Ştiri din zonă
Experienţa unui lider mondial în inovaţie agricolă, împărtăşită întreprinzătorilor clujeni – FOTO
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișVákár István, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi preşedinte al Clusterului AgroTransilvania, a participat miercuri, 22 Februarie 2017, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la workshop-ul cu tema: „Inovarea în pomicultură – Soluţia pentru livezi performante”.
Dedicat fiind dezvoltării sectorului agrobusiness clujean, evenimentul a fost realizat sub egida Ambasadei Olandei la Bucureşti, prin intermediul Direcţiei interne pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Natură.
Scopul acestui eveniment, la care au participat renumiţi profesori şi cercetători din domeniul horticol, membri ai clusterului AgroTransilvania, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai mediului de afaceri din România şi Olanda, a fost acela de familiarizare a pieţei româneşti de agrobusiness cu cele mai noi tendinţe şi inovaţii olandeze în domeniul producţiei de fructe.
Discuţiile şi consultanţa tehnică au fost asigurate în mod interactiv de reprezentanţii Clusterului „Casa Olandeză a Pomicultorului”, principala entitate exponentă a expertizei şi a know-how-ului olandez în sectorul horticol. Acest cluster reuneşte un conglomerat de companii care, sprijinite fiind de Guvernul Olandei, şi-au unit forţele pentru dezvoltarea sectorului pomicol din această ţară.
În contextul în care Olanda a atins un înalt nivel de performanţă în sectorul horticol, fiind recunoscută drept lider mondial în ceea ce priveşte inovaţia agricolă, Clusterul „Casa Olandeză a Pomicultorului” şi-a propus să realizeze un transfer de expertiză pe piaţa din România folosind o triplă abordare ce include parteneriate comerciale, împărtăşirea de cunoştinţe specializate şi suport instituţional, în parteneriat cu entităţile locale administrative, educaţionale şi private.
În concret, au fost abordate teme şi modalităţi integrate de proiectare, înfiinţare şi manageriere a livezilor de fructe, crearea de noi sisteme de fertirigaţie cu un consum redus de apă şi sisteme de siguranţă a culturilor, implementarea de noi tehnologii şi echipamente de recoltare, respectiv mecanisme legale şi financiare de susţinere a unor astfel de investiţii.
„Consider această iniţiativă a Agro Transilvania Cluster, entitate constituită şi sprijinită financiar de Consiliului Judeţean Cluj, ca fiind mai mult decât utilă întrucât ne oferă şansa de a învăţa de la cei mai buni şi de a prelua cele mai noi tendinţe şi tehnologii din acest domeniu, cu efecte benefice în ceea ce priveşte dezvoltarea pomiculturii clujene”, a declarat Vákár István, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.