Ştiri din zonă
Deversări periculoase în râul Someș! A fost sesizată Garda de Mediu
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin Cociș
La începutul lunii iunie, o echipă Greenpeace din Ungaria, România și Slovacia a investigat un caz de contaminare a râului Someș.
Măsurătorile arată că în râu au fost deversați poluanți cu risc mare de infecție. Organizația de mediu se așteaptă ca autoritățile române să acționeze de urgență împotriva poluării pentru a proteja sănătatea publică.
Pe 1 iunie, experți Greenpeace din Ungaria, România și Slovacia au investigat un caz de poluare a râului Someș în județul Satu Mare, în localitatea Veteș. Experții au descoperit că în râu, la doar câțiva kilometri de granița cu Ungaria, sunt deversate reziduuri urât mirositoare.
Organizația de mediu a luat probe de apă direct din locul în care este deversată în Someș apa reziduală printr-o conductă din apropierea fabricii de procesare a cărnii Unicarm, a prelevat probe de apă de la 200 de metri în amonte și aval de această conductă, precum și de la 4-5 kilometri în aval, de-a lungul părții ungurești a Someșului.
Greenpeace a prelevat probe de apă și de unde râul curge mai lent. Mostrele au fost răcite și transportate la un laborator acreditat în Ungaria unde au fost examinate biologic și chimic.
Analiza chimică și biologică a mostrelor de apă prelevate în amonte de locul în care apele reziduale ajung în Someș arată o calitate bună a apei râului.
Rezultatele analizelor confirmă faptul că apele reziduale provenind din conducta situată în apropiere de fabrica Unicarm poluează grav Someșul. Apele reziduale netratate sunt contaminate cu resturi animale și materii fecale și prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică și bacteriologică. Gradul de contaminare cu bacteria infecțioasă E-coli depășește de câteva ori valorile admise. În mod clar, materiile deversate în râu ar trebui să fie considerate deșeuri periculoase, cu risc de contagiune.
La două sute de metri în aval de conducta de deversare a fost observată o poluare bacteriologică și biologică accentuată. Numărul de colonii de bacterii, care în mod normal este de 100/ml, se ridică la peste 3000/ml. Poluarea râului a putut fi observată încă la doi kilometri distanță, în localitatea maghiară Csenger.
„Este inacceptabil că în ciuda promisiunilor autorităților române, contaminarea râului încă nu a fost oprită, chiar la câteva săptămâni după ce a izbucnit acest scandal. Deșeuri organice netratate, contaminate continuă să ajungă în Someș, iar de acolo ajung mai departe în Tisa,” adaugă Simon Gergely, chimist, expert regional Greenpeace.
Organizația de mediu a informat autoritățile maghiare și române despre rezultatele analizelor și se așteaptă ca instituțiile oficiale să ia măsuri imediate și să oprească poluarea Someșului.
FOTO – Arhivă