Social-Cultură
VERNISAJ la Dej | Expoziție de comemorare a „Marelui Război (1914-1918) și personalități dejene” – FOTO
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișSala Mare a Cercului Militar Dej a găzduit astăzi, cu începere de la ora 12:30, vernisarea expoziției de comemorare a „Marelui Război (1914-1918) și personalități dejene”.
Expoziția, care va rămâne deschisă publicului până pe data de 10 octombrie 2016, este organizată de Muzeul Municipal Dej cu sprijinul Primăriei Municipiului Dej, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Cercul Militar.
Vernisajul s-a bucurat de prezența a mai mulți ofițeri ai filialei locale a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, dar și a numeroase oficialități locale.
Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat dr. Ovidiu Muntean, prof. Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej și edilul municipiului Dej, ing. Morar Costan.
În deschiderea expoziției Cociș Robert, elev la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu’’ a prezentat în fața publicului comunicarea cu titlul: ,,Armamentul și dotările Armatei Române în timpul Marelui Război (1914-1918)”. Cu această lucrare, coordonată de prof. Cristina Albinetz, elevul a obținut locul I la faza județeană (Cluj-Napoca, 28 mai 2016) a Concursului de referate și comunicări referitoare la Primul Război Mondial, iar la faza națională, organizată la Galați în perioada 19-22 iulie 2016, a obținut Mențiunea I, echivalentă cu locul IV pe țară.
Expoziția cuprinde echipament militar și armament, medalii și insigne militare, obiecte personale și documente referitoare la unele personalități dejene, semne de identificare personală, cărți poștale trimise de pe front, carnete cu memorii din campaniile militare, materiale de propagandă și susținere a războiului. Numeroase obiecte și documente prezentate ne oferă informații despre activitatea a doi ofițeri superiori: Marian Popu, comandant al Gărzii Naționale Românești din Dej în 1918 și Arthur Dan, comandant al Regimentului 81 Dej în perioada interbelică. Expoziția își propune reconstituirea unei părți din multiplele fațete ale unui eveniment cu un impact major asupra societății românești de o parte și de alta a Carpaților.
Deschiderea acestei expoziții coincide cu comemorarea a 100 de ani la intrarea României în război (1916-2016) și cu un alt eveniment important sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Corpului 7 Armată ,,General Nicolae Șova’’ Dej.