Social-Cultură
Pr. arhim. Dumitru Cobzaru a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Dej – FOTO
Publicat acum
1 anpe
Duminică, 6 august, a avut loc decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Dej pr. arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Evenimentul a avut loc la Biserica ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Garnizoanei Militare din Dej (din zona Parcului Mare), lăcaș de cult amenajat în 1999, în clădirea fostului Cerc Militar, de către preoții militari de atunci, Dumitru Cobzaru și Moise Tineghe, fiind sfințit în 2000 de regretatul mitropolit Bartolomeu Anania.
Dumitru Cobzaru (n.1972, în Costuleni, județul Iași)) este preot și monah ortodox român în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului având rangul de arhimandrit.
În vara anului 1990 a intrat ca frate la Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, unde a fost tuns rasofor și, apoi, hirotonit diacon. Cu data de 15 ianuarie 1992, s-a transferat la Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, unde a fost călugărit și hirotonit ieromonah, la 1 octombrie 1992. Pe lângă funcțiile de secretar și eclesiarh avute la Nicula, a îndeplinit diferite ascultări și în afara ei ca: egumen la Mânăstirea „Sfânta Treime” din Soporul de Câmpie, duhovnic la Mânăstirea „Sfântul Evanghelist Luca” – Dobric, pedagog la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, precum și preot militar în Garnizoana Dej (1999-2000).
După absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj (promoția 1998) și cele de master în cadrul aceleiași instituții (promoția 1999), în perioada 1 octombrie 2000 – 8 ianuarie 2009 a fost stareț al Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, unde a demarat, dimpreună cu ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a străvechii vetre monahale. Astfel, s-au construit o nouă și monumentală biserică și o Casă de creație, astăzi „Casa Mitropolitul Bartolomeu”, care cuprinde: reședința chiriarhului, atelierele de pictură, biblioteca și muzeul. De asemenea, s-au construit Centrul de conferințe „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și o eurofermă, prin programul de finanțare SAPARD. A fondat Editura „Ecclesia” a Mânăstirii Nicula, în anul 2001, fiind, totodată, și membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu (2008), iar din 2012 este membru titular în Consistoriul Superior Bisericesc Monahal. Autor a zeci de articole publicate în presa bisericească și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, este, de asemenea, autorul mai multor volume istorice și teologice.
În octombrie 2022 a susținut teza de doctorat cu titlul „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”, realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.
În prezent este exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, scrie Ziarul Făclia.