Conectează-te cu noi

Politic

Deputatul Cornel Itu despre pensiile militarilor: ”Nu reprezintă un privilegiu”

Publicat acum

pe

cornel-itu

Deputatul Cornel Itu anunță că pensiile militarilor au fost reîntregite ca urmare a adoptării de către Camera Deputaților a unei inițiative aparținând Guvernului Ponta.

”Veşti bune pentru cei care şi-au pus energia în slujba siguranţei naţionale şi pentru cei care au făcut o carieră în Armata Română! Pensiile militarilor au fost reîntregite ca urmare a adoptării de către Camera Deputaților a unei inițiative aparținând Guvernului Ponta, îndreptându-se astfel încă una din nedreptățile lăsate în urmă de regimul Băsescu-Boc.

Pensiile personalului din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, suspuse unui proces de recalculare şi revizuire, au scăzut, iar eliminarea pensiilor de serviciu a dus în unele cazuri la o scădere cu 70% a cuantumului pensiilor, afectând grav nivelul de trai al acestei categorii de cetățeni.

Principalele modificări aduse de proiectului de Lege privind pensiile militare sunt:

-baza de calcul a pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate;

-la media obţinută se adaugă un spor de până la 15%, în condiţii stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

-militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani vechime în serviciu, beneficiază, la îndeplinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul menţionată anterior;

-vârsta standard de pensionare este de 60 de ani.

Aceste pensii se vor plăti din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, prin urmare vor ieși din sistemul contributiv, angajatorul nefiind obligat să achite contribuția aferentă lui. Astfel, angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat.

Necesitatea adoptării proiectului de Lege privind pensiile militare a venit din obligaţia statului de a răspunde exigenţelor impuse de reformarea sistemului de pensii, dar şi de a apăra interesele celor afectaţi de această diminuare.

Această schimbare urmăreşte îndeplinirea Direcţiilor de acţiune referitoare la apărare din Programul de guvernare, care se referă la asigurarea motivării profesionale şi a evoluţiei în carieră pentru personalul din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Astfel, se va reveni la un statut adecvat pentru categoriile vizate şi se vor repara inechităţile din trecut.

Pensiile militare de stat nu reprezintă un privilegiu, aşa cum au fost denumite în trecut de Guvernul Boc. Acestea sunt instituite datorită statutului special al categoriei profesionale implicate în atingerea obiectivelor naționale de apărare şi siguranţă naţională”, arată deputatul Cornel Itu.

Politic

Vicențiu Știr, de Ziua României: ”O zi în care trei culori încărcate de istorie reușesc…”

Publicat acum

pe

Dejeanul Vicențiu Știr, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

”Astăzi este despre România, despre cei care au pus dragostea de țară mai presus de propria viață și care de-a lungul timpului au luptat pentru apărarea granițelor țării noastre. Este o zi specială, despre fiecare dintre noi, o zi în care trei culori încărcate de istorie reușesc să ne unească pe toți într-un singur gând. Astăzi voi fi la Dej, acolo unde voi depune o coroană de flori în memoria celor căzuți la datorie.

La mulți ani România! 
La mulți ani tuturor românilor!”, a transmis președintele ALDE Dej, cu ocazia acestei sărbători.

Continuă să citești

Politic

Deputatul dejean Cornel Itu: „La mulți ani, Romania! La mulți ani, dragi romani!”

Publicat acum

pe

Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu țara-mamă.

Marea Unire a fost rezultatul aspirațiilor tuturor romanilor de a trăi într-un singur stat, a fost rodul luptei poporului roman pentru unitate.

Un rol fundamental în înfăptuirea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului la 1 decembrie 1918 cu Regatul României l-a avut elita politică a românilor din aceste ţinuturi româneşti istorice. Între fruntaşii memorandişti unionişti, amintiți drept “corifeii Marii Uniri” s-au aflat Ştefan Cicio-Pop, Iuliu Maniu, Teodor Mihali, nume cu rezonanță istorică pentru contribuția la înfăptuirea idealului romanesc. Aceștia, alături de alte nume memorabile precum Vasile Goldiș, poetul Octavian Goga, episcopul ortodox Miron Cristea și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu au împlinit idealul sfant al Marii Unirii.

Astăzi, stimați colegi, noi avem o datorie la fel de importantă, deoarece noi suntem urmașii apărători ai idealului de unitate și mandrie romanească.

La mulți ani, Romania! La mulți ani, dragi romani!”, a declarat deputatul dejean Cornel Itu.

Continuă să citești

Politic

Deputatul dejean Cornel Itu este „pentru” modificarea Legii educației naționale

Publicat acum

pe

Deputatul dejean Cornel Itu a votat ieri, 29 noiembrie, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, pentru adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea art.84 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, act normativ iniţiat de Grupul Parlamentar al  PSD.

Forma actuală a Legii educaţiei stabileşte dreptul elevilor din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de a beneficia de un tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi, de asemenea, tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru şi operă, de film şi alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice. Această prevedere creează însă o situaţie inechitabilă prin raportare la dreptul studenţilor la forme de învăţământ cu frecvenţă, în vârstă de până la 26 de ani, care beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun. De asemenea, interpretarea restrictivă “tarif redus cu 50%” îngrădeşte dreptul autorităţilor administraţiilor locale de a stabili, în funcţie de posibilităţile bugetului local, facilităţi suplimentare faţă de minimul de 50%.

De acum înainte, legea prevede că elevii din învăţământul obligatoriu profesional şi liceal acreditat/autorizat vor beneficia de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul în comun local şi cu minimum 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film şi alte manifestări cultural, oferind, astfel, primăriilor posibilitatea de a acoperi mai mult din cheltuielile pe care părinţii le au în aceste situaţii”, a declarat deputatul dejean Cornel Itu.

Continuă să citești

Politic

Deputatul dejean Cornel Itu, întâlnire cu omologii săi din Republica Moldova

Publicat acum

pe

Deputatul dejean Cornel Itu a participat ieri, 20 noiembrie 2017, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor, la o întâlnire cu omologii din Republica Moldova, aflați într-o vizită de lucru în țara noastră.

Am participat luni, 20 noiembrie 2017, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare a Camerei Deputaților, la o întâlnire cu omologii din Republica Moldova, aflați într-o vizită de lucru în țara noastră.

Programul vizitei a fost elaborat de Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul
trimestru al anului 2019. Acest program cuprinde organizarea a patru reuniuni de dezbateri tematice în cadrul cărora parlamentari români și moldoveni pot identifica cele mai bune soluții de cooperare pe domenii de specialitate, în vederea accelerării procesului de reformă a Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

Astfel, luni am participat la lucrările Panelului II Agricultură, industrie și servicii, unde s-a discutat despre participarea agenților economici din cele două țări la târguri de profil, precum și despre armonizarea legislației pentru alinierea standardelor în aceste domenii la cerințele UE. O altă temă de discuție cu colegii din Republica Moldova a fost identificarea și susținerea intereselor comune și promovarea unor proiecte la nivelul organizațiilor regionale, cum ar fi inițiativa Central Europeană sau Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră”, a declarat deputatul dejean Cornel Itu.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...
loading...

Tu ai dat LIKE?

Articole populare