Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Escrocii au o metodă nouă de înșelăciune. Află cum acționează

Publicat acum

pe

accident Urisor politie (3)

Polițiștii clujeni atrag atenția asupra unei noi metode de înșelăciune. Mai multe persoane au căzut deja în plasa escrocilor.

La nivelul unităților de poliție au fost semnalate cazuri în care persoane vârstnice au fost înşelate de falşi angajaţi ai unor societăţi furnizoare de servicii, precum cele de energie electrică, de gaze, de deratizare, etc. Aceştia pătrundeau în locuinţa părţilor vătămate, după ce îşi declinau falsa calitate, iar în momentele de neatenţie ale proprietarilor, sustrăgeau valori lăsate nesupravegheate în imobil.

Pentru prevenirea faptelor de această natură, poliţiştii organizează periodic întâlniri cu persoanele vârstnice care frecventează centrele de pensionari din judeţul Cluj, promovând mesajele preventive şi de antivictimizare.

Poliţia recomandă cetăţenilor sa fie vigilenți și să nu primească în locuinţa persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce au verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu.

Totodată, în astfel de cazuri, cetăţenii sunt rugaţi să nu înmâneze bani sau alte obiecte de valoare unor persoane în privința cărora au suspiciuni în ceea ce privește identitatea și calitatea acestora.

POLIŢIA RECOMANDĂ:

  • Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme;
  • Manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator;
  • Nu daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului;
  • Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, etc);
  • Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun.

Ştiri din zonă

Bărbat din Apahida dat în URMĂRIRE NAȚIONALĂ, depistat de polițiștii clujeni

Publicat acum

pe

În cursul zilei de ieri, 23 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție, în urma unei sesizări, au depistat un bărbat urmărit național, pe Calea Moților.

Cel în cauză, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Apahida, are de executat pedepse cu închisoare (2 ani, respectiv 3 ani și 2 luni) pentru infracțiuni de înșelăciune, în baza unor mandate emise de către Judecătoria Cluj-Napoca.

Bărbatul a fost încarcerat la penitenciarul Gherla.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Garda de Mediu a amendat Consiliul Județean Cluj cu 80.000 de lei

Publicat acum

pe

În perioada 10 – 13 noiembrie, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Cluj au efectuat un control planificat la depozitul de deșeuri municipale Pata Rât, acțiune ce a vizat verificarea stadiului implementării proiectului SMID („Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor”) în județul Cluj, respectiv al închiderii depozitelor neconforme din zonă și verificarea realizării măsurilor impuse în controalele anterioare.

În timpul controlului, s-a constatat că una din măsurile trasate anterior, respectiv „realizarea sistemului de colectare/ tratare/ eliminare a levigatului acumulat în zona adiacentă depozitului de deșeuri de la Pata Rât și de pe corpul depozitului sau transferarea operațiunii către un operator economic autorizat, care să asigure stoparea deversărilor de levigat direct în pârâul Zăpodie sau în zonele adiacente depozitului”, nu a fost realizată.

Ca urmare a faptului că termenul pentru îndeplinirea acestei măsuri a fost depășit, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au sancționat Consiliul Județean Cluj, în calitatea sa de titular al Acordului de Mediu, cu o amendă contravențională în valoare de 80.000 lei și au dispus noi măsuri de remediere cu termene stabilite, urmând ca la expirarea acestor termene să se realizeze un nou control pe amplasament.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Premieră pentru România! Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a intrat în elita institutelor de cancer europene

Publicat acum

pe

Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) a fost acreditat și a primit denumirea de „Clinical Cancer Center” din partea instituției de profil europene, Organisation of European Cancer Istitutes (OECI), ceea ce reprezintă o premieră pentru România și o recunoaștere a faptului că unitatea medicală clujeană este în topul european, fiind totodată și cel mai estic astfel de institut din Europa acreditat, scrie Agerpres.

Directorul medical al IOCN, conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, joi, pentru sursa citată, că acreditarea din partea OECI presupune prestarea unei activități medicale la standardele europene în domeniu.

Prin obținerea acestei denumiri de Clinical Cancer Centre din partea lor înseamnă că, practic, instituția evaluată îndeplinește toate standardele cerute de această organizație care,la fondare — la fel cum UE a fost fondată de câteva state — a fost compusă de cele mai puternice centre de cancer din Europa. Suntem la nivel european din acest punct de vedere. OECI a fost fondată de institutele cele mai importante in Franța, Olanda, Italia, Marea Britanie, Germania, are cerințe foarte elitiste, ca să spun așa, astfel încât a trebuit să facem și noi activ aceste lucruri, unele fiind dificil de implementat în condițiile legislației naționale, deoarece în Europa de Vest lucrurile par cel puțin mult mai permisive și există o varietate și mai mare de alternative. Acordarea titlului de Clinical Cancer Center este o recunoaștere a standardelor, eforturilor pe care le-a făcut întreg institutul, întreg personalul medical și administrativ. A fost un efort însemnat”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

Procesul strict de acreditare a durat circa doi ani, dar pregătirea lui a început de mai bine de zece ani.

Institutul este fondat în 1929 de către vizionari, institutul modern în anii 60 a fost refăcut de către prof Ion Chiricuță, al cărui nume îl și poartă. Relația noastră cu OECI e din 2007-2008, dar se începuse încă din 2001-2002, sub conducerea dlui prof Alexandru Irimie, un proces de regândire a tuturor standardelor și modalităților de management ale bolii canceroase, de implementare a standardelor de calitate ISO. Primul contact cu OECI l-a avut dl conf Cernea, actual prorector, și director medical la acel moment al institutului nostru. Consecutiv momentului în care am devenit membri cu drepturi depline am organizat, în 2008, 2010 și 2012 trei conferințe și un curs european sub egida OECI și între anii 2013 și 2016 am participat voluntar și neremunerat într-n proiect al OECI numit Benchcan și care se referă la standardizarea la nivelul centrelor de cancer, standarde de calitate. Am ajuns ca membri să participăm la cest proces de standardizare în interiorul organizației. Consecutiv dlui conf Cernea, relația cu OECI a fost preluată de dna prof Ioana Neagoe, care este și director de cercetare al IOCN. Ea a participat și la organizarea acestor întâlniri în orașul nostru. Totul a culminat cu anul 2014, când IOCN celebra 85 de ani de existență și OECI a ales atunci să organizeze și Zilele oncologice OECI la noi în Cluj și adunarea generală a organizației”, spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

Potrivit acestuia, IOCN se așează, prin această recunoaștere, la masa celor mai importante centre de cancer din Europa.

În OECI sunt membri, membri afiliați și dintre membri sunt cei care au trecut prin procesul de acreditare respectând toate etapele necesare, respectiv aplicație, autoevaluare, evaluare din partea comisiei, un rezultat preliminar, apoi un plan de conformare și apoi primirea denumirii finale. Dincolo de faptul că stăm la masă cu cele mai importante institute, dincolo de faptul că suntem membri și dintre membri suntem într-un grup mai restrâns, al celor care au trecut prin procedura de acreditare și s-au conformat, participăm astfel la diverse proiecte ale OECI și acest lucru ne va ajuta — dincolo de progresul evident pe care îl facem în îngrijirea pacienților noștri și în pregătirea personalului nostru — la participarea la proiecte viitoare la nivelul UE”, a menționat directorul medical la IOCN.

Criteriile pe baza cărora s-a acordat acreditarea, valabilă timp de cinci ani, țin în special de calitatea actului medical și de performanțe în ceea ce privește supraviețuirea pacienților tratați, rată similară celor mai bine cotate astfel de centre de cancer europene.

E vorba de o evaluare a activității. Ceea ce s-a verificat nemijlocit este actul medical, modul în care echipele multidisciplinare se întrunesc și hotărăsc managementul pacientului, calitatea îngrijirilor în radioterapie, în chirurgie, în oncologie medicală, rezultatele acestora, respectiv supraviețuirea pacienților noștri și calitatea vieții pacienților noștri. Avem și un registru de cancer, singurul activ din țară și care produce date corecte, publicabile la nivel european. Din ele s-au putut extrage și rezultatele de supraviețuire, care au fost calculate într-un studiu european și care arată performanțele institutului nostru. Supraviețuirile obținute în institut sunt comparabile cu cele din Europa de Vest”, a mai spus Patriciu Achimaș-Cadariu.

 

Sursa – Agerpres

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Caravana „Alege oaia!” ajunge în acest weekend și la Cluj!

Publicat acum

pe

În perioada 25-26 noiembrie, caravana „Alege oaia!” va poposi la Cluj-Napoca, pe platoul de la Expo Transilvania.

Timp de două zile vizitatorii vor putea gusta, gratuit, preparate din carne de oaie gătite tradițional (tocăniță la ceaun, pastramă, virșli, sarmale), dar și brânzeturi (caș, telemea, brânză). Degustarea va fi „acompaniată” de un spectacol folcloric susținut de Aurel Tămaș și Băndașii de la Cluj, Amalia Peteleu, Valentin Guia, Alin Rotar și Ansamblul folcloric „Someșul” din comuna Apahida.

La acest eveniment vor fi prezenți liderii celor mai reprezentative asociații ale crescătorilor de ovine din județul Cluj: Someș-Arieș — Cooperativă Agricolă, Asociația Crescătorilor de Ovine „Someșana”, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine Cluj, Asociația Crescătorilor de Ovine „Miorița”, Asociația „Ijarul” și ai SC Lactate Someșene SRL din municipiul Dej.

Partenerii MADR în organizarea acestui eveniment sunt: Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj și AgroTransilvania Cluster.

Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, ora.12.00, iar programul de vizitare va fi între orele 12.00-18.00, atât sâmbătă, cât și duminică.

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat la începutul lunii noiembrie 2017 Campania națională de informare și promovare a consumului de carne de ovine „Alege Oaia!”. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a lansat această campanie la târgul INDAGRA 2017 și a participat până acum la toate cele trei evenimente organizate în București (4-5 noiembrie), Ploiești (11-12 noiembrie) și Sibiu (18-19 noiembrie).

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...
loading...

Tu ai dat LIKE?

Articole populare