Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Campanie de prevenire a infracțiunilor, demarată de polițiștii din Dej și Gherla

Publicat acum

pe

politia

Ieri, 30 septembrie, poliţiştii din Dej și Gherla au fost angrenați într-o campanie de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.

În contextul săptămânii prevenirii criminalităţii, poliţiştii au distribuit peste 1.000 de flyere cu recomandări pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Miercuri, 30 septembrie, poliţiştii de prevenire, împreună cu cei de proximitate şi de investigaţii criminale, au acţionat pe raza municipiului Cluj-Napoca, pentru prevenirea furturilor din buzunare şi poşete, fapte care se comit, cu precădere, pe mijloacele de transport în comun.

Astfel, au fost distribuite peste 1.000 de flyere cu caracter preventiv în staţiile mijloacelor de transport, precum şi pe rutele pe care acestea operează. De asemenea, au fost purtate discuţii cu cetăţenii pe tema prevenirii unor astfel de fapte, realizându-se un dialog deschis cu aceştia.

Astfel de activităţi au fost organizate pe raza întregului judeţ. De exemplu, la Dej, poliţiştii au organizat întâlniri cu asociaţiile de proprietari pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. În cadrul acestora, au fost dezbătute prevederile Legii 333/2003 privind paza bunurilor, fiind aduse în atenţie beneficiile instalării de camere de supraveghere şi a aparaturii interfon la intrările/ieşirile din imobile.

De asemenea, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Rurală Dej, împreună cu membri ai administraţiei publice locale, au vizitat persoane vârstnice, din zone izolate, cărora le-au fost transmise recomandări privind modul de asigurare a locuinţei şi a produselor agricole aflate pe câmp.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Gherla au desfăşurat activităţi de informare şi prevenire în şcolile din Ţaga, Geaca şi Cătina, unde au participat circa 350 de elevi.

Acestora le-au fost prezentate teme pentru prevenirea victimizării minorilor, prevenirea delicvenţei juvenile şi a infracţiunilor contra patrimoniului, fiind dezbătute cazuri concrete.

Poliţiştii continuă activităţile organizate, prevenirea faptelor antisociale fiind o permanentă preocupare pentru aceştia.

Social-Cultură

Ziua Copilului va fi marcată la Dej printr-o serie de activități dedicate celor mici

Publicat acum

pe

Primăria Municipiului Dej organizează joi, 31 mai, un spectacol dedicat copiilor. Evenimentul se va desfășura în Piața Bobâlna între orele 17:00-20:00, iar în cadrul lui copiii se vor putea bucura de momente special pregătite pentru ei.

Autoritățile locale au pregătit un spectacol de teatru interactiv, un spectacol pe picioroange, pictură pe faţă, dar și baloane uriașe de săpun. De asemenea, în Piața Bobâlna din Dej vor fi amplasate tobogane gonflabile.

Atmosfera de distracție va fi întreținută de supramarionete și animatori costumaţi în personaje din desene animate și mascote.

Vezi mai jos IMAGINI VIDEO de anul trecut:

Nu uita să te ABONEZI la canalul nostru de Youtube dacă vrei să vezi și alte știri-VIDEO din Dej!

Continuă să citești

Social-Cultură

Obiceiul „Împănatul boului” va avea loc și la Batin. Ce surprize pregătesc organizatorii

Publicat acum

pe

Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Unguraş, îi invită pe iubitorii tradiţiilor de Rusalii la Batin, judeţul Cluj, pentru a lua parte la obiceiul „Împănatul boului”.

Întâlnit doar în Transilvania, acest obicei ţine de tradiţia agrară şi de fertilitate și constă în desfăşurarea unei adevărate procesiuni pe uliţele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiţi cu frunze, flori şi panglici colorate.

Manifestarea va avea loc la Batin duminică, 27 mai 2018. După slujba de la biserică, preotul, împreună cu credincioşii, vor merge într-un capăt al satului, unde va fi oficiată o slujbă de sfinţire a țarinii. Apoi, de la ora 14:00, se va desfăşura obiceiul propriu-zis, când un bou va fi împodobit cu flori. După acest moment, alaiul format din fete şi feciori va purta „boul înstruţat” pe uliţele satului. Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului.

Manifestarea va continua, de la ora 16:00, cu un spectacol folcloric. Pe scenă vor urca interpreţii Valeria și Traian Ilea, Iulia Bucur, Vali Guia, Frații Ioan și Grigore Trif, Mariana Pop, Alin Rotar, Raluca Pașcalău, Alex Groza, Elena Rusu și DJ Pârvu, alături de Ansamblul folcloric „Mugurelul” al Universităţii Babeş-Bolyai și Ansamblul Folcloric al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradiţional în acompaniamentul tarafului lui Nucu de la Fizeş.

Continuă să citești

Social-Cultură

Tradiția continuă! „Împănatul boului” va avea loc în duminica de Rusalii, la Mănăstirea

Publicat acum

pe

An de an, în duminica de Rusalii, în localitățile din zona Dejului, și nu numai, fetele nemăritate participă la „împănatul boului”. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să potolească boul se va mărita anul următor.

Tradiţia „împănatului boului” se păstrează de zeci de ani şi se transmite din generaţie în generaţie. Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică, în jurul orei 12:30. Localnicii împodobesc boul cu flori, în timp ce tinerele fete, îmbrăcate în straie populare, așteaptă începerea „competiției”. Apoi, boul este lăsat liber pe drum, iar fetele se „luptă” să îl țină în frâu. Potrivit tradiției, fata care reușește să facă acest lucru se vă mărita în următorul an.

În unele localități, tinerii din sat sunt costumați în diferite personaje și sunt udați de săteni cu găleți cu apă. Obiceiul are o semnficaţie agrară cu scopul de a aduce ploile şi de a asigura fertilitatea solului, dar şi prosperitatea recoltelor.

Tradiția „împănatul boului” este păstrată cu sfințenie în satele Mănăstirea, Batin, Fizeşu Gherlii şi Mintiu Gherlii. Astfel, duminică, 27 mai, curioșii sunt așteptați să ia parte la acestă tradiție în satele de pe Valea Someșului.

* Vezi mai jos programul pregătit duminică de Primăria, Consiliul Local și Centrul de Informare Turistică Mica, în colaborare cu Asociația Ansamblul Folcloric ”Mugurii Mintiului”:

Vezi IMAGINI VIDEO de anul trecut:

TRADIȚIE DE RUSALII – Împănatul Boului, în localitatea Mănăstirea – FOTO/VIDEO

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare