Naţional
Cât a colectat ANAF de la români. Cei mai mulți bani au venit din TVA și impozitul pe venit
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișDin ianuarie până în prezent, ANAF a colectat 82,42 miliarde de lei venituri bugetare cumulate, cu 3,32% mai mult decât programul prevăzut de legile bugetare anuale.
La bugetul de stat s-au colectat 57,63 miliarde de lei, cu 3,46 mld. de lei mai mult față de program, astfel:
- la impozitul pe profit s-au colectat 7,35 miliarde de lei, cu 443,11 mil. de lei (6,41%) mai mult decât programul;
- la impozitul pe venit s-au colectat 10,91 miliarde de lei, cu 317,69 mil. de lei peste program;
- TVA colectată în primele cinci luni ale lui 2016 a fost de 22,25 miliarde de lei, cu 4,04% mai mult decât programul. Cota de TVA a fost redusă în medie cu 26.6%, dar în primele cinci luni au fost recuperate 11,2 puncte procentuale din reducere. În luna mai, TVA colectată a fost de 4,27 mld. lei, comparativ cu 4,46 mld. lei colectați în mai 2015. Tendința colectării TVA este determinată atât de reducerea cotei standard de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, fapt care s-a reflectat începând cu luna februarie, cât și de introducerea unei cote reduse de 9% la alimente începând cu 1 iunie 2015. De asemenea, valoarea rambursărilor de TVA în primele cinci luni din 2016 a fost de 5,95 mld. de lei, în luna aprilie rambursarea fiind de două ori mai mare decât în ianuarie 2016.
- colectarea de accize (inclusiv taxa pe viciu) a fost de 10,82 miliarde de lei, gradul de realizare a programului de 102,8% fiind influențat de obligația producătorilor de tutun/țigarete de a se conforma prevederilor Directivei nr. 40/2014/UE și a intrării în vigoare a Legii antifumat.
- la capitolul „rest venituri” colectarea a fost mai mare cu 1,35 mld. de lei (130%) față de programul prevăzut de legile bugetare anuale.
La bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate s-au colectat 9,1 mld. de lei cumulat pe cinci luni în 2016, iar gradul de realizare a programului de încasări a fost de 99,1% faţă de program. La bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate (FNUASS), realizările şi programul includ contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul FNUASS şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (taxa de clawback ).
La bugetul asigurărilor sociale de stat s-au colectat 14,91 mld. de lei în primele cinci luni din 2016 și s-a înregistrat un grad de realizare a programului de 95,26%, unul din factori fiind creșterea peste nivelul prognozat a sumelor aferente contribuției la fondul de pensii administrate privat. În plus, a avut un impact negativ măsura legislativă privind nedatorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat de către personalul din armată, poliție și funcționarii publici.
La bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj s-au colectat 772,51 mil. de lei, iar gradul de realizare a programului este de 99.92%.
Veniturile colectate de ANAF sunt aferente principalelor patru bugete componente ale bugetului general consolidat, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. ANAF nu are atribuții de administrare si colectare pentru veniturile bugetelor locale (incasate de Direcțiile de Impozite și Taxe Locale din cadrul primariilor), pentru fondurile de la Uniunea Europeană, și nici pentru veniturile proprii ale instituțiilor publice autofinanțate cum ar fi fondul pentru mediu.
Rezultatele activității de colectare a veniturilor bugetare de către ANAF sunt actualizate și publicate lunar pe www.transparenta-bugetara.gov.ro sau în secțiunea “Transparența Bugetară” de pe www.mfinante.ro.