Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

INEDIT! Sistem care sortează automat deșeurile reciclabile, instalat în premieră într-o comună din Cluj

Publicat acum

pe

Un sistemul complet automatizat pentru preluarea deșeurilor de ambalaje, cu stocare subterană și recompensă pe loc pentru cetățeni a fost pus în funcțiune, marți, 20 iunie, în premieră națională, în localitatea clujeană Florești, cea mai mare comună din țară, potrivit Agerpres.

Stația inteligentă este construită pe o platformă betonată în care sunt amplasate subteran containere de colectare selectivă și poate prelua deșeuri de ambalaje PET, sticlă și doze de aluminiu. În plus, oferă pe loc o recompensă sub forma voucherelor de cumpărături, ce pot fi folosite în magazinele care aparțin unui mare lanț de supermarketuri.

Este vorba despre primul sistem instalat de o autoritate locală, public, care are capacitatea de a sorta, cu un aparat automat, deșeurile. Nu este numai un sistem în care persoanele introduc, prin educația pe care o au, în locurile în care trebuie, fiecare deșeu. El este preluat de aparat, este sortat în interior și dus în pubela care trebuie. Sortarea se face automatizată sută la sută”, a explicat, marți, la evenimentul organizat pentru inaugurarea sistemului, Constantin Damov, co-fondator Green Group, entitate care a oferit comunei Florești acest aparat.

Aparatul acceptă doar ambalate care au o anumită conformitate și nu sunt deteriorate. Peturile trebuie să fie goale, altfel aparatul nu le va primi și, dacă cineva va încera să introducă în aparat un alt tip de deșeu, nu va putea, aparatul refuzându-l. După acceptare, deșeurile sunt ghidate către depozitul subteran. Potrivit lui Damov, o asemenea instalație costă în jur de 40 de mii de euro.

Damov, care spune că lucrează în acest domeniu de 14 ani, a explicat că a ales comuna Florești pentru a instala sistemul de colectare selectivă a deșeurilor datorită mărimii sale, dar și pentru că a găsit aici deschiderea necesară din partea autorităților.

În România s-a mimat colectarea separată. (…) Practic, astăzi, e un moment de redescoperire de către autoritățile locale a colectării selective. Legea spune, de astăzi, că trebuie făcută colectare pe minimum patru fracții. Implementarea nu a fost făcută încă de nicio municipalitate din România. Asta pentru că a arunca la groapă este varianta cea mai ieftină. Nu avem astăzi încă penalități serioase pentru a opri depozitarea gunoaielor la groapă”, a spus Damov.

Localitatea din județul Cluj a avut mari probleme cu colectare selectivă și cu gestionarea deșeurilor în general, situație valabilă pentru multe alte localități din țară.

Cu vreo trei ani în urmă, spuneam că, dacă nu se va întâmpla ceva în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor menajere, vom ajunge într-o situație delicată noi, ca și națiune. Ia, că am ajuns. Uitați-vă că s-a întâmplat ca astăzi România să plătească zilnic 150 de mii de euro la UE, amenzi pentru necolectarea selectivă și pentru nerezolvarea aspectelor legate de depozitarea deșeurilor menajere. În ceea ce ne privește, știți că am avut probleme mari, zic eu soluționate astăzi”, a spus primarul comunei.

Sistemul instalat la Florești, numit Sigurec Public, are capacitatea de a prelucra trei tipuri de deșeuri — PET, sticlă și aluminiu — și funcționează în baza unui software inteligent ce numără, cântărește și înregistrează în timp real date despre deșeurile aduse Totodată, marți a fost inaugurat și primul automat pentru colectarea deșeurilor de ambalaje destinat magazinelor. Persoanele care vor aduce deșeurile la acest aparat vor primi vouchere cu anumite valori, în funcție de numărul și tipul ambalajelor.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER