Naţional
5 lucruri pe care nu le știai despre Ferenc Puskas
Publicat acum
1 anpe
Ferenc Puskas a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști pe care i-a dat vreodată această planetă și cu siguranță cel mai valoros jucător din istoria Ungariei. De-a lungul carierei a evoluat la doar 2 cluburi, pentru Kispest AC, care mai apoi a primit numele de Honved Budapesta și pentru gigantul Real Madrid.
Născut cu numele de Ferenc Purczeld, din părinți șvabi, el a fost un atacant care a avut niște cifre extraordinare. Poate și de aceea, cei de la FIFA oferă anual un trofeu care îi poartă numele. Acesta este acordat jucătorului sau jucătoarei care a reușit în anul respectiv cel mai frumos gol.
A avut însă nu numai o carieră foarte frumoasă, ci și o viață extrem de tumultoasă. Ea a fost de-a lungul vremii presărată cu tot felul de evenimente. Citește rândurile de mai jos dacă vrei să afli 5 lucruri pe care nu le știai despre marele Ferenc Puskas.
1. Nu se știe cu exactitate data nașterii sale
Sunt foarte multe personalități marcante în diverse domenii asupra cărora există semne de întrebare cu privire la anumite detalii din biografia lor. Un exemplu poate să fie un alt maghiar, Lajos Kossuth, un celebru politician maghiar, despre care nu știm exact când s-a născut.
Pe certificatul de naștere al lui Puskas data nașterii este 2 aprilie 1927, însă familia lui susține că s-a născut pe 1 aprilie. Așadar, nu știm în ce zi a venit pe lume fostul jucător al lui Honved Budapesta și Real Madrid. Dacă citești un tutorial de înregistrare la Betano vei putea paria pe aceste echipe și nu numai.
La nivel de club și cu naționala Ungariei a câștigat următoarele trofee:
- 3 x Cupa Campionilor Europeni
- 5 x titlul de campion în Spania
- 5 x titlul de campion în Ungaria
- 1 x Cupa Spaniei
- 1 x Cupa Intercontinentală
- 1 x Aur Olimpic
2. Avea un temperament vulcanic
Mulți oameni îi consideră pe maghiari un popor extrem de temperamental, iar comportamentul lui Puskas, care deși avea origini germane, susține această afirmație. Federația de Fotbal din Ungaria i-a interzis acestuia în 1947 să mai îmbrace tricoul naționalei sale pentru un întreg an.
Sancțiunea a fost dictată pentru că Ferenc, un tânăr de doar 20 de ani la acea vreme, a lovit un jucător bulgar la Sofia. A reușit să intre și într-un conflict cu celebrul tehnician Bela Guttmann care din acest motiv a plecat de la Honved. În plus, el este renumit și pentru o dispută avută cu un tușier.
3. A fost în relații bune cu regimul comunist
După al Doilea Război Mondial, asemenea României și Ungaria a ajuns sub influență sovietică. Naționala de fotbal maghiară era la momentul respectiv pe val și comuniștii s-au gândit că pot să profite de asta pentru a-și crește propria popularitatea în țara proaspăt ocupată.
Le-au oferit jucătorilor, antrenorilor, dar și staff-ului adițional tot felul de privilegii pentru a primi susținerea lor. Spre exemplu, la acea vreme aceștia puteau să aducă și să comercializeze produse din Vestul Europei, iar acest tip de afacere era profitabilă în toate țările din această zonă.
Evident că Puskas era unul dintre favoriții regimului și este de notorietate faptul că era primit la acea vreme oricând în biroul Ministrului Apărării, Mihaly Farkas pe numele său. În ciuda faptului că nu avea foarte multă școală, se spune că legendarul atacant era un diplomat desăvârșit.
4. Fanii maghiari l-au acuzat de blat
Cine s-ar fi așteptat ca marele Ferenc Puskas să intre în colimatorul fanilor maghiari și mai grav de atât, să fie acuzat de blat?! Ei bine, asta se întâmpla după finala Campionatului Mondial din 1954 pe care naționala Ungariei a pierdut-o în fața Germaniei de Vest cu scorul de 3-2.
Ungaria era mare favorită pentru că în faza grupelor câștigase cu selecționata „Panzerelor” cu 8-3. După doar 8 minute conducea în ultimul act cu 2-0, dar nemții întorceau scorul și aveau să ridice trofeul. Asta i-a supărat pe maghiari care și-au acuzat jucătorii că au vândut meciul pentru mașini și bani.
5. „Trădătorul” își reîntregește cu greu familia
În 1956, în timp ce se afla cu Honved în Spania pentru un meci cu Athletic Bilbao a început Revoluția Ungară, care ulterior a fost înăbușită de forțele sovietice.
Toți jucătorii au refuzat să se întoarcă în primă fază în țară, dar până la urmă, unii dintre ei au cedat presiunii și au făcut-o.
Nu și Puskas însă, care acum avea o altă problemă pentru că trebuia cumva să le scoată din țară pe soția și fiica lui în vârstă de doar 4 ani. Cele două au încercat să treacă de mai multe ori granița spre Austria pe jos, fără să reușească. Familia se reunește până la urmă la Viena în decembrie 1957.