Cornel Itu dorește înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”

loading...

Cornel Itu deputat

Deputatul dejean Cornel Itu anunță că, în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților, s-a adoptat propunerea legislativă pentru înființarea Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”.

”Interesul public include nu doar măsuri politice responsabile, măsuri economice şi sociale benefice pentru România şi cetăţenii ei, ci şi protejarea şi promovarea culturii. Adoptarea propunerii legislative pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, în cadrul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor care a avut loc miercuri, 17 iunie 2015, a venit ca un gest absolut normal de preţuire a valorii universale a creaţiei sculptorului care a adus atât de multă mândrie ţării noastre.

Lipsa unui muzeu dedicat acestui colos mondial al artei a atras după sine scoaterea din ţară aproape a întregului patrimoniu al operei sale, inundarea României cu falsuri, imposibilitatea achiziţionării unor lucrări, pierderea unor elemente metalice rămase după înlocuirea acestora în procesul de demontare şi restaurare a Coloanei Infinitului şi, nu în ultimul rând, la incapacitatea autorităţilor de a salva de la pieire tot ceea ce înseamnă Brâncuşi pe teritoriul României, concret fiind vorba de casa de la Hobiţa şi de bârnele din atelierul lui Brâncuşi de la Paris aduse în ţară acum 40 de ani şi care se degradează din pricina condiţiilor necorespunzătoare de depozitare.

Faptul că în prezent lucrările lui Brâncuşi sunt risipite în mai multe locuri diminuează posibilitatea organizării de mari expoziţii şi realizării unui fond documentar unic, în ciuda faptului că artistul şi-a dorit strângerea lucrărilor într-un singur loc, aşezate într-o anumită ordine, lumină şi ambianţă specifică.

Proiectul privind înfiinţarea Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi” prevede cedarea unui teren cu suprafaţa de 5409 mp, care include o construcţie de 600 mp, din partea Consiliului Local al municipiului Târgu-Jiu către Muzeu. În acest spaţiu, în care vor fi adunate lucrările lui Brâncuşi, se vor putea organiza evenimente  naţionale şi internaţionale, sub egida acestei instituţii se va crea un Atelier Brâncuşi în România, şi totodată se creează posibilitatea înfiinţării unei biblioteci dedicate artistului.

Înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă “Constantin Brâncuşi”, pe care o salut cu multă bucurie, este singura soluţie pentru salvarea şi conservarea operei acestui artist de geniu pe care l-a dat România lumii întregi”, arată deputatul Cornel Itu.

loading...
Categorii: Politic

Despre autor

Răzvan Căucean

Jurnalist www.dej24.ro - Știri din Dej | Scriem istoria zi de zi

Comentarii

  1. Paul
    Paul 20 iunie, 2015, 10:04

    Itu poate dori orice.Si-a votat pensie speciala cu o nesimtire demna de o alta cauza.A votat si impotriva ridicarii imunitatii lui Sova si Ponta.La alegeri,mincinosul asta nu mai pupa votul meu.

    Răspunde

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu*