Sport
Superliga și declinul ei
Publicat acum
3 anipe
Fanii și suporterii fotbalului au demonstrat că au puterea de a influența și a schimba jocul și planurile echipelor de fotbal, în numeroase rânduri, cel mai recent exemplu este cel al desființării noului campionat european denumit Superliga Europei, la doar 48 de ore de la înființare lui. Campionatul a fost anunțat pe 19 aprilie și ar fi trebuit sa aibă loc în August, între 20 de cluburi europene, dintre care 15 echipe fondatoare, imune la retrogradare, și 5 echipe care și-ar fi câștigat locul jucând 10 meciuri de calificare acasă și în deplasare, care, contrar echipelor fondatoare, ar fi fost în pericol de retrogradare, un plan criticat de multe voci din lumea fotbalului ca fiind nedrept, fără spirit de competiție, și împotriva integrității sportului.
Superliga a fost fondată la inițiativa lui Florentino Perez, președintele de la Real Madrid, și Andrea Agnelli de la Juventus Torino, drept răspuns la nemulțumirile aduse de politica FIFA și de scăderea audienței în timpul Ligii Campionilor. Cele 12 cluburi care au participat la fondarea Superligii sunt: AC Milan, Arsenal FC, Atletico de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF și Tottenham Hotspur. Printre numele gigant ale fotbalului, câteva au respins din start idea unui nou campionat, acestea fiind Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Sevilla, Borussia Dortmund, AS Roma și West Ham, care si-au declarat refuzul, în mod direct și public, de a se alătura noului noului proiect.
Daca înființarea Superligii ar fi avut loc cu aprobarea asociațiilor europene de fotbal și a suporterilor, Perez susține că echipele participante ar fi avut parte de câștiguri aproape duble fața de cele aduse de FIFA în momentul de față, iar echipa victorioasă ar fi primit un premiu de aproximativ un miliard de Euro. Dar trebuie luat în vedere faptul că echipele participante sunt printre cele mai renumite din lume, niște uriași ai fotbalului, având un număr foarte mare de fani, de vizualizări, și de pariuri sportive fotbal depuse la casele de pariuri online și offline; această competiție ar fi produs o ruptură și mai mare între cluburile fondatoare și restul cluburilor din Europa și din întreaga lume.
Denumit de președintele Superligii drept un proiect care-și propune salvarea fotbalului european printr-o competiție modernă care ar fi fost mai scurtă decât clasica partidă de 90 de minute, și care ar fi urmat modelul NBA de a permite suporterilor accesul la comentariile și discuțiile arbitrilor din timpul meciurilor. Un alt aspect pozitiv al Superligii ar fi fost folosirea modelul de salarizare de la NBA unde echipele au un buget anual fix pentru salariile jucătorilor, acesta neputând fii depășit. Introducerea unei astfel de norme de salarizare în fotbal ar face ca o echipa, indiferent de banii pe care-i deține, să-și permită să plătească un număr mai mic de vedete, alocând astfel tuturor jucătorilor o șansă la apartenența într-un club faimos de fotbal.
Se pare că decizia cluburilor de a înființa un nou campionat a fost luată fară pregatire și fără o analiză amănunțită a parerilor suporterilor și a fanilor echipelor de fotbal. Aceștia, aprope imediat dupa publicarea anunțului pe Twitter, au luat cu asalt stadioanele din Anglia și platformele online, în semn de protest împotriva deciziei celor 12 cluburi de a fonda un campionat cu circuit închis. Răspunsul revoltat al fanilor a dus la retragerea celor Șase Mari, cum sunt denumite cele 6 echipe englezești fondatoare rezultând în desființarea și eșecul Superligii, pe data de 21 Aprilie, la numai 48 de ore de la înființare. Echipa Arsenal și-a cerut scuze public fanilor într-o scrisoare deschisă, susținând că au luat o decizie pripită, iar Tottenham și Manchester United și-au exprimat regretul că au acționat fară să ia în calcul părerile suporterilor și a fanilor lor. Retragerea Celor Șase Mari a avut un efect de domino, Real Madrid, FC Barcelona și Juventus urmându-le exemplul. Decizia echipelor fondatoare a fost criticată dur de catre UEFA, care alături de FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A și FIFA, a declarat că se opune acestei idei de competiție exclusivistă, iar Asociația Europeană a Cluburilor de Fotbal a amenințat cluburile părtinitoare la proiect cu eliminarea din cupele naționale și europene și cu amenzi usturătoare.
Cu toate neajunsurile și criticile primite, după înființarea Superligii Europene a fost anunțată printr-un comunicat public, casele de pariuri au început să adauge campionatul în grila lor de pariuri, ceea ce demonstrează că Superliga ar fi avut succes în rândul pariorilor sportivi, pentru că fanii sunt în stare să-și ierte echipele preferate indiferent de greșelile pe care le fac, și le-ar fi urmărit chiar și timpul acestui campionat.
Piața pariurilor este în continuă dezvoltare, ea introducând des diferite sporturi și industrii în grila sa de pariuri, atrâgând astfel din ce în ce mai multi doritori de câștiguri rapide. Fotbalul și piața pariurilor sunt strâns legate între ele, mulți suporteri încercându-și norocul prin a miza pentru echipele sau jucătorii preferați, acum și live, chiar în timpul partidei, pe platformele dedicate activitătii de pariere online, într-un mod rapid și sigur.