Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Se schimbă legea! Mai multe clădiri și locații din Dej vor trebui avizate ISU. Care sunt acestea?

Publicat acum

pe

Centrul Cultural Arta

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pregătit o lege care obligă avizarea ISU pentru spațiile în care se organizează concerte, cladiri de cultură sau blocuri cu mansardă. Cum va fi afectat municipiul Dej?

În ceea ce privește municipiul Dej, noua Hotărâre de Guvern va afecta în special Sala Sporturilor, care deține 720 de locuri, cu mult peste cele 200 neobligatorii avizării. Mai mult decât atât, Centrul Cultural „Arta”, care se află momentan într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, deține peste 400 de scaune, ceea ce-l face un „candidat” veritabil pentru avizare ISU (legea prevede că amenajările sportive de peste 200 de scaune în interior să fie obligate la avizare).

Având doar 4600 de locuri, Stadionul Municipal Dej „a scăpat” la limită, noua Hotărâre de Guvern specificând faptul că doar cei care dețin amenajări sportive de peste 5000 de locuri în aer liber să fie supuși avizării.

Nu va scăpa nici Parcul Balnear Toroc, legea specificând faptul că și în cazul centrelor de agrement de peste 600 de metri pătrați cu piscine, terenuri ori săli de fitness va fi necesar avizul ISU. Trebuie specificat faptul că, până în acest moment, proiectul de lege nu specifică dacă în acest caz este vorba de centre de agrement acoperite sau în aer liber. Oaza de relaxare a Dejului are o suprafață totală de aproximativ 40.000 de metri pătrați.

Legea nu este mai blândă nici pentru locurile de parcare situate în interiorul clădirilor, parcările de peste zece locuri fiind supuse avizării de către pompieri.

Și spațiile pentru supravegherea copiilor, dar și a bătrânilor, de peste 100 de metri pătrați vor obține aviz de la pompieri. În această categorie intră și clădirile de locuit, de cel puțin 4 etaje, pe care s-au construit mansarde.

Specialiștii susțin că la construcția mansardelor blocurilor de peste 4 etaje trebuie folosit metalul, în defavoarea lemnului. Chiar dacă este ignifug, lemnul nu oprește focul, ci arde mai greu. Foarte important, pereții ar trebui să reziste la foc cel puțin 150 de minute.

În cazul unităților de învățământ, situația se prezintă foarte bine, cel puțin pe hârtie, dar, din păcate realitatea este cu totul alta. În România, doar 7% din școli dețin un aviz de securitate la incendiu, iar obținerea acestuia impune cheltuieli masive din partea administratorilor, dar și multă birocrație.

Proiectul se află în dezbatere publică până la începutul lunii iunie, apoi urmează să fie adoptat în ședință de Guvern.

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER