Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Exponat luna iulie muzeu (2)

În perioada 1-31 iulie 2015, Muzeul Municipal Dej organizează pentru public expoziția: In memoriam Alexandru Chira, formată din trei tablouri donate de artist Muzeului Municipal Dej, în momentul constituirii Galeriei de artă ca parte componentă a muzeului.

Alexandru Chira, artist plastic, profesor universitar şi teoretician 

S-a născut în 29 octombrie 1947, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. Între anii 1968-1972 a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti. În timpul vieţii a avut numeroase expoziţii personale sau de grup, organizate în țară şi în străinătate, printre care: retrospectiva personală ,,De-semnul interior”, în 1992, la ArtExpo București și la Casa Culturii, Bratislava, Muzeul de Stat, Nitra, Slovacia; expoziție retrospectivă la Centrul Cultural Român – New York în 1984;

Cadru universitar: între anii 2000-2004 – Şef al Catedrei de Pictura al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte București; 1994-2002 – Membru în Consiliul Național, în Biroul Secției de Pictură și în Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din București.

Ca om al locului i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al comunei Bobâlna, iar din anul 1994 a început lucrul la Ansamblul Monumental ,,De-semne spre cer, pentru ploaie şi curcubeu”, la Tăuşeni (comuna Bonțida), judeţul Cluj, considerat de critica de specialitate ca fiind cea mai importantă lucrare contemporană de această factură din România.

De-a lungul timpului a primit mai multe premii şi distincţii, a ocupat funcţii de conducere în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici (UAP). Între 2000 şi 2004 a fost şeful Catedrei de Pictură de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Între anii 1973-2006 a publicat peste 90 de articole, eseuri și studii de specialitate în revista „Arta” și în alte reviste, cataloage, ziare, a susținut numeroase conferințe și comunicări la simpozioane și sesiuni științifice. A fost autorul și directorul de program al mai multor proiecte expoziționale realizate, cu impact național și cu participarea a sute de artiști plastici contemporani.

Este autorul și inițiatorul a doua simpozioane naționale; „Postmodernismul și civilizația rurală“ (Tăușeni județul Cluj- 1996) și „Proiect și Utopie în Arta – din deal în deal până la Viena“ (Tăușeni și Cluj-Napoca).

A trecut în lumea celor drepți în 11 iulie 2011, la doar 63 de ani, lăsând în urmă o operă monumentală, inclusiv Ansamblul Monumental de la Tăușeni care poate fi vizitat de iubitorii de artă și frumos, un adevărat sanctuar al artei contemporane.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER