Conectează-te cu noi

Naţional

Timbrul de mediu va fi eliminat de la 1 februarie 2017! Sau nu!?

Publicat acum

pe

Tir Tiruri tiristi greva blocaj autostrada

Taxa auto cunoscută în prezent drept Timbru de Mediu va fi eliminată începând din 1 februarie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care sunt eliminate 102 taxe.

Timbrul de Mediu, taxa auto pe care posesorii de maşini noi sau second-hand erau obligaţi să o plătească în momentul înmatriculării şi care a trecut printr-o serie de modificări şi redenumiri din 2007, va fi eliminată oficial.

Taxa face parte dintr-un pachet de 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de Parlamentul României încă de la sfârşitul lunii octombrie. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii, însă Parlamentul a respins cererea, iar preşedintele a fost obligat să o promulge, potrivit Agerpres.

Conform unui amendament adoptat în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, legea va intra în vigoare în data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial. Întrucât o astfel de lege este publicată de regulă într-un interval de numai câteva zile, timbrul de mediu nu va mai fi plătit începând din 1 februarie 2017.

Timbrul de mediu fusese deja declarat ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la jumătatea lunii iunie 2016, la fel ca şi toate celelalte forme ale taxei auto, iar statul român urma să stabilească modalitatea prin care va restitui banii. Anterior, autorităţile anunţaseră că timbrul de mediu va fi înlocuit cu o alta taxa auto, una dintre variante fiind includerea acesteia în preţul carburanţilor.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA) a susţinut recent că eliminarea timbrului de mediu va conduce la o scădere cu 30% a vânzărilor de maşini noi, în condiţiile în care piaţa second-hand este oricum semnificativ mai mare. De altfel, în primele 11 luni ale anului, în România s-au înmatriculat 85.588 de maşini noi şi 276.347 de maşini second-hand. În plus, spune APIA, scăderea prevăzută a vânzărilor de maşini noi va fi dublată de eliminarea unor locuri de muncă din această industrie.

Chiar și așa, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, duminică, într-o emisiune Digi24, că Guvernul caută soluţii pentru a înlocui timbrul de mediu, una dintre cele 102 taxe nefiscale eliminate de Legea Dragnea, pentru a stimula productia internă de autoturisme.

Este o discuţie pe care o vom avea la momentul în care se va elabora bugetul”, a declarat Daniel Constantin, fiind întrebat dacă va fi introdusă o altă taxă de mediu la prima înmatriculare a autovehiculelor.

El a mai spus că timbrul de mediu a fost atacat în instanţă, iar statul trebuie să plătească eşalonat „foarte mulţi bani” celor care l-au plătit.

Problema nu este neapărat asta. Toţi banii din timbrul de mediu mergeau la Autoritatea Fondului pentru Mediu. Nu e problema că nu mai avem cu ce să alimentăm, pentru că 70% din fondurile pe care le-am avut nu s-au cheltuit. Deci nu problema colectării este o problemă pentru a întoarce şi a face un mediu mai sănătos, ci problema cheltuirii şi dezvoltării de programe în această zonă”, a adăugat Constantin, potrivit Mediafax.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a afirmat că autorităţile caută soluţii pentru a stimula industria autohtonă producătoare de maşini, care va fi afectată de eliminarea timbrului de mediu.

Sigur că ne-am gândit la măsuri compensatorii. După ce le vom discuta cu dânşii (reprezentanţii industriei auto – n.r.) le vom prezenta şi public. Cu siguranţă producţia de autovehicule e foarte importantă, şi aici vorbim de doi mari producători. O acciză în preţul carburantului este o discuţie care nu este suficient fundamentată şi nu cred că poate intra în discuţie, cel puţin acum”, a mai spus Daniel Constantin.

Vicepremierul Daniel Constantin a mai declarat la Digi24 că, începând din 2018, ar putea fi introdus un impozit diferenţiat pentru anumite categorii de venituri.

Există o discuţie ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcţie de veniturile pe care le au cetăţenii. Asta este o discuţie pe care o vom avea la momentul respectiv. Cota unică rămâne, dar sunt alte forme, pentru alte tipuri de venituri, care se vor lua în calcul”, a spus el.

Daniel Constantin a exclus varianta renegocierii anul acesta a unui nou nivel al deficitului bugetar, peste 3%.

Nu intră în discuţie pentru anul 2017. Vom vedea dacă va fi cazul în viitor. Depăşirea deficitului de 3% ne-ar duce în declanşarea procedurii de deficitul excesiv. (…) Toate măsurile se încadrează în această limită de 3%”, a susţinut vicepremierul Daniel Constantin.

De asemenea, el a mai spus că actualul Executiv nu va renunţa la nicio măsură anunţată.

Nu vom renunţa la nimic. Eu sunt convins că investiţiile se vor face nu numai pentru a se întoarce la bugetul de stat, ci pentru că e nevoie de acele investiţii”, a apreciat Daniel Constantin.

El a mai precizat că bugetul de stat va fi adoptat „probabil în ultima săptămână” a lunii ianuarie, construcţia proiectului fiind deja demarată.

Încă se mai lucrează, pentru că noi aveam o construcţie de buget realizată din opoziţie, fără să avem toate datele. Cred că acum se mai fac anumite reglaje fine şi la sfârşitul lunii vom fi în măsură să-l adoptăm”, a conchis Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat, pentru Mediafax, că măsurile anunţate vineri de Guvern vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB. „Măsurile anunţate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare şi vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB„, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal. România trebuie să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel riscă să fie sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv.

 

FOTO – Arhivă

CITEȘTE ȘI: 

Procedura de recuperare a banilor din timbrul de mediu, ştearsă odată cu cele 102 taxe

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER