Conectează-te cu noi

Politic

Deputatul Cornel Itu despre pensiile militarilor: ”Nu reprezintă un privilegiu”

Publicat acum

pe

cornel-itu

Deputatul Cornel Itu anunță că pensiile militarilor au fost reîntregite ca urmare a adoptării de către Camera Deputaților a unei inițiative aparținând Guvernului Ponta.

”Veşti bune pentru cei care şi-au pus energia în slujba siguranţei naţionale şi pentru cei care au făcut o carieră în Armata Română! Pensiile militarilor au fost reîntregite ca urmare a adoptării de către Camera Deputaților a unei inițiative aparținând Guvernului Ponta, îndreptându-se astfel încă una din nedreptățile lăsate în urmă de regimul Băsescu-Boc.

Pensiile personalului din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, suspuse unui proces de recalculare şi revizuire, au scăzut, iar eliminarea pensiilor de serviciu a dus în unele cazuri la o scădere cu 70% a cuantumului pensiilor, afectând grav nivelul de trai al acestei categorii de cetățeni.

Principalele modificări aduse de proiectului de Lege privind pensiile militare sunt:

-baza de calcul a pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate;

-la media obţinută se adaugă un spor de până la 15%, în condiţii stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

-militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani vechime în serviciu, beneficiază, la îndeplinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul menţionată anterior;

-vârsta standard de pensionare este de 60 de ani.

Aceste pensii se vor plăti din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, prin urmare vor ieși din sistemul contributiv, angajatorul nefiind obligat să achite contribuția aferentă lui. Astfel, angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat.

Necesitatea adoptării proiectului de Lege privind pensiile militare a venit din obligaţia statului de a răspunde exigenţelor impuse de reformarea sistemului de pensii, dar şi de a apăra interesele celor afectaţi de această diminuare.

Această schimbare urmăreşte îndeplinirea Direcţiilor de acţiune referitoare la apărare din Programul de guvernare, care se referă la asigurarea motivării profesionale şi a evoluţiei în carieră pentru personalul din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Astfel, se va reveni la un statut adecvat pentru categoriile vizate şi se vor repara inechităţile din trecut.

Pensiile militare de stat nu reprezintă un privilegiu, aşa cum au fost denumite în trecut de Guvernul Boc. Acestea sunt instituite datorită statutului special al categoriei profesionale implicate în atingerea obiectivelor naționale de apărare şi siguranţă naţională”, arată deputatul Cornel Itu.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER