Conectează-te cu noi

Naţional

S-AU RĂZGÂNDIT! Comisia juridică din Senat a REVENIT asupra amendamentului privind GRAŢIEREA pedepselor pentru corupţie

Publicat acum

pe

Membrii Comisiei juridice din Senat au revenit joi asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD şi ALDE s-au abţinut, conform Mediafax.

În raport cu împrejurarea că avem totuşi prinse şi neexceptate infracţiunile de corupţie despre care am discutat ieri, în raport şi de declaraţiile făcute de liderii PSD, în speţă de preşedintele partidului şi de premier, membrii comisiei din partea PNL şi USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la graţiere”, a solicitat Daniel Fenechiu.

El a mai spus că argumentele ţin de soluţia diferită faţă de infracţiunile din Legea 78/2000 şi de declaraţiile publice ale PSD.

Lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziţie clară şi unitară a PSD în legătură cu infracţiunile de corupţie, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord respectăm acest lucru, însă în raport cu declaraţiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră”, a adăugat senatorul PNL.

La rândul său, senatorul USR George Dircă a afirmat că faptele de corupţie produc consecinţe deosebit de grave şi iremediabile.

Vreau să vă reamintesc că fapte de corupţie au lăsat să se întâmple o tragedie, Colectiv, fapte de corupţie fac ca pe spaţiile verzi din Bucureşti să fie ridicate blocuri şi construcţii care nu mai pot fi demolate, care ne afectează viaţa”, a spus şi Dircă.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, a spus că nu înţelege argumentele invocate de Fenechiu, referitoare la declaraţiile liderilor PSD.

Dacă ar fi să luăm aşa, ar însemna să v-aş solicita să vă manifestaţi consecvent cu poziţia dnei Turcan, care spunea că PNL luptă împotriva Justiţiei. Dar astea fac parte din folclorul specific declaraţiilor de presă”, a afirmat Şerban Nicolae.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a catalogat respingerea în Comisia Juridică a Senatului a amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie drept „o veste bună”, precizând că „a prevalat înţelepciunea”.

E o veste bună, ce să spun. A prevalat înţelepciunea„, a declarat ministrul Justiţiei, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a reacţionat după ce membrii Comisiei juridice din Senat au revenit joi asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD şi ALDE s-au abţinut.

Înainte de vot, ministrul justiţiei precizase că instituţia pe care o conduce susţine proiectul de lege privind graţierea în forma iniţială, fără amendamente. La rândul lor, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general au transmis că susţin punctul de vedere transmis de Consiliul Superior al Magistraturii pe această speţă.

Graţierea este o instituţie prevăzută în Codul Penal, este o instituţie care s-a aplicat, ce-i drept, rar, de-a lungul timpului şi prin definiţie s-a aplicat doar infracţiunilor cu un grad de pericol social redus. Infracţiunile de corupţie sunt infracţiuni care au un nivel ridicat de pericol social şi care, prin tradiţie, pentru că ne referim la celelalte legi anterioare, nu au făcut obiectul actelor normative de amnistie sau graţiere„, a declarat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

Aş dori să reamintesc doar punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii care spune că un asemenea act normativ ar crea un sentiment de insecuritate în public. Ministerul Public a susţinut acest punct de vedere, noi avem strategii ale Ministerului Justiţiei şi ale instituţiilor care lucrează în domeniul justiţiei pentru a combate corupţia, ele pot fi văzute pe site-ul Ministerului Justiţiei, sunt pe cinci ani şi noi ne înscriem pe această direcţie, a strategiilor cunoscute. Eu vă spun care e strategia noastră, să spună alţii de ce e benefică (graţierea – n.r.)„, a precizat Augustin Lazăr.

 

Sursa – Mediafax.ro

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER