Naţional
Ce înseamnă meal prep: descoperă cum poți să scapi de grija gătitului zilnic și să ai o alimentație care ți se potrivește
Publicat acum
3 anipe
Meal prep este un trend care a reapărut în ultimii ani în America şi a cărui popularitate s-a extins în Europa şi în întreaga lume. Practic, meal prep se referă la prepararea în avans a meselor zilnice, aşadar nu reprezintă un concept foarte inovativ. Ceea ce este inovativ însă se referă la reţetele extrem de gustoase şi de sănătoase ce au apărut odată cu trendul de meal prep. Astfel, poţi avea mesele pregătite pentru întreaga săptămână (5 zile lucrătoare), totul în funcţie de bugetul tău, de tipul tău de alimentaţie şi de numărul de calorii pe care îl doreşti.
Află mai multe despre cum poţi introduce meal prep în rutina ta
Pregătirea în avans a meselor se poate face duminică, sâmbătă, lunea, în orice zi doreşti, astfel încât să ai porţiile gata pentru următoarele 3,4 sau 5 zile, în funcţie de cât de des vrei să pregăteşti mâncare săptămânal. Poţi alege doar micul dejun şi prânzul, doar prânzul şi cina sau doar micul dejun şi cina, însă cel mai bine este să optezi pentru prânz şi cina. De ce? În general, rețetele de mic dejun sunt simple şi rapide, aşa că le poţi face chiar înainte de a lua masa. Meal prep îţi poate lua de pe cap grijă gătitului, să îţi dedici mai mult timp relaxării, fie că e vorba de un masaj, de o ieşire în oraş sau de citit, dar şi să scapi de efortul de a curăţa bucătăria de mai multe ori pe zi după ce găteşti.
Cum alegi mesele pe care să le pregăteşti în avans?
Meal prep te poate ajuta să ai o alimentaţie potrivită, sănătoasă şi gustoasă, însă trebuie să ţii cont de câteva aspecte atunci când alegi mesele pe care urmează să le pregăteşti în avans:
- De ce alimente ai nevoie şi cum le combini. O alimentaţie normală pentru o persoană fără probleme de sănătate trebuie să includă cereale sau făinoase, legume, carne, lactate, fructe şi puţine grăsimi sănătoase. Desigur, dacă eşti vegetarian sau vegan, din alimentaţia zilnică se elimină carnea şi/sau lactatele, însă tot trebuie să ai un număr suficient de calorii pentru a avea un corp funcţional şi să îţi iei toţi nutrienţii necesari. Cel mai bine este să începi cu reţele simple şi să porneşti de la o listă de alimente de care ai nevoie şi care îţi plac, pe care mai apoi să vezi cum le combini în reţete gustoase.
- Lista de cumpărături. Lista de cumpărături este următorul pas după ce ai decis ce reţete vrei găti pentru meal prep. Nu uita că este foarte important să depozitezi corect atât alimentele pentru meal prep, cât şi mesele gata pregătite, pentru că acestea să se menţină proaspete. Dacă frigiderul tău nu este suficient de încăpător sau de puternic, poţi opta pentru combine frigorifice performante de la Ideall.ro care să îţi satisfacă toate nevoile în bucătărie.
- Cantitatea şi porțiile. Ca să eviţi risipa de mâncare, decide cu atenţie ce cantităţi de mâncare vei găti şi cât va conţine o porţie. Dacă nu ai idee cam cât mănânci la o porţie, încearcă să îţi cântăreşti mâncarea pe care o mănânci în mod obişnuit într-o zi pentru a-ţi face o idee.
Meal prep te poate ajuta să scapi de grija gătitului, dar şi să mănânci mai echilibrat. Astfel, tu te vei bucura de mai mult timp liber, iar organismul tău va beneficia de o alimentaţie care contribuie la o stare bună de sănătate.
Sursa foto: Pexels.com