Naţional
20 februarie – Ziua Mondială a Justiției Sociale
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișZiua mondială a justiţiei sociale este marcată anual la 20 februarie.
Tema din acest an este “REDUCEREA INEGALITĂȚILOR, pentru a ajunge la justiție socială ”! Această temă a fost stabilită întrucât 1 din 5 lucrători trăiește încă într-o sărăcie moderată sau extremă. Mulți dintre ei văd că salariile lor stagnează și nu beneficiază în egală măsură de creșterea economică. Inegalitățile geografice în interiorul țărilor sau chiar între țări rămân, la fel ca și inegalitățile între sexe.
Toate aceste inegalități împiedică oamenii să-și atingă întregul potențial iar economia nu are decât de pierdut.
Este timpul să acționăm pentru a reduce inegalitatea globală!
Justiția socială este o condiție fundamentală pentru coexistența pașnică și prosperă a oamenilor în interiorul națiunilor și între națiuni. Servim justiția socială atunci când pledăm pentru egalitatea de gen sau pentru drepturile popoarelor și migranților indigeni. Avansăm în justiție socială atunci când descompunem barierele legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau handicap.
CE ESTE JUSTIȚIA SOCIALĂ?
Justiția socială se bazează pe drepturi egale pentru toate popoarele și posibilitatea ca toate ființele umane, fără discriminare, să beneficieze de progresul economic și social din întreaga lume. Promovarea justiției sociale nu înseamnă doar creșterea veniturilor și crearea de locuri de muncă, ci înseamnă și drepturi, demnitate și libertate de exprimare a lucrătorilor, precum și autonomie economică, socială și politică.
La 10 iunie 2008, Organizația Internațională a Muncii a adoptat în unanimitate Declarația OIM privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă. Declarația din 2008 este o expresie a viziunii contemporane a misiunii OIM într-o lume globalizată. Această afirmație importantă este rezultatul consultărilor tripartite între reprezentanții guvernului și organizațiile de angajatori și lucrători din 182 de state membre.
Declarația stabilește un nou fundament esențial pentru eforturile de promovare și realizare a justiției sociale prin intermediul programului de lucru decent și a celor patru piloni ai acesteia – ocuparea forței de muncă, protecția socială, dialogul social și drepturile și principiile fundamentale la locul de muncă.
Globalizarea și interdependența oferă noi oportunități pentru creșterea și dezvoltarea economică globală prin comerț, investiții și fluxuri de capital, precum și avansuri tehnologice, inclusiv tehnologia informației, precum și pentru îmbunătățirea nivelului de trai la nivel mondial, dar rămân probleme importante, și anume insecuritatea, sărăcia, excluderea și inegalitatea în cadrul și între societăți și țările respective, iar țările în curs de dezvoltare și unele țări în tranziție, continuă să fie foarte dificil să se integreze și să participe pe deplin la economia mondială.
Adunarea generală ONU consideră că dezvoltarea socială și justiția socială sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea păcii și securității între și în interiorul națiunilor și că, în schimb, nu poate exista dezvoltare socială nici justiție socială dacă pacea și securitatea nu sunt stabilite și dacă nu sunt respectate toate drepturile omului și libertățile fundamentale. Creșterea economică generală și susținută, în contextul dezvoltării durabile, este esențială pentru sustenabilitatea dezvoltării sociale și a justiției sociale.