Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Regionala CFR Cluj apare în dosarul de devalizare a CFR Marfă

Publicat acum

pe

Regionala CFR Cluj apare în dosarul de devalizare a CFR Marfă. 20 de persoane au fost reținute pentru mai multe infracțiuni.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților Crăciun Mihuț Constantin, Bărculeț Pavel, Ciobanu Daniel, Enache Florin-Claudiu, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, Niculescu George, Tudor Eugen, Mașcovescu Mircea Ion, Corodan Gelu- Ioan, Filip George-Corneliu, Luca Ovidiu-Dumitru, Mutașcu Mihai, Derscaru Cristian-Valeriu, Gheorghițoiu Constantin, Drăgan Alexandru, Voica Maria, Găbreanu Ion, Rădulescu Stănel și Moți Doru, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, șantaj, fals intelectual, și uz de fals.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR MARFĂ’ S.A, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAșI a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de SNTFM ‘CFR MARFĂ’ S.A, a unui număr de 2450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria ‘deșeu fier vechi greu’ și ‘deșeu fier vechi special’ (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul SNTFM ‘CFR MARFĂ’ S.A în conivență cu reprezentanții SC REMAT SA CĂLĂRAȘI. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de SNTFM ‘CFR MARFĂ’ S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane.

Prin nota de fundamentare a HG nr.659/2016, prin care era aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2016 al SNTFM ‘CFR MARFĂ’ S.A, era prevăzut și prețul care se anticipa a fi încasat în urma scoaterii la licitație a celor 2450 de vagoane. și în acest caz, s-a constatat că reprezentanții SNTFM ‘CFR MARFĂ’ S.A au avansat însă un preț de vânzare calculat pentru deșeurile de fier vechi, cu omiterea faptului că deșeurile provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria ‘deșeu fier vechi greu’ și ‘deșeu fier vechi special’ (oțel), având o valoare de piață superioară.

De asemenea, în aceeași notă de fundamentare a HG nr.659/2016 se prevedea că pentru a mări șansele de valorificare, vagoanele aprobate la casare vor fi scoase la licitație pe loturi mai mici care să permită participarea la licitație a unui număr mai mare de potențiali clienți. Cu toate acestea, în baza înțelegerii prealabile dintre reprezentanții SNTFM ‘CFR MARFĂ’ SA și cei ai SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, oferta de vânzare inițiată de SNTFM ‘CFR MARFĂ’ SA pe Bursa de Mărfuri a vizat întreaga cantitate de 2450 de vagoane, lucru care a făcut ca singurul ofertant pentru achiziția întregii cantități să fie SC REMAT SA CĂLĂRAȘI.

Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru ‘deșeu fier vechi greu’ era de 175,88 euro/tonă, iar pentru ‘deșeu fier vechi special’ (oțel) era de 218,90 euro/ tonă. Rezultă că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% în cazul ‘deșeurilor fier vechi special’ (oțel) și cu 46,56% în cazul ‘deșeurilor fier vechi greu’.

În manoperele frauduloase au fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare.

1. Primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății SNTF MARFĂ ‘CFR MARFĂ’ SA, compusă din inculpații Crăciun Mihuț Constantin, director general, Ciobanu Daniel, director operațiuni dezvoltare, Bărculeț Pavel, director departament vânzări — trafic, Tudor Eugen, director economic — financiar, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, director trafic, Enache Florin-Claudiu, director vagoane, Niculescu George, șef al serviciului exploatare vagoane.

Aceștia au inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală. În urma declarării ca și câștigătoare a SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, la data de 25.08.2016, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare între SNTF MARFĂ ‘CFR MARFĂ’ SA și SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, având ca obiect vânzarea de ‘fier vechi provenit din tăierea a 2450 de vagoane pe roți proprii’, cu o valoare de 5.880.000 euro, din care 4.265.000 euro au reprezentat avansul inițial plătit de SC REMAT SA CĂLĂRAȘI.

Același palier decizional al grupului infracțional organizat a dispus sucursalelor din teritoriu ale SNTFM ‘CFR MARFĂ’ SA, omiterea menționării cantităților de fier greu și de oțel obținute din tăierea vagoanelor, solicitând ca în documentația de casare să fie menționate doar cantități de fier vechi. În acest sens, a fost emisă o adresă, înaintată sucursalelor SNTF MARFĂ ‘CFR MARFĂ’ S.A, Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța, privind aducerea la îndeplinire a contractului încheiat între SNTF MARFĂ ‘CFR MARFĂ’ SA și SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, prin care s-a solicitat demararea formalităților de casare conform ‘Convenției comune de lucru’, stabilită între părți.

2. Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor SNTF MARFĂ ‘CFR MARFĂ’ SA — Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța.

În baza dispozițiilor date de nivelul de conducere al societății, funcționarii din teritoriu au dispus întocmirea documentației de casare, prin omiterea consemnării cantităților de oțel și fier greu, obținute din tăierea vagoanelor, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate din prețul de deșeuri de oțel sau fier greu și prețul de deșeu de fier vechi.

În vederea punerii în aplicare a contractului de vânzare cumpărare, prin decizia inculpatului Mașcovescu Mircea, s-au constituit la nivelul Centrului Zonal Marfă Timișoara cinci comisii de casare, pentru tăierea a 411 vagoane aflate în gestiunea acestei sucursale.

În urma constituiri celor cinci comisii de cazare de la nivelul Centrului Zonal Marfă Timișoara, membrii desemnați ai comisiilor au procedat la casarea vagoanelor, omițând să menționeze în procesele verbale cantitățile de deșeuri de oțel și de fier greu rezultate în urma casărilor.

S-a constatat, de asemenea că, întrucât unii dintre angajații sucursalelor au refuzat să intre în comisiile de casare, realizând caracterul ilegal al demersurilor efectuate și al actelor ce trebuiau întocmite în fals pentru a oculta activitatea infracțională, funcționarii din conducerile sucursalelor au exercitat presiuni asupra acestora cu desfacerea contractelor de muncă, determinându-i pe unii dintre aceștia să-și reconsidere poziția inițială.

3. Al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, beneficiara contractului în cauză, documentul fiind semnat de către inculpatul Ion Găbreanu, director general, de către contabila societății, precum și de către inculpatul Stănel Rădulescu, responsabilul de contract.

În vederea preluării deșeurilor rezultate din casare, societatea a desemnat la nivelul fiecărei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor SNTFM ‘CFR MARFĂ’ SA, câte un reprezentant care conform ‘Convenției comune de lucru’, emisă de către Serviciul de Exploatare Vagoane din cadrul structurii centrale a firmei de transport, au întocmit împreună cu reprezentanții comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de tăiere, note de cântar etc, documente în care, cu știință, s-a omis menționarea cantităților de deșeuri de oțel și de fier greu.

De asemenea, unii dintre reprezentații SC REMAT SA CĂLĂRAȘI au exercitat, la nivel local, constrângeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenințând intervenția pe lângă conducerea unității în vederea destituirii din funcție, în cazul în care nu se conformau planului infracțional.

Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi.

Prejudiciul cauzat SNTFM ‘CFR MARFĂ’ SA prin activitatea infracțională se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro.

Inculpații au fost prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER