Social-Cultură
Sărbătoarea luminilor (Hanuka), celebrată de evreii din Dej – FOTO
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișComunitatea evreiască din Dej s-a adunat miercuri, 9 decembrie, în Marea Sinagogă situată pe strada Înfrățirii din Dej, pentru a celebra Hanuka (Sărbătoarea Luminilor).
„Hanuka reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” și mai este cunoscută ca Sărbătoarea luminilor. Este o sărbătoare care durează opt zile, comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.
Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de facto independența. Hanuka este așadar o sărbătoare postbiblică. Este o sărbătoare minoră, în timpul căreia în iudaism munca și alte activități nu sunt interzise. În comunitățile mixte cei care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de Sâmbătă (de erev Șabat) la 5 Candele și în ajunul lunii noi (de erev Roș Hodeș) la 7 Candele, ocazii când luminarea candelelor începe puțin înainte de asfințit”, potrivit wikipedia.ro.
Evenimentul de la Dej a debutat în prezența comunității evreiești și a mai multor autorități: Eduard Kupferberg, directorul Cancelariei Rabinice a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Mişu Rosenberg, preşedintele comunităţii evreilor dejeni, primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan, viceprimarul Aurelian Mureșan și consilierul local Nelu Anca.
„Hanuka” a început la Dej cu un scurt moment muzical, oferit de Marin și Petra Grad, și apoi de formația „Nota”, continuând cu o prezentare a semnificației acestei sărbători. Celebrarea acestei sărbători a continuat la Sinagoga Mare din Dej cu alocuțiunile primarului Morar Costan și viceprimarului Aurelian Mureșan, culminând cu tradiționala aprindere a lumânărilor aşezate în „hanukia” (4 lumânări care corespund celei de a patra zi a sărbătorii). Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune.
foto: Zoltan Oprișan