Politic
Corneliu Niste (UCDR) și-a lansat candidatura pentru Primăria Dej – FOTO/VIDEO (E)
Publicat acum
9 anipe
Candidatul UCDR la Primăria Dejului, Corneliu Niste, a susținut astăzi prima conferință de presă în cadrul căreia și-a prezentat programul pentru dezvoltarea municipiului pentru următorii patru ani și pe termen lung.
”Astăzi sunt doctorand în cadrul Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Mai sunt absolvent al Institutul Diplomatic Roman, la Ministerului Afacerilor Externe, sunt ALUMNI în cadrul Colegiului Studețesc de Performanță Academică în cadrul Universității Babeș-Bolyai, mai concret, o pepinieră a Academiei Române. Fac parte din diferite asociații internaționale de tineri profesioniști, cu colegi brilianți, care se avântă spre premiile Nobel. Am participat și câstigat premii la diferite programe, workshop-uri, conferințe și seminarii în țară și în străinătate, am facut parte din echipele de proiect pentru Romanian Prayerbreakfast și International Conference on Human Dignity, European Prayer Breakfast. În timpul meu de pregătire am mai fost implicat în diverse companii în domeniul de consultanță, strategie și în diverse proiecte comunitare. Am investit în zona educației știind că aceasta este cheia în a schimba comunitatea și societatea în mai bine. Astăzi doresc să pun umărul la prosperitatea orașului în care am crescut și m-am întors să aduc plus valoare. Sunt unul dintre tinerii acestui oraș, care în loc să plece, se întoarce și își ia rolul în serios pentru cei care au rămas aici. Hotărârea mea de a candida a venit din dorința de a mă dedica orașului Dej. Pentru mine Dejul înseamnă acasă și cred că merită mai mult. Scopul meu este maximizarea calitativă, cu prioritate a domeniilor: educaţie, cultură, tehnologia informaţiei, antreprenoriat şi administraţie publică. În următorii ani, împreună cu echipa care mi s-a alăturat, vom crea cadrul necesar pentru că municipiul Dej să devină un oraş în care să primeze cinstea şi respectul faţă de cetăţean, faţă de familie şi faţă de societate. Nu ne lăsăm descurajaţi de un sistem dezrădăcinat spiritual şi neancorat etic, pentru că noi facem diferenţa prin dăruire şi verticalitate. Candidez pentru a aduce un aer proaspăt şi un spirit inovativ în Instituţia Primăriei. Candidez pentru a face din dezvoltare şi performanţă scopuri primare ale acestei instituţii. Candidez pentru a face loc tinerilor să intre în conducere alături de seniorii oraşului, pentru a propune şi a implementa idei de bună guvernanţă. Candidez pentru că împreună deţinem forţă necesară să aducem la viaţă acest oraş. Candidez pentru că IUBESC DEJUL CA PE MINE ÎNSUMI”, a declarat candidatul UCDR, Corneliu Niste.
Alături de membrii echipei de consilieri propusă de UCDR pentru Primăria Dejului, compusă din Flavius Chira, Lucian Bote și Ucu Stan, Corneliu Niste a prezentat programul pentru creșterea calității vieții dejenilor.
La capitolul Administrație Publică, UCDR propune legalitate, eficiență și transparență în gestionarea bugetului local prin informații comunicate în timp util cu ajutorul platformelor on-line, dezvoltarea informativă a infrastructurii sistemului de administrație, dar și prin reducerea birocrației. ”Mai concret avem din Dej un tânăr care a construit un program informatic pentru primăria orașului New-York. Deci avem cel puțin o soluție clară ca un sistem informatic să fie implementat la nivelul primăriei”, a spus Corneliu Niste.
Acesta înaintează locuitorilor și posibilitatea insituirii unui mecanism public de verificare și evaluare activitatea consilierilor locali, alături de consultări strategice cu ONG-urile locale și experți din toate domeniile în vederea identificării de soluții pentru rezolvarea problemelor cetățenilor.
Corneliu Niste oferă dejenilor unul dintre cele mai puternie instrumente democratice, referendumul decizional, atunci când va trebui să fie adoptate hotărâri cu privire la aspecte precum ajustarea procentajului impozitului.
Educația, sportul și cultura sunt de asemenea puncte cheie ale programului UCDR pentru Primăria Dej. Pentru stoparea migrării tinerilor spre orașe mari, formațiunea dorește să susțină înființarea în oraș a unor secții aparținând de universități de prestigiu din toată lumea. La nivelul preșcolar și școlar se intenționează bugetarea modernizării, renovării și dotării tuturor unităților, care să fie sprijinite și prin organizarea de concursuri și gale anuale în educație ce recompensează eforturile celor mici, dar și efortul dascălilor. Cum meseria este brățară de aur, primarul Corneliu Niste va contribui la crearea unor școli de meserii în parteneriat cu companiile care investesc în acest oraș.
La nivel cultural Dejul poate prinde viață prin organizarea unui festival anual de muzică şi de arte modern, amenajarea unui cinema și a unui spațiu cultural multifuncțional, dar și a unui parc de sculpturi unde cetățenii își pot petrece timpul liber în mod plăcut.
Pentru un stil de viață sănătos este foarte important și sportul. Modernizarea şi amenajarea terenurilor şi bazelor sportive din oraş (stadionul și nu numai), egalitate de şanse în finanţarea cluburilor sportive (arte marțiale, volei, baschet, fotbal), amenajarea unui skatepark și construirea unui ENTERTAINMENT HUB – Centru comun de activităţi individuale şi colective pentru tineri se află în proiectul echipei UCDR pentru Dej.
Business-ul și economia sunt un motor puternic care poate dezvolta orașul, astfel încât Corneliu Niste propune o strategie axată pe: crearea de noi locuri de muncă (prin organizarea unor târguri de joburi, atragerea investitorilor şi firmelor internaţionale, respectiv condiţionarea acestora pentru echitatea salarizării și stimularea firmelor în vederea oferirii de oportunităţi de internship şi training specializat pentru studenţi şi absolvenţi); antreprenoriat (Înfiinţarea unui consiliu sau a unei asociaţii a antreprenorilor din Dej, care să discute la nivel informal nevoile de dezvoltare ale oraşului; crearea unui centru pentru desfășurarea activității comercianților; realizarea unui centru de facilitare şi consultare în aprobarea fondurilor europene şi a oricărui alt tip de finanţare publică; elaborarea unor cursuri şi materiale de educație financiară pentru antreprenori); platforma online de business a Dejului (care să cuprindă o soluție de “crowd-funding” ce permite cetăţenilor să propună şi să finanţeze proiecte sau iniţiative locale, pe care ei le consideră utile comunităţii; lansarea unui portal de business care să expună potenţialul de afaceri existent, respectiv să ofere informaţii şi suport birocratic pentru investitori potenţiali, naţionali sau internaţionali); shopping (dezvoltarea în parteneriat cu comercianți locali a unui centru comercial multifuncţional care să deservească atât afaceri locale, cât şi mărci de prestigiu: magazine, restaurante, cafenele, standuri, târguri temporare).
La capitolul infrastructură și urbanism, UCDR Dej își dorește reabilitarea zonei COMPETROL, reabilitarea zonei de proximitate centurii ocolitoare a Dejului – această zonă este importantă, fiind pe parcursul unui drum european care leagă nord-estul de nord-vestul României, dar și realizarea proiectului de barieră la trecerea peste calea ferată, din zona OMV. Tot aici este precizată și extinderea dotării cu reţele de apă şi canalizare a zonelor locuite, împreună cu amenajarea și modernizarea spațiilor publice prin punerea în valoare a parcurilor şi locurilor de relaxare pentru locuitorii de toate vârstele, proiecte de peisagistică pentru toate locurile publice care necesită acest aspect, proiecte de mobilare urbană propuse de cetăţeni avizați în domeniu, toalete publice la standarde europene, internet gratuit în locurile centrale şi publice. Curățenia orașului trebuie să fie asigurată suplimentar prin monitorizarea atentă a pubelelor de gunoi dintre blocuri și curățarea acestora
Mersul cu bicicleta trebuie să fie o alternativă viabilă de transport urban, care poate fi apelată prin implementarea programelor de bike sharing – biciclete publice de împrumut, din centru până la periferie, și prin crearea unei infrastructuri sigure pentru realizarea unor trasee de biciclete.
Siguranța orașului și a cetățenilor trebuie să primeze pe agenda oricărui primar, astfel încât Corneliu Niste și echipa sa de consilieri propun construirea de adăposturi pentru câini fără stăpân şi rezolvarea problemei animalelor comunitare din cartierul Dealul Florilor și nu numai, la care se adaugă propunerea de montare a trei camere de supraveghere pentru monitorizare permanentă a zonelor publice. La aceste măsuri trebuie să se intervină activ și pentru eliminarea șovinismului.
Pentru sănătatea dejenilor, UCDR dorește să atragă de fonduri şi investiţii pentru dezvoltarea sistemului de sănătate în sensul îmbunătățirii condiţiilor de internare şi de muncă din cadrul spitalului municipal, recrutării de profesionişti în sectorul de management al spitalului municipal și a implementării unui program de îmbunătăţire a relaţiilor cu publicul în cadrul spitalului.
Dejul are mare nevoie și de impulsionarea turismului, care poate fi realizată doar prin: valorificarea tuturor obiectivelor turistice existente (Valorificarea potenţialului Someşului, a malurilor sale şi dezvoltarea proiectului “Someşul navigabil”; Amenajarea digului cu ponton, tribună şi scenă pentru spectacole; Amenajarea unor locaţii de agrement: Pădurea Bungar, Ştrandul, Salina Ocna Dejului, Parcul Mare, Stadionul, Băile Toroc, Zona Balta); promovarea coerentă și eficientă a obiectivelor cu potențial turistic (Promovarea Dejului printr-o platformă online de turism, care să centralizeze toate informaţiile de patrimoniu istoric, geografic şi cultural și crearea unei colaborări eficiente şi oneste între primărie, ONG-uri, istorici, artişti şi HoReCa); realizarea Brandului Dejului (realizarea şi dezvoltarea unei identităţi vizuale a oraşului Dej, respectiv realizarea şi dezvoltarea unei identităţi vizuale care să deservească exclusiv turismul); certificarea Produselor ”Made în Dej” (crearea unei platforme fizice şi virtuale care să promoveze şi să certifice orice tip de produs local sau marcă înregistrată din municipiul Dej).