Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Darea în plată și paradoxul prețurilor apartamentelor. Cum se prezintă Cluj-Napoca

Publicat acum

pe

spargere apartamente Crangului (6)

În primele luni din 2016, discuțiile pe marginea dării în plată au adus interesul pentru apartamentele disponibile spre vânzare în marile orașe ale țării la un nivel record al ultimilor trei ani. După aprobarea legii însă, în trimestrul al doilea numărul potențialilor cumpărători a scăzut cu până la o treime în marile orașe, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare.

În mod interesant însă, acest fapt nu a afectat tendința de creștere a prețurilor. Explicația acestei evoluții paradoxale stă, cel mai probabil, în inerția pieței, în tandem cu tendința cumpărătorilor și vânzătorilor de a aștepta „reașezarea” pieței, potrivit Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca:

În primul trimestru din 2016, numărul potențialilor cumpărători din orașul de pe Someș a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2013 încoace, respectiv aproape 11.000 de persoane; după aprobarea dării în plată însă, acest indicator a scăzut în următoarele luni la 7.100 de persoane – ceea ce echivalează cu un declin de 26,3%. Cu toate acestea, în Q2, prețul mediu solicitat pentru un apartament în Cluj-Napoca s-a situat la 1.200 de euro pe metru pătrat – valoare mai mare cu 2,6% decât în trimestrul anterior.

București:

În Capitală, numărul potențialilor cumpărători a cunoscut un declin de 21,6% în al doilea trimestru din 2016, de la apogeul de peste de 60.000 de persoane atins în Q1, până la aproximativ 47.000. Și aici însă, pretențiile proprietarilor au continuat să crească, în contrast cu evoluția cererii, acestea situându-se la 1.156 de euro pe metru pătrat util, adică cu 4,6% mai mult decât în primul trimestru.

Timișoara:

În orașul de pe Bega, numărul potențialilor cumpărători a scăzut cu 30% după aprobarea legii dării în plată, de la peste 10.000 în primul trimestru până la aproximativ 7.000 în cel de-al doilea, potrivit statisticilor Analize Imobiliare. Cu toate acestea, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente a fost cu 1,6% mai mare în al doilea trimestru față de cel anterior, respectiv 1.000 de euro pe metru pătrat util.

Iași:

În capitala Moldovei, numărul potențialilor cumpărători a scăzut cu aproximativ 33,3%, de la circa 6.000 de persoane în Q1 2016, până la puțin peste 4.000 în Q2. În ciuda acestui declin al cererii, prețul mediu solicitat pentru un apartament era de 881 de euro pe metru pătrat util în trimestrul al doilea, după un avans de 2,3% față de primele trei luni ale anului.

 

Sursa – imobiliare.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER