Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Veteranul de război Vasile Roman, sărbătorit la împlinirea a 102 ani – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Vasile Roman 102 ani Armata (5)

Veteranul de război Vasile Roman împlinește duminică 102 ani, cu acest prilej fiind astăzi aniversat la Muzeul Militar din Dej.

Născut în februarie 1913 în localitatea Sânnicoară, Vasile Roman s-a înrolat în Armata Română în anul 1936, fiind încorporat ca puşcaş la Regimentul 81 infanterie Dej, de unde a fost trimis mai apoi la Şcoala Militară de Subofiţeri de Infanterie.

Vasile Roman a luptat în cadrul Regimentului 10 Dorobanți pe frontul de Est (1941-1944) în cel de-al Doilea Război Mondial, și în cadrul Batalionului 2 Antitanc pe frontul de Vest (1944-1945).

Rănit de două ori, Vasile Roman a fost lăsat la vatră şi trecut în rezervă pe 29 august 1945. Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu demonstrate pe fronturi, Roman este decorat cu Medalia ”Crucea Comemorativă a celui de al II –lea Război Mondial”, prima adevărată medalie comemorativă pentru militarii români care au luptat în a doua conflagraţie mondială.

Astăzi, la Muzeul Militar din Dej, Roman a fost felicitat atât de cadrele militare prezente, cât și de oficialitățile locale, în frunte cu primarul Morar Costan. Diplomele şi plachetele aniversare înmânate cu această ocazie, însoţite de toate urările de bine şi sănătate, au completat în mod festiv evenimentul.


Social-Cultură

Parohia Rugășești, în straie de sărbătoare! Părintele Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom – FOTO

Publicat acum

pe

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 17 iunie, Sfânta Liturghie în parohia Rugășești.

Slujba a fost săvârșită după ce ierarhul a binecuvântat lucrările ce s-au făcut în ultimii ani la lăcaşul de cult. Din soborul de slujitori au facut parte consilierii eparhiali pr. Cristian Baciu și arhid. Claudiu Ioan Grama, protopopul Dejului, pr. Ioan Buftea și alți preoți, fii ai satului sau invitați din localitățile învecinate.

ÎPS Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură „Casă în ceruri”, făcând referire la valorile eterne în comparație cu lumea în care trăim, lume în care bunurile materiale primează.

Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul împărtășirii, copiii din localitate, alaturi de interpreți de folclor din zona Dejului, au interpretat pricesne.

Ca o recunoaștere pentru activitatea pastorală şi misionară desfășurată în parohia Rugășești, parohul comunităţii, Pr. Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

De asemenea, primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, a primit din partea ÎPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului pentru mireni.

Ordinul Sf. Pahomie de la Gledin a fost oferit de către ÎPS Andrei epitropului bisericii, Petru Bujiță, iar diplome de aleasă cinstire au fost oferite consisiului și comitetului parohial, cântăreților bisericești, paraclisierului și celorlalți ctitori.

Continuă să citești

Social-Cultură

Paparudele, sărbătorite azi în Nireș, au adus ploaia în comuna Mica – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Astăzi s-a desfășurat în localitatea Nireș o nouă ediție a sărbătorii tradiționale „Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori ai comunei Mica și nu numai.

Sărbătoarea – organizată în fiecare an de Primăria Comunei Mica, Consiliul Local Mica și Centrul de Informare Turistică Mica – a început imediat după terminarea slujbei de la biserică, la ora 12:30, în centrul localității Nireș.

Conform tradiției, mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Alaiul umblă prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în „raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine. O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț, iar localnicii o răsplătesc cu bani, pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

”Paparudele e de când am fost noi copii. Am 81 de ani și tot așa a fost… Înainte a fost la Ispas, român cu ungur laolaltă. Mai de mult hotarul era plin cu bucate, acum niciun pământ nu mai e lucrat…”, ne-a spus un bărbat din sat.

”Tradiția e din moși-strămoși. E o tradiție frumoasă, mie îmi place. Când am venit prima dată aici și am văzut m-a cam întristat așa un picuț, când am văzut cum îi udă… Am pățit-o și eu! Și pe mine m-a prins, eram îmbrăcată frumos și m-a aruncat în vale, peste pod… În vale m-au aruncat, în apă, îmbrăcată gata… Zice că dacă plouă de Paparude atunci vin, dacă nu plouă de Paparude înseamnă că nu, că se udă ei… Îmi place foarte mult, e mai frumoasă că <<Împănatul boului>>”, ne-a explicat o altă femeie.

”Această tradiție este foarte veche. Eu mă bucur că împreună cu tinerii din sat, inclusiv cu oameni de alte vârste, ducem tradiția mai departe. Este un lucru foarte bun, îmbucurător pentru că nu trebuie să ne uităm tradițiile și locurile unde ne-am născut. După cum vedeți, deja picură…. înseamnă că vom avea roade bune”, a declarat pentru Dej24.ro primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Dacă ți-a plăcut acest MATERIAL VIDEO nu uita să te abonezi la canalul de Youtube Dej24.ro pentru a vedea și alte știri din Dej și împrejurimi!

Continuă să citești

Social-Cultură

Municipiul Dej, capitala dansului sportiv pentru a 11-a oară, grație Cupei Latino Angels – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Municipiul Dej a devenit, pentru a 11-a oară, capitala dansului sportiv pentru o zi. În Sala Sporturilor a avut loc astăzi Cupa Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție.

Peste 200 de perechi de dansatori din țară – care au concurat la 32 de categorii, în funcție de vârstă și nivel de pregătire – au răspuns ”prezent” invitației de a participa la cea de-a XI-a ediție a Cupei Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție. Vals, quickstep, slowfox, tango, chacha, samba, rumba și passo doble – au fost cele opt stiluri de dans (standard și latino-americane) care au făcut spectatorii din Sala Sporturilor să se bucure de un adevărat spectacol de grație și culoare.

Concursul Național de Dans Sportiv s-a întins pe parcursul a 13 ore, iar dansatorii veniți din întreaga țara (cu vârste cuprinsă între 4 și 50 de ani) au dat tot ce au avut mai bun, pe parchet, pentru a se clasa pe podium și pentru a primi cupele, medaliile și diplomele pregătite de organizatori. Dacă până acum sportivii dejeni și-au demonstrat măiestria la alte concursuri naționale și internaționale, de data aceasta ei au evoluat în fața propriilor susținători, iar dejenii au venit în număr mare pentru a-i vedea și încuraja.

Competiția de dans a fost organizată de Clubul de Dans Sportiv Latino Angels, amfitrionul acestui spectacol fiind – de la prima ediție și până acum – profesorul Alexandru Miheștean, ”secondat” de Vlad Pîslariu – campion mondial în anul 2013. Întrecerea din Sala Sporturilor – ajunsă la cea de-a XI-a ediție – s-a desfășurat sub egida Federației Române de Dans Sportiv (F.R.D.S.).

Preşedintele clubului Latino Angels şi organizatorul competiţiei, Alexandru Miheştean s-a declarat mulţumit de buna desfăşurare a concursului și a anunțat deja că se gândește la ediția din 2019. De asemenea, acesta a mulțumit pentru implicare Primăriei Municipiului Dej și Consiliului Local Dej (reprezentante de primarul Morar Costan și consilierul Gheorghe Giurgiu), precum și sponsorilor și tuturor părinților copiilor care fac parte din clubul său.

Nota bene: Pe cât de frumoasă a fost competiția în sine, pe atât de suburban a fost comportamentul unui ”oficial”, care – deranjat că jurnalistul Dej24.ro filmează sportivii, din apropierea sa -, a oprit efectiv una dintre finale și a întrerupt munca talentaților dansatori. Întrebat care este motivul pentru care nu se poate filma din respectiva zonă (deși i s-a menționat că e vorba de un partener media), pe un ton lipsit de bun-simț, oficialul s-a rezumat să spună că ”nu ai voie să filmezi de aici pentru că așa spun eu”, fără să explice care este într-adevăr ”problema” și din ce postură vorbește (cu mențiunea că în jur erau oricum și alți oameni care pozau sau filmau nestingheriți). Ulterior, un arbitru bine-voitor ne-a explicat de unde a venit ”frica” oficialului zelos: ”să nu cumva să fie filmate notele arbitrilor și puse pe internet…” (de parcă din tribune sau orice alt colț al sălii, cu zoom, nu s-ar putea face asta!). Poate că în alte părți se procedează așa, însă ”domnul oficial” (care nu este pentru prima dată la Dej) ar trebui să știe că jurnaliștii imortalizează doar prestațiile sportivilor – aflați, de altfel, în centrul atenției – și nu sunt nicidecum interesați de activitatea celor care notează sportivii…

Revenim cu rezultatele obținute de sportivii dejeni!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare