Social-Cultură
Simpozion aniversar la Spitalul Municipal Dej – 154 de ani de la înființare – FOTO
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișSpitalul Municipal Dej a organizat astăzi, 1 iulie, un simpozion aniversar, cu ocazia împlinirii a 154 de ani de existență, evenimentul făcând parte din cadrul Zilelor Spitalului Dejean.
Simpozionul aniversar, desfășurat astăzi, cu începere de la ora 9, în Sala de Ședințe din Policlinică (Etajul I), a marcat 154 de ani de existență a Spitalului Municipal Dej (1862-2016). Potrivit medicului Mihai Pandrea, managerul Spitalului Municipal Dej, la acest eveniment, acreditat de Colegiul Medicilor București, au luat parte numeroși invitați – medici din zonă, inclusiv de la Spitalul Municipal Dej, Spitalul Penitenciar Dej, Spitalul din Gherla, dar și numeroși medici de familie, invitați din Huedin și din mai multe localități din județ.
Printre cei care au luat cuvântul, la cea de-a IV-a ediție a acestui simpozion, s-au numărat: dr. Crețu Luminița, medic primar medicină internă; dr. Jalali Zadeh Babak, medic primar urologie; dr. Csakany Ildiko, medic primar gastroenterologie; dr. Tecușan Onoriu, medic primar obstetrică-ginecologie; dr. Ștreang Alina, medic primar medicină de urgență; dr. Pavel Melinda, medic primar diabet zaharat; dr. Moroșanu Monica, medic specialist pneumologie; dr. Turturea Ionuț Florin, medic specialist ortopedie-traumatologie; dr. Rogojan Stela, medic primar medicină de familie; dr. Restea Camelia, medic primar radiologie și imagistică medicală; dr. Gîrlovanu Ghenadie, medic primar obstetrică-ginecologie; dr. Pandrea Mihai, medic primar chirurgie generală; dr. Maier Doina, medic primar pediatrie; dr. Vaida Ovidiu, medic primar chirurgie generală; dr. Mureșan Sever, psiholog principal; dr. Nicoară Antonela, medic primar psihiatrie; dr. Păduraru Mihaela, medic specialist medicina de laborator și dr. Dorin Bicazan.
Temele tratate în cadrul acestui eveniment au fost dintre cele mai diverse, începând de la „tradiție în tratamentul neuropatiei diabetice”, „aspecte etiopatogenetice ale afecțiunilor induse de alcool” și până la „profilaxia Bolii Lyme” sau „supravegherea și controlul infecțiilor nozocomiale în spital, o problemă importantă pentru fiecare medic”.
Vă reamintim, doar anul trecut peste 25.000 de pacienți au trecut pragul Spitalului Municipal Dej, fiind examinați în Compartimentul de Primiri Urgențe. Astfel, 11.457 de pacienți au fost internați în regim de spitalizare continuă la instituția dejeană de pe strada 1 Mai. În schimb, în regim de spitalizare de zi au fost doar 5.013 pacienți. La nivelul Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) au fost examinați de medicii dejeni un număr de 26.493 pacienți, iar în ambulatoriul de specialitate au fost efectuate 18.065 de consultații. La capitolul nașteri, 591 nou-născuți au venit pe lume la Spitalul Municipal Dej, înregistrându-se în anul 2015 o creștere cu 7% față de anul precedent. Nu la fel de fericite au fost cele 2.027 persoane care au avut nevoie de intervenții chirurgicale, acesta fiind numărul total înregistrat pe 2015 la nivelul Spitalului Municipal Dej.
În ceea ce privește lucrările de renovare și modernizare demarate la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Dej, dr. Mihai Pandrea, managerul Spitalului Municipal Dej, declara în urmă cu două luni că ”acolo (n.r. CPU) va fi o cameră de triaj, vor fi spații de așteptare, sală de chirurgie, sală cu paturi, vor fi și trei paturi pentru monitorizat pacienții și, ca și noutate, o să avem și pentru copii un spațiu separat, deci și aceștia vor avea în CPU spațiul lor”.