Conectează-te cu noi

Politic

Cornel Itu despre diminuarea impozitării sportului de performanță și regionalizarea sportului

Publicat acum

pe

piata industriala deputat Cornel Itu (8)

Deputatul dejean Cornel Itu anunță că susține diminuarea impozitării sportului de performanță.

”Susțin cu tărie că venitul sportivilor de performanță și înaltă performanță trebuie impozitat cu numai 10 % în loc de 36 % cum se întâmplă acum. O astfel de facilitate i-ar ajuta nu doar pe sportivi ci și cluburile, având în vedere că acestea au, oricum, încasări foarte mici. Și mai e un amănunt pe care trebuie să îl avem în vedere: sportivii au o durată de competiție la cel mai înalt nivel destul de scurtă, de aproximativ 10 ani.

O astfel de idee este aplicată deja în domeniul IT, acolo unde se aplică scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru românii care muncesc în domeniul creării de programe pentru calculator. Scutirea se realizează pentru firmele cu venituri de cel puțin 10.000 de dolari pentru fiecare angajat ce va fi scutit. Mai precis, performanța este susținută în orice domeniu. Iar sportul, dacă e să preiau sintagma folosită de cel mai cunoscut comentator sportiv al televiziunii, e cel mai bun ambasador al României!

Sportul din România traversează o perioadă mai mult decât complicată. Lipsa investițiilor în infrastructura sportivă, dispariția centrelor de excelență pentru copii și juniori, absența unui cadru legislativ coerent și fără echivoc, a făcut ca mai multe ramuri sportive să moară. Și avem atâtea exemple triste de cluburi de tradiție ajunse în faliment sau de baze sportive căzute în ruină. Așa că nu e nicio surpriză dacă nu mai avem performanță în sport la campionatele europene, mondiale sau la olimpiade. Iar exemplele cele mai grăitoare și totodată cele mai tulburătoare sunt gimnastica și handbalul masculin, acolo unde cu ani în urmă dominam lumea.

În condițiile date, cred că e necesar să regândim sistemul sportiv din România. Regionalizarea din zona administrației publice poate fi aplicată cu succes în sport. Astfel am avea structuri sau cluburi sportive regionale, susținute din resursele acelei regiuni. Și în funcție de contextul și specificul zonei, fiecare se va putea concentra pe o anumită ramură care să producă, în consecință, performanță. Reprezentanții regiunii pot gândi și genera programe de investiție în zona asta mult mai ample și chiar mai aplicate. Gândiți-vă doar că un centru sportiv de excelență dintr-o regiune are o bază de selecție importantă ce cuprinde câteva județe. Ar fi de salutat să apară cluburi sau echipe ale regiunii care să își maximizeze șansele în competiții internaționale. Vrem să ne luptăm de la egal la egal cu forțe din Spania, Italia, Germania etc, nu să rămânem prizonieri într-o competiție națională, indiferent de sport, în care se luptă, de plidă, Beiușul cu Voluntariul.

Pe de altă parte, susțin cu tărie că venitul sportivilor de performanță și înaltă performanță trebuie impozitat cu numai 10 % în loc de 36 % cum se întâmplă acum. O astfel de facilitate i-ar ajuta nu doar pe sportivi ci și cluburile, având în vedere că acestea au, oricum, încasări foarte mici. Și mai e un amănunt pe care trebuie să îl avem în vedere: sportivii au o durată de competiție la cel mai înalt nivel destul de scurtă, de aproximativ 10 ani. O astfel de idee este aplicată deja în domeniul IT, acolo unde se aplică scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru românii care muncesc în domeniul creării de programe pentru calculator.  Scutirea se realizează pentru firmele cu venituri de cel puțin 10.000 de dolari pentru fiecare angajat ce va fi scutit”, arată Cornel Itu într-un comunicat de presă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER