Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Va avea județul Cluj spital pediatric de tip monobloc?

Publicat acum

pe

chirurgie inaugurare Spital Dej (7)

Marţi, 27 octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan s-a deplasat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unitate spitalicească aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean, în vederea analizării principalelor proiecte aflate în curs de derulare, a problemelor cu care se confruntă unitatea medicală şi, desigur, a modalităţilor în care forul administrativ judeţean poate contribui la rezolvarea acestora.

În acest context, principala problemă adusă în discuţie de echipa managerială a spitalului a reprezentat-o necesitatea demarării cât mai urgente a proiectului de realizare a unui Spital Pediatric Monobloc care să reunească toate secţiile, răspândite în prezent pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca şi care să fie capabil să ofere servicii medicale integrate şi prompte pacienţilor.

În prezent, Spitalul de Copii funcţionează ca spital pavilionar, desfăşurându-şi activitatea în nouă locaţii diferite, având în structura sa 11 secţii, două compartimente, staţia de dializă şi Unitatea de Primire a Urgenţelor, distribuite în nu mai puţin de 14 clădiri, aflate pe raza oraşului Cluj-Napoca, cu o distanţă medie de aproximativ patru km între ele. Clădirile în care funcţionează spitalul sunt foarte vechi, fiind construite, în marea lor majoritate, în intervalul cuprins între anul 1890 şi cel de-al doilea război mondial. Mai mult decât atât, o parte dintre acestea se află în plin proces de revendicare iar unele sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din municipiul Cluj-Napoca, motiv pentru care sunt împiedicate sau mult îngreunate investiţiile asupra acestor clădiri (modificări, extinderi, etc.). Acest fapt determină, pe cale de consecinţă, imposibilitatea întocmirii unui plan amplu şi etapizat de organizare şi restructurare a unităţilor medicale.

„Vizita la sediul Spitalului de copii m-a convins, o dată în plus, că trebuie să demarăm de urgenţă procedurile pentru realizarea Spitalului Pediatric Monobloc. În mod evident, înalta calificare şi dăruirea medicilor de aici nu pot fi cu adevărat puse în valoare decât dacă sunt dublate de dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie şi dacă aceştia îşi pot desfăşura activitatea într-un imobil adecvat, cu circuite funcţionale optime şi care să respecte toate exigenţele în domeniu. Deşi nu sunt încă părinte, pot uşor să îmi imaginez ce gânduri îl încearcă pe un părinte care vine cu copilul bolnav în acest spital şi care, în loc să se simtă în siguranţă, percepe realitatea tristă a unor spaţii inadecvate, de multe ori înghesuite şi care, clar, nu au nimic în comun cu anul 2015. În mod cert, oferirea unei şanse în plus la viaţă şi la sănătate pentru copiii cu probleme medicale precum şi a unor condiţii optime de lucru pentru personalul medical se poate realiza exclusiv prin reunirea tuturor secţiilor într-o singură clădire, motiv pentru care susţin cu toată convingerea, prin toate mijloacele de care dispun, acest proiect”  a declarat Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În acelaşi timp, în cadrul vizitei, preşedintele Consiliului Judeţean a avut ocazia să realizeze, împreună cu managerul spitalului şi cu echipa medicală, o trecere în revistă a principalelor proiecte aflate în derulare şi a celor care vor trebui iniţiate în perioada imediat următoare. În acest context, domnul Mihai Seplecan a vizitat locaţia în care urmează a fi amplasat aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) a cărui achiziţionare a fost aprobată de Consiliul Judeţean în cursul acestui an, spaţiu aflat în plin proces de amenajare.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean a vizitat, împreună cu managerul Spitalului de Copii, Secţia de psihiatrie de pe strada Ospătăriei, secţie a cărei extindere şi modernizare se intenţionează în perioada imediat următoare şi pentru care a şi fost finanţat în anul 2015, din fondurile forului administrativ judeţean, studiul de fezabilitate.

De asemenea, au fost analizate priorităţile pentru anul 2016 în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală modernă şi, respectiv, reparaţia capitală a unor noi secţii, o atenţie aparte fiind acordată în acest context blocului operator, dar nu numai.

FOTO – Arhivă

Ştiri din zonă

Minor din Gherla, infractor la Cluj-Napoca! A fost ARESTAT pentru tâlhărie

Publicat acum

pe

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr din Gherla bănuit de comiterea unei tâlhării. Ulterior, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

La data de 21 noiembrie, polițiștii de investigații criminale au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un tânăr, de 15 ani, din Gherla, bănuit de comiterea unei tâlhării.

Conform probatoriului administrat, la data de 20 noiembrie, cel în cauză ar fi deposedat un tânăr de telefonul mobil, folosind împotriva acestuia un spray-iritant lacrimogen. Persoana vătămată, în vârstă de 22 de ani, din Cluj-Napoca, se afla pe strada Regele Ferdinand, din municipiul Cluj-Napoca, în stația mijloacelor de transport în comun.

Prin fapta sa, cel în cauză ar fi produs un prejudiciu de circa 1.500 de lei.

La data de 22 noiembrie a.c., față de minor a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activității infracționale și recuperarea prejudiciului.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Niciodată nu e prea târziu! Pensionarii din Cluj deprind tainele IT. Îi ajută să iasă din depresie şi le alungă singurătatea

Publicat acum

pe

Peste 30 de pensionari din Cluj-Napoca urmează cursuri gratuite de iniţiere în tainele utilizării computerului şi a dispozitivelor smart – tablete, telefoane – cu ajutorul cărora pot ţine legătura cu copiii sau prietenii aflaţi în străinătate, prin intermediul reţelelor de socializare, scrie Mediafax.

Clubul Rotary Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania NTT Data România, organizează cursuri gratuite pentru 30 de pensionari din cadrul Fundaţiei pentru Îngrijirea Vârstnicului, în trei serii de câte zece persoane, care durează câte două ore de două ori pe săptămână, în total 10 şedinţe.

Emeric Fülöp, preşedintele Rotary Club Cluj-Napoca, a declarat că proiectul ”IT4Seniors” porneşte din experienţele sale trăite cu un unchi de-al său care avea 3 copii, unul în SUA, unul în Ungaria şi unul care a rămas acasă, în România.

Copiii plecaţi în străinătate i-au cumpărat smartphone, tabletă, pe care, însă, el nu le putea folosi, pentru că nu ştia. M-am inspirat în acest proiect şi dintr-un alt caz, al unui pensionar care s-a obişnuit în cele din urmă cu tableta, astfel că o punea seara pe masă şi se conecta prin sistemul video şi mânca împreună cu copiii aflaţi în ţări străine sau făceau mici reparaţii împreună prin casă. Astfel de cursuri, de iniţiere în tainele utilizării computerului şi a dispozitivelor smart – tablete, telefoane, îi ajută să pe pensionari să iasă din depresie, le alungă singurătatea, au posbilitatea de a intra pe reţele de socializare şi să obţină diverse informaţii, pot ţine legătura cu copiii sau prietenii din străinătate”, a spus Fülöp.

Directorul companiei care organizează cursurile şi care a pus la dispoziţie trainerii, Daniel Metz, a declarat, la rândul său, că digitalizarea societăţii oferă şansa persoanelor în vârstă să aibă acces la lumea informaţiei moderne, îi ajută pe pensionari să rămână conectaţi la informaţie.

Prin astfel de cursuri îi luăm pe cei în vârstă cu noi în viitor, îi introducem în lumea tehnologiei. Pasul următor ar putea fi ajutarea acestora să efectueze plata online a facturilor de utilităţi, să-şi facă o programe online la medic, să aibă internet banking”, a spus Metz.

Tudor Cristian are 76 de ani, nu are cont de Facebook, dar utilizează Internetul, care îl ajută la întocmirea unor expertize judiciare, în condiţiile în care toate procesele sunt pe site-uri şi nu mai trebuie să răsfoiască dosare în instanţe.

Când eram tânăr, nu era nimic, în primul an de facultate prima noastră preocupare era să calculăm cu rigla de calcul, saltul este absolut uriaş. Am deprins lucrul cu calculatorul, acum lucrăm cu Skype, am copiii în Australia de 30 de ani, discut cu ei, cu nepoţii. Este uşor că îi mai vezi la faţă. Am calculator acasă, iar telefonul îl folosesc doar să vorbesc, pentru că acum oamenii nu mai discută între ei. Vezi la restaurant că primul lucru pe care îl fac clienţii este să îşi pună telefoanele mobile pe masă şi nu mai discută unul cu altul”, a spus Cristian.

Acesta consideră că proiectul care se adresează celor de vârsta a treia este binevenit.

Două rânduri mai în spate, Cornelia Micuşan (72 de ani), fostă profesoară de biologie, lucrează la două mâini, şi la calculator şi la laptopul adus de acasă. A venit la curs împreună cu soţul ei, Vasile, care are 81 de ani.

Am venit să învăţ să folosesc Facebook, am cont instalat de doi ani, dar nu ştiu să îl folosesc. Am o mulţime de emailuri, dar nu ştiu să răspund, şi de asta am venit, să învăţ. Am o colegă în Olanda şi aş vrea să vorbesc cu ea pe Facebook, dar nu ştiu, ar fi mai uşor. Am poze pe Facebook dar nu ştiu să le trimit, stau acolo grămadă, am fost în excursie în Cipru şi nimeni nu poate să ştie ce am văzut. Sper să mă ajute acest curs”, a spus Cornelia Micuşan.

Întrebată dacă a învăţat să dea ”like”-uri, femeia s-a blocat. ”Nu înţeleg, care îs alea? Preferinţe, ceva? Nu ştiu ce înseamnă”, a răspuns Cornelia Micuşan.

Soţul său caută pe Youtube muzică uşoară şi populară, cântăreţi din generaţia Lucreţiei Ciobanu, Ion Cristoreanu şi a lui Alexandru Grozuţă.

Dan Ţugui, trainerul uneia dintre seriile de pensionari, a lăudat receptivitatea acestora şi faptul că s-au adaptat noilor tehnologii.

Toată lumea doreşte reţele de socializare, Facebook, cum să pună o poză, cum să dea un like. Mulţi au copii plecaţi peste hotare, au vrut să facă o video conferinţă, iar tehnologia le poate face viaţa mai uşoară. Unii şi-au adus laptopuri de acasă, pentru că sunt mai familiare, aprofundăm cursurile pe aceste dispozitive. I-am învăţat cum să utilizeze o tastatură, unde sunt diacriticile”, a spus Ţugui, care lucrează în domeniul IT de 20 de ani.

 

Sursa – Mediafax

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Fostul ministru al Tineretului din guvernarea PDL, Monica Iacob Ridzi, a părăsit aseară Penitenciarul Gherla

Publicat acum

pe

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a fost eliberată condiţionat din Penitenciarul Gherla, după ce a stat aproape trei ani în spatele gratiilor. Decizia Tribunalului Cluj este definitivă.

Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, miercuri seara, la ieşirea din penitenciar, că abia aşteaptă ajungă acasă la cei doi copii minori, să îi strângă în braţe şi să le spună că „mami a venit acasă pentru totdeauna, că nu mai pleacă”, transmite Mediafax.

Monica Iacob Ridzi a declarat, miercuri seara, presei, la ieşirea din Secţia Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, după liberarea condiţionată decisă de Tribunalul Cluj, că momentul este unul aşteptat atât de ea cât şi de familie.

Încă nu reuşesc să realizez, este un moment aşteptat atât de mine cât şi se familia mea, în special de cei doi copii foarte mici, extrem de afectaţi, care şi ei au fost condamnaţi în ultimii aproape trei ani să trăiască fără mamă. Este o mare bucurie că pot, în sfârşit, să ajung acasă lângă ei, abia aştept să îi strâng în braţe şi să le spun că mami a venit acasă pentru totdeauna, că nu mai pleacă”, a spus Ridzi.

Întrebată cum au trecut cele cinci ore de la decizia Tribunalului Cluj de eliberare, fostul ministru a spus că au fost cele mai grele din ultimii aproape trei ani de detenţie.

Întrebată, în continuare, ce a simţit când judecătorul a dispus punerea sa în libertate, Monica Iacob Ridzi a subliniat că decizia a fost una corectă, aşteptată şi că a simţit o emoţie puternică.

Îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi liberată condiţionat, a fost o decizie pe care am sperat să o primesc până în ultima clipă, că şi eu voi fi tratată la fel ca toţi ceilalţi deţinuţi. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat. Pe lângă cei aproape trei ani, peste 1000 de zile de detenţie executate zi la zi, am prestat şi activităţi lucrative, am beneficiat şi de zile câştig obţinute prin efectul Legii nr. 169/ 2017. Precizez că în momentul când legea a intrat în vigoare, eu executasem deja integral fracţia prevăzută de lege pentru a beneficia de liberarea condiţionată. În acest moment, cu zilele executate şi cu zilele obţinute prin efectul legii, am 4 ani din 5 consideraţi executaţi, mult mai mult decât prevede legea pentru a fi liberată condiţionat”, a mai spus Monica Iacob Ridzi.

Aceasta a precizat că în momentul în care alţi deţinuţi au fost eliberaţi beneficiind de prevederile acestei legi, iar ea rămas în penitenciar, a simţit un sentiment de neputinţă.

Mă aşteptam oarecum la o contestare a deciziei, nu vreau să mă pronunţ, ci doar să mă bucur de aceste momente”, a menţionat Ridzi, care a adăugat că se va dedica familiei, copiilor, şi că îşi doreşte să fie mamă, soţie, fiică şi noră.

Soţul Monicăi Iacob Ridzi, Tiberiu, primarul municipiului Petroşani, prezent la Tribunalul Cluj, a declarat presei că decizia de eliberare a soţiei sale a fost una „corectă şi aşteptată”.

E normal să fiu emoţionat după atâta timp. E o încărcătură extraordinară. Ultima perioadă a fost foarte grea, mai ales pentru cei mici, pentru că ei au fost cel mai afectaţi, dar şi pentru toată familia şi pentru ea. Le-am spus copiilor că mami vine acasă, s-au bucurat foarte tare, întreabă la ce oră va ajunge”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Potrivit acestuia, Monica Iacob Ridzi se află într-o stare de „echilibru relativ”.

Tribunalul Cluj a dispus, marţi, liberarea condiţionată a Monicăi Iacob Ridzi, condamnată în 2015 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, sentinţa fiind definitivă.

Magistraţii Tribunalului Cluj au declarat, marţi, că au respins contestaţia DNA faţă de măsura liberării condiţionate a Monicăi Iacob Ridzi, decisă luna trecută de Judecătoria Gherla.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

INCENDIU la subsolul unei clădiri din Cluj-Napoca! Zeci de persoane au fost evacuate – FOTO

Publicat acum

pe

Aproximativ 70 de persoane au fost evacuate, miercuri seara, în urma unui incendiu izbucnit la subsolul clădirii din Cluj-Napoca unde îşi desfăşoară activitatea mai multe societăţi comerciale, pompierii intervenind cu 4 autospeciale pentru stingerea focului, transmite Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Ciprian Cornea, a declarat, miercuri, că incendiul a fost localizat şi nu mai există pericol de extindere.

Un incendiu a izbucnit miercuri seara pe strada Berăriei din Cluj-Napoca, la subsolul unei clădiri unde este un atelier de confecţionare boxe audio. Mai ard materiale combustibile şi se degajă fum, dar incendiul a fost localizat şi nu mai există pericol de extindere. Aproximativ 70 de persoane au fost evacuate, angajaţi la mai multe societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în clădire. Nimeni nu a fost rănit. Pompierii au intervenit cu 4 autospeciale pentru stingerea incendiului şi 20 de cadre militare”, a spus Cornea.

Pompierii vor stabili cauzele care au dus la izbucnirea incendiului.

 

FOTO – ISU Cluj

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...
loading...

Tu ai dat LIKE?

Articole populare