Naţional
Recomandări ale pompierilor pentru prevenirea incendiilor cauzate de coșurile de fum și mijloacele de încălzire
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișÎn această perioadă, incendiile cauzate de coșuri de fum și mijloace de încălzire folosite necorespunzător s-au manifestat în mod frecvent și, din păcate, cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale însemnate.
Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice, pompierii recomandă cetățenilor să acorde atenție respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, după cum urmează:
Pentru coșuri de fum și sobe:
- Asigurați verificarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
- Curățați periodic coșurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos si depusa în interiorul cosurilor de fum, pe fondul supraîncalzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcția locuinței.
- Pe pardoseală, în fața ușii (portiței) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalica (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu intre în contact cu materialele combustibile și astfel sa provoace un incendiu. În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portița de acces nu se va lăsa deschisă.
- Nu utilizați lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;
Pentru mijloace de încălzire electrice
- Nu utilizați instalații electrice defecte, cu improvizații, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzător;
- Supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune. Reșourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reșourile improvizate și artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora și a deficiențelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalației electrice la care sunt racordate.
- Nu amplasați materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură;
- În ceea ce privește centrale termice alimentate cu gaz, acestea trebuie verificate periodic, de către personal specializat, orice improvizație poate duce la situații de urgenta cu consecințe tragice.
De asemenea, pompierii recomandă părinților să supravegheze permanent copiii și să nu-i lase închiși în casă, cu mijloace de încălzire aflate în funcțiune (sobe, reșouri).