Conectează-te cu noi

Recomandări

Militarii din Dej au participat, în Afganistan, la competiția „Highland Games” – FOTO

Publicat acum

pe

Militari Dej Afganisan (30)

Zi de zi, în misiunile executate aici în Afganistan, purtăm alături de partenerii amercani, vestă, cască, mănuși, genunchiere, armă și lista poate continua, dar cel mai important, am înțeles că în tot ceea ce facem ne cunoaștem mai bine, ne acceptăm, ne respectăm, învățăm să conviețuim și ne sprijinim reciproc – “brothers in arms”.

Într-adevăr, după mai bine de 3 luni de misiune intervine rutina, obișnuința, iar acomodarea cu
mediul afgan este completă. Dar e mai mult de atât. Fiecare dintre noi am realizat că avem pe cine ne sprijini în adevăratul sens al cuvântului, iar dragonii și-au pus amprenta în comunitatea de pe Kandahar și-și afirmă zilnic identitatea.

Colegii noștri americani spun „shoulder by shoulder” noi „cot la cot”. De aici pornește tot conceptul de parteneriat, care a constituit fundamentul organizării la finalul lunii noiembrie a competiției sportive “Highland Games”. Jocurile Highland sunt evenimente organizate primăvara și vara în Scoția și în alte țări ca o modalitate de a celebra cultura scoțiană și celtică. Anumite aspecte ale jocului cum ar fi cimpoiul, kiltul, și probele grele de concurs, mai ales aruncatul bușteanului sunt atât de bine cunoscute încât acesta a devenit emblematic pentru Scoția. Centrat pe competiții de suflat în tulnice și percuție, dans și probe grele scoțiene, jocurile includ de asemenea divertisment și exponate legate de alte aspecte ale culturii scoțiene.

Capii răutăților au fost cei doi subofițeri de comandă ai celor două batalioane, român și american care formează Task Force Polar Bear-Dragons. Cele 10 echipe mixte, a câte opt concurenți – 4 români și 4 americani – și-au personalizat echipamentul, numele echipei și au purtat tot timpul un steag de identificare.

Pe scurt, probele pe care le-au avut de trecut fiecare echipă au fost aruncarea unui buştean lung de 4 m la distanţă, aruncare unei greutăți de 25 kg la distanţă, alergarea cu partenerul în spate, rotirea în jurul unei cozi de ciocan urmată de alergare, aruncarea și prinderea de ouă proaspete la distanţe diferite, căratul unei roți de maşină de luptă, menținerea respiraţiei sub apă, căratul a 8 greutăţi diferite (lăzi de muniție, pachete de hrană) și împingerea unui autobuz. Competiția s-a încheiat cu un joc de grup, binecunoscut nouă tuturor – tras de funie, pe echipe, în sistem eliminatoriu, etapă care a și stabilit echipa câștigătoare.

Caporal Budulicean Alexandru:Pentru mine acest concurs înseamnă relaxare, distracţie, socializare. Am participat până acum doar la o probă şi mai urmează celelalte nouă. E rece afară dar suportăm, mergem mai departe pentru că suntem bărbaţi!

Staff-sergeant Duncan Andrew:Este o bună şansă de a dezvolta relaţiile pe care le avem cu românii şi de a petrece mai mult timp împreună. Probele nu au fost grele, am trecut destul de uşor peste ele. A fost distractiv. Ne-am bucurat împreună de soare şi de vremea bună. Cea mai uşoară probă mi s-a părut căratul unui partener, cea mai grea a fost una dintre probele de aruncarea unei greutăţi sau a unui buştean, deoarece presupun o anumită tehnică. Celorlalţi competitori le urez noroc pentru că probabil vor pierde!

Caporal Lador Vasile:A fost o activitate care ne ajută să ne recreem, ne mai ia gândul de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. E o pauză foarte binevenită între misiuni. Probele nu au fost grele, mai mult amuzante, concursul tot a fost amuzant. Celorlalţi competitori le doresc să piardă bineînţeles, pentru ca noi să câştigăm.

Specialist Brown Mattew:A fost multă distracţie. Un bun exerciţiu pentru creşterea coeziunii între români şi americani. Cea mai uşoară probă mi s-a părut ținutul respiraţiei sub apă, iar cea mai dificilă învârtitul în jurul cozii de ciocan. Am fost foarte ameţit după asta, abia am mai putut alerga. Dar a fost distractiv. Poţi să-ţi faci prieteni şi e o experienţă plăcută.

Începută dimineața la prima oră, pe o vreme destul de răcoroasă, competiția a durat câteva ceasuri bune. Am fost martorii unei adevărate încleștări sportive cu mulți mușchi, transpirație, ambiție și “dragoni și urși polari-putere”. Butuci ridicați deasupra capului, greutăți desprinse din palme puternice și multă bună-dispoziție.

Laurii au revenit celor mai buni, care au reușit să strângă toată puterea, priceperea și ambiția într-o echipă unită și câștigătoare. Aceștia au fost McLions (Leii) în ordinea circumferinței bicepsului și a mărimii coamei … plutonier Daniel Mureșan, specialist Cody Quarles, specialist Zachary Rogers, specialist Paul Tague, specialist Matew Shiphman, caporal Lucian Ioan, caporal Alexandru Rus, caporal Cristian Popescu.

Specialist Tague Paul:A fost distractiv, multe provocări la care am făcut faţă lucrând împreună. Am făcut echipă bună cu românii, toţi sunt băieţi buni şi au pus umărul la efort. Ne simţim extraordinar că am câştigat.

Plutonier Mureşan Daniel:Sunt onorat că am luat locul 1. Concursul a fost destul de uşor pentru noi, deoarece am mai participat la astfel de probe şi a fost o plăcere să luăm parte la el. Cea mai dificilă probă mi s-a părut menţinerea respiraţiei sub apă, dar datorită antrenamentului pe care l-am avut am reuşit să obţin al doilea timp la această probă.

Cei doi subofițeri de comandă, command sergeant-major Bruce Kosmicki și plutonier adjutant principal Lucian Bal, au supravegheat desfășuararea acestui concurs, dar pentru o mai bună implicare și-au constituit o echipă de “tinerei” McDaddys (Tătucii) care a participat la toate probele, în afara concursului … și au supraviețuit!

Command sergeant-major Bruce Kosmicki:Acest concurs a fost extraordinar. A fost o bună
oportunitate pentru soldaţii români şi americani de a lucra împreună ca echipă. Au făcut o treabă bună, s-au distrat, au avut posibilitatea să se rupă de la patrulele pe care le efectuează zilnic şi de a face o activitate relaxantă alături de parteneri. Ceea ce este nemaipomenit.

Plutonier adjutant principal Lucian Bal:Principalul motiv pentru care a fost organizat acest concurs a fost coeziunea. Până la urmă luptăm împreună, muncim împreună, ne distrăm împreună şi ne simţim împreună ca o echipă! Fiecare probă a fost în măsură să determine competitorii să depună efort fizic şi să lupte pentru a o duce la bun sfârşit. Concursul a fost o reuşită şi lucrul cel mai îmbucurător este că am reuşit să facem coeziunea acestor oameni. Şi bineînţeles câştigă cel mai bun!

Ne-am demonstrat încă o dată că împreună suntem mai puternici, iar succesul și bucuria de a fi învingător sunt rezultatul lucrului în echipă. Până la următorul concurs, cot la cot cu partenerii noștri ne continuăm misiunile. Dragonii transilvani vă reprezintă cu multă demnitate și onoare pentru că spiritul românesc deține din plin aceste valori!

Text: Maior Pintiliciuc Mihai și MM clasa I Mureșan Radu

Foto: MM clasa I Oprea Oliver

Mai multe detalii: https://dej24.ro/militarii-din-dej-au-participat-in-afganistan-la-competitia-highland-games-foto

Posted by Dej24.ro on 10 Decembrie 2015

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER