Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Militari români în Afganistan. QRF – quick reaction force – GALERIE FOTO

Publicat acum

pe

militari armata Afganistan QRF - quick reaction force forţa de reacţie rapidă  (17)

Pentru că misiunile executate de militarii români din Batalionul 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” în perimetrul adiacent Bazei Kandahar sunt periculoase, în permanenţă se ia în calcul posibilitatea ca o patrulă să solicite sprijin.

QRF – quick reaction force (forţa de reacţie rapidă) este misiunea executată de o subunitate timp de o zi şi care presupune ca aceşti militari să stea permanent pregătiţi pentru a interveni când sunt solicitați şi, într-un timp foarte scurt, să ajungă la locul unde este nevoie de ei. Am hotărât că cel mai bun mod de a relata despre activitatea unei subunităţi care execută această misiune este de a fi alături de ei. Aşa că dis-de-dimineaţă am luat contact cu militarii plutonului 2 din compania SNAKE, pe care i-am însoţit la prima activitate, pregătirea pentru misiune, condusă de comandantul plutonului, locotenentul Alexandru Motriuc. Deşi este foarte tânăr şi la prima misiune, vocea lui transmite siguranţă. Rar și clar, prezintă caracteristicile zonei unde e posibil să acţioneze pe timpul următoarelor 24 de ore. Împarte toate sarcinile pe oameni, apoi verifică dacă a înţeles fiecare ce are de făcut. La final e mulţumit. Înainte de a prelua efectiv atribuţiile, îi răpim câteva minute.

Locotenent Alexandru MOTRIUC comandant pluton 2 SNAKE :

„Sunt de loc din municipiul Mediaş şi fac parte din Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din anul 2013, imediat după ce am absolvit cursul de bază pentru comandanţi de plutoane. Sunt la prima misiune într-un teatru de operaţii. Am aflat multe despre Afganistan de la colegii mei care au mai fost aici, am văzut materiale foto şi video despre acest teatru de operaţii şi în mare am găsit ce mi-am imaginat. Nu m-am aşteptat să fie atât de cald. Când am ajuns aici au fost temperaturi foarte mari. Acum au mai scăzut. Şi ne-am acomodat şi noi. Ne-am acomodat repede şi bine condiţiilor de climă, de cazare, de hrană.

Asta şi pentru că am parte de mulţi oameni cu experienţă în jurul meu. În afară de mine mai sunt doar trei băieţi la prima misiune. Ceilalţi au cel puţin două. Aşa că am putut să mă bazez pe experienţa locţiitorului meu, plutonier-major Ioan Grad, pe experienţa comandanţilor de grupă plutonierul-major Robert Albert, plutonierul-major Pavel Buda, plutonierul Attila Szilagyi şi sergentul major Stelian Marinescu, ca de altfel pe experienţa tuturor militarilor din pluton. Sunt oameni foarte bine pregătiţi, care au mai participat la misiuni în Afganistan, Irak sau Kosovo şi care ştiu foarte bine ce au de făcut şi cum să se adapteze condiţiilor de aici.

Azi, cu plutonul pe care îl comand executăm QRF primar, iar acest lucru presupune sprijinul într-un timp foarte scurt, la nevoie, a tuturor subunităţilor care acţionează în aria noastră de responsabilitate. Am pregătit plutonul de dimineaţă cu ultimele date necesare pentru executarea misiunii, organizarea, misiunea generală pe care o are plutonul, concepţia operaţiei, sarcinile pe subunităţi, sprijinul logistic precum şi comanda şi comunicaţiile. Suntem pregătiţi pentru misiunea de azi, aşa cum suntem pregătiţi pentru fiecare misiune pe care trebuie să o executăm.”

Îmi spune că nu poate sta mai mult de vorbă cu mine, pentru că misiunea deja a început. Aşa că pe tot parcursul acestei zile va alerga între locul de odihnă şi de veghe al militarilor şi comanda companiei aflată în TOC (centrul de operaţii tactice) locul unde se primesc ultimele date şi unde, la nevoie primeşte misiunea de a ieşii în afara bazei. După rezolvarea mai multror sarcini specifice în zona administrativă în care se află, militarii plutonului se retrag la dormitorul rezervat pentru odihnă. În ziua precedentă au ieşit în arie ca patrulă, aşa că sunt destul de obosiţi. Iar ziua care abia a început nu se ştie ce le va aduce. Unii dintre ei dorm, pe alţii somnul nu i-a prins încă, aşa că îşi găsesc ocupaţie. În faţa dormitorului şi-au construit un foişor unde pot sta la umbră. Joacă table, cărţi, rumy, ascultă muzică sau ştiri de acasă pe internetul de pe telefoanele mobile. Alţii vorbesc cu familia pe diferite rețele de socializare.

… aşteaptă! Toţi sunt conştienţi că în momentul în care sunt alertaţi, asemeni unei formaţiuni de pompieri când se porneşte incendiul, vor lăsa totul şi se vor repezi la maşini.

La prânz soseşte administratorul companiei plutonier-major Sabin Tămaş care le aduce masa. Caserole cu mai multe feluri de mâncare sunt aşezate într-o încăpere de unde fiecare vine şi îşi alege. Este destul de variată, iar ei ştiu meniul pentru că este cel de la sala de mese. O prăjitură, un suc, o cafea sau un fruct mai îmbogăţesc oferta culinară. Discuţiile se prelungesc după masă şi fiecare îşi expune părerea despre un subiect sau altul. La această oră este foarte cald chiar şi la umbră.

În moleşala care se instalează după masă, apare locotenentul MOTRIUC: „Alertă QRF!” Atmosfera destinsă se schimbă brusc. Fiecare pune mâna pe ce ştie că are nevoie pentru a se echipa. Distanţa până la masini de câţiva zeci de metri este parcursă cu rapiditate şi, în linişte, toţi îşi ajustează vesta de protecţie, casca de kevlar, ochelarii, mănuşile, cotierele şi genunchierele. Îşi ocupă locurile destinate şi îşi pun armamentul la îndemână. Se fac ultimele verificări. Maşinile pornesc la prima cheie.

Sunt gata! Îmi ocup şi eu într-o maşină locul destinat de comandantul de pluton. Pe lângă tot echipamentul de protecţie şi armamentul individual, am asupra mea echipamentul de înregistrat, cu microfonul protejat de buretele roşu care pare dintr-o altă realitate. În timpul ce se scurge până pornim, încerc să vorbesc cu militarii de lângă mine.

Caporal clasa III-a Gabriel GALU „Locul meu pe timpul misiunilor este în turelă, am în primire mitralierele şi fac siguranţă pentru pluton pe o anumită direcţie stabilită de comandantul de pluton. Am în primire un sector de observaţie, urmăresc posibilele ameninţări şi am grijă ca în acel sector să nu apară insurgenţi. Dacă apar trebuie să raportez comandantului de pluton şi în funcţie de decizia luată execut ordinele primite”.

Caporal clasa III-a Marius DURNEA „Sunt pistolar, dar pe timpul acestui QRF sunt şi brancardier, sanitar de rezervă şi la nevoie, tot ca rezervă, fac siguranţă la zona de aterizare. Pe aceste funcţii, azi, sunt titulari alţi colegi de-ai mei, dar la nevoie, dacă ei nu pot asigura, în funcţie de priorităţi voi trece eu să îndeplinesc una din funcţiile pe care le-am spus. Acest lucru este stabilit de comandantul de pluton şi tot el îmi ordonă să trec la executare, deoarece ţinem legătura în permanenţă. Este prima misiune la care particip şi sunt foarte impresionat de maşina de luptă cu care executăm misiunile. În primul rând faptul că sunt foarte sigure şi au fost proiectate special să contracareze principalul pericol de aici din Afganistan – dispozitivele explozive improvizate. Pe urmă este vorba despre confortul pe care-l avem în interiorul lui şi aerul condiţionat fără de care aici am fi sufocaţi. Sunt foarte practice.”

Ce a spus familia?

„Nu au avut nimic împotrivă. Au ştiut că asta e decizia mea. Fac parte din acest batalion aşa că era de aşteptat ca la un moment dat să ajung aici. Acesta a fost şi motivul pentru care am intrat în armată. Misiunea nu este uşoară, dar până acum nu am avut emoţii. Există condiţii pentru desfăşurarea misiunii iar din partea noastă trebuie în primul rând calm şi concentrare.”

Pornim … .

Pe timpul deplasării militarii vorbesc destul de puţin. Toate convorbirile se poartă prin staţii. Suntem cu căştile pe urechi şi ne auzim cu toţii. Pe acelaşi canal se aud discuţiile din maşină, din celelalte maşini şi auzim chiar comanda companiei aflată în centrul de operaţii tactice. Locotenentul Sabin Cordea, locţiitorul comandantului de companie este la post şi transmite ordine către patrulă. Discuţiile sunt scurte şi clare. La un moment dat primim ordin să debarcăm.

Mă apropii de unul dintre oamenii care au staţie de emisie-recepție şi pe care îl văd cum coordonează mai mulţi militari. „Sunt plutonier-major Pavel BUDA comandant grupă. Am primit misiunea să debarcăm şi să cercetăm un anumit perimetru pentru a descoperi dacă sunt anumite elemente de muniţie, explozibil sau alte pericole. Suntem dispuşi în linie de trăgători şi efectuăm cercetarea.”

Rămânem debarcaţi şi îi urmăresc pe militari cum îşi îndeplinesc misiunea. Cu degetul arătător pe trăgaciul de la puşca automată, cu ochii foarte atenţi, cu paşi mărunţi şi bine cântăriţi, cercetează zona destinată. Observ că unul dintre militari este nedezlipit de comandantul patrulei. Mă apropii de el.

„Sunt fruntaş Florin MĂRINCEAN și am ca misiune să fac siguranţa comandantului de pluton. Misiunea mea se numeşte “Guardian Angel – înger păzitor”. Deoarece comandantul de pluton este implicat în activităţi de comuncare cu lideri locali sau cu baza, care îl împiedica să fie atent la ce se întâmplă în jurul său, este nevoie ca cineva să-i asigure spatele atrunci când suntem debarcaţi.”

Activitatea se termină fără a descoperii ceva suspect: „ALL CLEAR!”.

Ne îmbarcăm în maşini şi pornim mai departe. Între timp se primeşte misiunea de a cerceta o altă zonă. Aceeaşi coborâre atentă, aceeaşi formaţie, aceiaşi paşi. Durează un timp până se termină de cercetat şi această zonă. „ALL CLEAR!”

Locotenentul MOTRIUC comunică odinul de întoarcere la bază. Pe drum am timp să observ că soarele stă să apună. Mingea de foc coboară foarte rapid în spatele masivului Zaker Ghar e Jonubi, pe lângă care trecem. Este fascinant. La această latitudine totul se întâmplă mult mai repede decât suntem obişnuiţi acasă, în România, şi ne trezim brusc învăluiţi în întuneric.

Am ajuns cu bine la bază, iar băieţii din plutonul 2, compania SNAKE şi-au parcat maşinile şi acum se îndreaptă spre locul de odihnă şi de veghe, unde îi aşteaptă masa de seară. Azi au ajuns la timp pentru servirea cinei, dar au fost cazuri când au mâncat în câmp. Au în permanenţă, în maşini, pentru fiecare, pachete individuale de hrană MRE-Meal Ready to Eat, asigurate de partenerul american, pregătite astfel încât să reziste timp de mai multe zile la temperaturile şi condiţiile din misiune. Dar militarii noştri sunt abia la jumătatea QRF-ului şi până a doua zi când vor fi schimbaţi de alt pluton cine ştie ce mai au de înfruntat. Aşa că le strâng mâna şi le urez baftă pe mai departe. Sunt onorat că am fost alături de ei în această zi. Bravo băieți”, arată MM clasa I Mureșan Radu.

Click AICI pentru a vedea o GALERIE FOTO pe pagina de facebook Dej24.ro.

Social-Cultură

Elevii de la LTCB Dej au realizat o INIMĂ URIAȘĂ, de Dragobete – FOTO

Publicat acum

pe

Sărbătoarea Dragobetele – cea mai frumoasă sărbătoare a iubirii, a iubirii pure, a iubirii românești – a fost marcată, ieri, de elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Dej.

Liceeni dejeni au sărbătorit Dragobetele într-un mod cu totul și cu totul deosebit. Ieri, în pauza mare, zeci de elevi – de la boboci și până la absolvenți – s-au adunat cu mic cu mare în curtea instituției de învățământ și au realizat, cu ajutorul corpurilor lor, cea mai frumoasă inimă – ”inima LTCB, tot mai mare și mai puternică cu fiecare an care trece….”, după cum ne-au mărturisit reprezentanții Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Dej.

Activitatea a fost organizată de Consiliul Școlar al Elevilor, președinte Anamaria Suciu, sub atenta supraveghere și coordonare a prof. Claudia Rus.

Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.

Citește și:

De Dragobete, iubește românește! Semnificațiile zilei de 24 februarie

Continuă să citești

Social-Cultură

Activitate preventiv-educativă a polițiștilor la Chiuiești și Rugășești – FOTO

Publicat acum

pe

Joi, 22 februarie, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și din cadrul Compartimentului de Relații Publice au desfășurat două activități de informare și prevenire a criminalității cu elevii școlilor gimnaziale din localitățile Chiuiești și Rugășești.

Activitățile se înscriu în cadrul proiectului ,,POLIȚIA ALĂTURI DE NOI”, proiect care are drept scop prevenirea implicării elevilor în comiterea de fapte antisociale.

În proiect sunt implicate școlile gimnaziale din Chiuiești, Rugășești, Câțcău, Vad, Cășeiu și alte două școli din municipiul Dej.

În cadrul proiectului sunt desfășurate activități de informare în domeniul siguranței în mediul on-line, bullying-ului, violenței și siguranței rutiere.

Tema privind siguranța rutieră va încheia activitățile desfășurate. Astfel, la sfârșitul lunii martie va fi organizat la Chiuiești un concurs de educație rutieră, în poligon.

Tot atunci copiii vor putea vizita standurile ce vor fi pregătite pentru ei de către polițiștii Serviciului de Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic, Biroului Rutier Dej și jandarmi.

Continuă să citești

Social-Cultură

Ce filme vor rula la cinematograful 3D din Dej în perioada 23 februarie – 1 martie

Publicat acum

pe

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D, din incinta Muzeului Muzelui Municipal Dej, pentru perioada 23 februarie – 1 martie 2018.

VINERI – 23 februarie 2018

  • ORA 17:00 FAST AND FURIOS 8 ( A.P. +12 ANI, DURATĂ 130 DE MIN.)

SÂMBĂTĂ – 24 februarie 2018

  • ORA 11:00 PINGUINII DIN MADAGASCAR (FILM 3D; A.G., DUBLAT IN ROMÂNĂ, DURATA 92 DE MIN.)
  • ORA 17:00 JURNALUL LUI BRIDGET JONES (FILM ROMANTIC; A.P.+12 ANI, DURATĂ 93 DE MIN.)

MARȚI – 27 februarie 2018

  • ORA 17:00 MARE ȘI TARE (COMEDIE; A.P. +15 ANI, DURATĂ 96 DE MIN.)

MIERCURI – 28 februarie 2018

  • ORA 17:00 CEI OPT ODIOȘI ( A.P. +15 ANI, DURATĂ 161 DE MIN.)

JOI – 01 martie 2018

  • ORA 17:00 WOLVERINE (FILM 3D; A.P. +12 ANI, DURATĂ 137 DE MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare