Ştiri din zonă
Inspectorii ANSVSA, amenzi de peste 18.000 de lei în județul Cluj. Ce nereguli au descoperit
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișÎn cursul lunii decembrie 2016, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au efectuat activități de control în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozitarea de semințe, legume și fructe. Doar în județul Cluj au fost date amenzi în valoare de 18.600 lei.
Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității.
În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.010 controale, în urma cărora au fost acordate 118 de amenzi în valoare de 197.120 de lei.
Neconformitățile constatate și sancționate au fost cele privind: nerespectarea regulilor de igienă (depozitare, pereți, spații, echipamente, infiltrații, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, acțiuni DDD, paleți, becuri, plase protecție, chiuvete, recipienți deșeuri); documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsa HACCP); etichetare, buletine analiză și ambalare; documente și trasabilitate; personalul — lipsă fișe de aptitudini, echipament de protecție, stare de sănătate neatestată, instruiri; lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor; mijloace auto neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Pentru neconformitățile constatate au fost acordate, doar în județul Cluj, amenzi în valoare totală de 18.600 lei. Printre neregulile constatate: etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, întreținere necorespunzătoare a spațiilor unității, desfășurare de activități neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și desfășurare de activități în spații amenajate necorespunzător.
FOTO – Arhivă