Ştiri din zonă
Festivalul cireșelor de la Cireșoaia – între sărbătoarea recoltei și atmosfera de bâlci
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișSute de oameni au participat la Festivalul cireșelor din Cireșoaia, localitate aflată în componența comunei Braniștea din județul Bistrița-Năsăud, unde, încă din anul 1893, sătenii se adună în ultima duminică din iunie pentru a sărbători recolta de cireșe, fructe care sunt principala sursă de venit pentru cele aproximativ 450 de familii din zonă, potrivit Agerpres.
Satul Cireșoaia, situat la circa 45 kilometri de municipiul Bistrița și 10 kilometri de orașul Beclean, are o populație preponderent de etnie maghiară și este ascuns între dealuri pline de livezi de cireși, vișini și nuci, aici fiind cultivate soiuri diverse de cireși, apreciate atât în țară, cât și în străinătate.
Festivalul cireșelor a devenit o atracție atât pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud, cât și pentru cei din județele limitrofe, fiind prilejul ca sătenii să doneze o parte din recolta lor și să o pună la dispoziția vizitatorilor târgului organizat în centrul satului, în schimbul plății unui bilet de intrare în valoare de cinci lei.
Anul acesta, vremea a făcut ca recolta de cireșe din Cireșoaia să nu fie una pe măsura așteptărilor, iar sătenii nu au mai avut parte nici de comenzi pentru export. Din acest motiv, și fructele expuse la festival nu au fost la fel de frumoase ca în alți ani, iar comercianții au fost în număr extrem de redus.
Cei care au venit să vândă cireșe au profitat de numărul mare de vizitatori și aproape au dublat, peste noapte, prețul kilogramului de cireșe, ajungându-se de la 5 — 6 lei pe kilogram la 8 — 10 lei.
Mai mult, atmosfera de sărbătoare a recoltei a fost înlocuită cu cea de bâlci, lumea venită la festival părând să aprecieze mai mult micii, berea, colacii secuiești, tarabele cu haine și jucării ieftine și trambulinele gonflabile decât lădițele cu cireșe aduse de către membrii Asociației gospodarilor din Cireșoaia.
Nici spectacolul folcloric susținut de formații de dansuri și muzică maghiară nu a atras foarte mulți spectatori, lumea preferând să stea la terase decât să se așeze pe băncile din fața scenei, în soare.
Sursa – Agerpres