Ştiri din zonă
Administratorul unei firme din județul Cluj, cercetat de procurorii DNA. Prejudiciu de aproape 6 mil. de lei
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului JENEI MIKLOS-BALAZS, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată (2 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare de bani.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2008 — decembrie 2011, inculpatul Jenei Miklos-Balasz, în calitate de asociat unic și administrator al unei societăți comerciale, nu a declarat și nu a evidențiat în actele contabile ori în alte documente legale un număr total de 64 de operațiuni comerciale, constând în achiziții intracomunitare de cafea verde și cafea solubilă, în scopul sustragerii de la plata accizelor către stat.
De asemenea, inculpatul a evidențiat în contabilitatea societății un număr de 98 operațiuni fictive, reprezentând pretinse achiziții de cafea de la mai multe societăți comerciale de tip ‘fantomă’ de pe teritoriul țării, în scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit și deducerii nelegale de TVA.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței veniturilor obținute din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, inculpatul a întocmit și înregistrat în contabilitatea societății un număr de 100 facturi care atestau în mod nereal achiziții de cafea de la aceleași tipuri de societăți comerciale.
Valoarea de 16.376.009 lei a acestor facturi a fost virată de inculpat din contul firmei pe care o administra în conturile societăților ‘furnizoare’, de unde, ulterior, a fost retrasă în numerar de persoane neidentificate până în prezent.
Inculpatului Jenei Miklos — Balasz i-a fost restituită suma de aproximativ 12.282.007 lei, aceasta fiind folosită la reluarea procedeului infracțional ori reintrodusă în circuitul financiar al societății cu titlul ‘creditare firmă’.
Prin acțiunile sale inculpatul a produs bugetului de stat un prejudiciu de 5.875.992 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză împotriva inculpatului și a societății pe care o administra, în calitate de parte responsabilă civilmente, cu suma totală de 11.893.676 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.
FOTO – Arhivă