Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Weekend de FOC în județul Cluj! Pompierii au fost solicitați să stingă zeci de incendii de vegetație

Publicat acum

pe

Ca urmare a numărului mare de solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată care au fost înregistrate în acest sfârșit de săptămână în județul Cluj, pompierii aduc în atenția cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor de resturile vegetale.

Din totalul a 122 intervenții pentru stingerea incendiilor desfășurate de ISU Cluj de la începutul acestui an, 62 au fost înregistrate în zilele de sâmbătă și duminică.

Majoritatea dintre acestea au fost generate de arderile pentru igienizarea terenurilor de resturi vegetale, care, ulterior, au fost scăpate de sub control sau, în unele cazuri, focul a fost lăsat nesupravegheat.

În două cazuri s-au produs pierderi și distrugeri materiale semnificative, două autoturisme fiind distruse, iar o cabană de vacanță a fost mistuită de flăcările scăpate de sub control. Totodată, arderile necontrolate au pus în pericol bunurile și gospodăriile situate în apropierea terenurilor igienizate. Primarii au obligația de a asigura protecția la foc a localității prin supravegherea permanentă a respectării de către cetățeni a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale are consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, producerea de pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.

Arderea miriștilor și vegetației uscate se face numai după ce ați obținut acordul de la Agenția pentru Protecția Mediului și permisul de lucru cu foc de la primărie.

După aceasta:

  • Izolați zona de ardere față de drumuri, construcții, instalații, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâșii arate.
  • Executați arderea numai pe timp de zi și doar în condiții meteorologice fără vânt.
  • Parcelați miriștea în suprafețe de maxim 10 hectare prin fâșii arate.
  • Supravegheați arderea până la finalizarea ei. Primari, asigurați protecția la foc a localității prin supravegherea permanentă a respectării de către cetățeni a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Realizați următoarele măsuri de prevenire pe timpul arderilor aprobate și cele de igienizare la curățenia de Paști:

  • Stabiliți și marcați locurile speciale pentru adunarea gunoaielor
  • Întocmiți și afișați în locuri vizibile programul, pe zile și ore, în care cetățenii pot efectua arderi și măsurile de prevenire pe care aceștia trebuie să le respecte
  • Asigurați prezența serviciului voluntar pentru situații de urgență și prevedeți mijloacele de stingere a incendiilor la locurile de ardere
  • Aplicați legea prin sancționarea tuturor acelor cetățeni care nu respectă măsurile de prevenire specifice arderilor de miriști și gunoaie.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER