Social-Cultură
10.000 de euro daune morale pentru un condamnat în „Dosarul Cămătarilor” din Dej
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișUn bărbat din Dej, condamnat în „Dosarul Cămătarilor” din Dej, a câștigat recent un proces intentat statului român la CEDO, care îi va aduce acestuia o sumă de aproape 10.000 de euro.
Costel Gaciu a stat în arest preventiv în perioada 2009-2010, atât în Centrul de Reținere al IPJ Cluj, cât și în Sectorul de Arest Preventiv din Penitenciarul Gherla. În ianuarie 2014, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Cluj la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru șantaj alături de alți patru dejeni, cunoscuți ca și cămătari, potrivit clujust.ro.
Potrivit sursei citate, Hotârârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 23 iunie 2015 arată plângerule lui Costel Gaciu au fost întemeiate: ”Reclamantul s-a plâns că pentru o perioadă de patru luni, între 29 martie și 28 iulie 2009, a fost ținut în centrul de detenție al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj într-o celulă de 4 metri pătrați la subsol, cu încă trei arestați. Celula nu avea fereastră sau ventilație și pereții erau acoperiți cu mucegai. Nu avea acces liber la apă și celula era extrem de neigienică. De asemenea, s-a plâns că accesul la toaletă se făcea după un program zilnic care în opinia lui duce la tortură psihică.
În Pentenciarul Gherla, aplicantul a fost mai multe celule supraaglomerate. El a precizat că pentru o perioadă a împărțit 38 metri pătrați cu 26 de deținuți. Celula nu avea ventilație deoarece fereastra era acoperită cu două rânduri de bare metalice și o plasă metalică.
În 22 aprilie și 24 iulie 2010, reclamantul a cerut să i se permită vizite conjugale din partea soției. Cererile i-au fost refuzate de conducerea penitenciarului pe motiv că deținuții din arest preventiv nu au dreptul la astfel de vizite.
Reclamantul s-a plâns de acestă decizie în fața Judecătoriei Gherla. A subliniat că refuzul la vizite conjugale duce la discriminare în conformitate cu Constituția României și jurisprudența Curții. În 26 iulie 2010, Judecătoria Gherla a respins plângerea, reținând că decizia luată de judecătorul responsabil cu executarea pedepselor din 10 iunie 2010 a fost corectă în baza legii 275/2006, care oferă dreptul la vizite conjugale doar deținuților condamnați. Instanța a mai reținut că deicizia este în concordanță cu jurisprudența Curții, care a stabilit că restricția la vizite conjugale nu este o încălcare a Articolului 8 al Convenției.”, se arată în hotărârea CEDO la partea în care sunt descrise plângerile lui Gaciu, potrivit clujust.ro.
CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI