare.

În județul Cluj există cinci staţii de monitorizare a calităţii aerului, patru fiind amplasate în municipiul Cluj Napoca, iar o staţie se află în municipiul Dej. Măsurătorile acestor stații de monitorizare a calității aerului stau la baza elaborării Programului Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului în aglomerarea Cluj-Napoca şi municipiul Dej.

Rezultatele acestor măsurători au pus în evidenţă depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul pulberi în suspensie (PM10), determinat gravimetric în anii 2008, 2009, 2010 şi a câtorva depăşiri în anul 2011.

Prin acest program s-au stabilit măsuri noi pentru atingerea valorilor limită prevăzute de legislaţia în vigoare. Aceste măsuri vizează în special reducerea poluării cauzate de autovehicule, creşterea spaţiilor verzi, controlul şantierelor de construcţii şi realizarea proiectelor de infrastructură la nivelul judeţului.

Într-un raport al Agenției pentru Protecția Mediului, în ceea ce privește Dejul, principalele surse de emisie aflate în apropierea staţiei sunt: arderi în industria de transformare şi pentru producerea de energie electrică şi termică, instalaţii de ardere neindustriale, arderi în industria de prelucrare, procese de producţie, trafic rutier, dar și alte surse mobile. O altă sursă de poluare a aerului înconjurător o constituie Depourile de locomotive Cluj şi Dej.

De asemenea, sursele de poluare care influenţează calitatea aerului din apropierea staţiei sunt: SC Samus Mex SA Dej și centralele termice ale imobilelor din zonă.

Spre exemplu, în anul 2013, în municipiul Dej a fost evacută o cantitate de 39,357 t pulberi în suspensie cu fracţiunea PM10.

Urmare a realizării celor mai multe măsuri prevăzute în acest program, în anul 2013, s-a constatat o reducere semnificativă a numărului de depăşiri înregistrate comparativ cu anul 2012. Astfel, s-a ajuns că în anul 2013, numărul depăşirilor pentru aglomerarea Cluj- Napoca şi municipiul Dej a fost de doar 6 depăşiri pentru indicatorul PM10 şi 4 depăşiri pentru indicatorul ozon (O3).

În vederea îmbunătăţirii calităţii aerului şi a încadrării în concentraţiile maxime admisibile, autoritatea teritorială de mediu monitorizează, anual, stadiul realizării măsurilor propuse în Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca şi municipiul Dej, cu termenele şi costurile aferente.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER