Conectează-te cu noi

Naţional

Campania Salvați Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane

Publicat acum

pe

Campania Salvați Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane prin încheierea arbitrajului cu Gabriel Resources, arătând că un compromis între cele două părți ar avea valoare de lege pentru România și ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO și acordarea de avize pentru începerea minei, se arată într-un comunicat al Asociației Alburnus Maior.

Membrii Alburnus Maior anunță, potrivit sursei citate, că vineri vor fi organizate proteste „alături de prietenii Roșiei Montana din București, Cluj, Iași și alte orașe din țară”.

La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieșim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obținut în toți acești ani, pentru Roșia Montană și în lupta împotriva corupției„, se arată în comunicat.

În comunicatul Alburnus Maior se menționează că planul pregătit pentru distrugerea Roșiei Montane se circumscrie măsurilor anti-justiție anunțate deja de Guvern.

Practic, un compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde unui proiect declarat ilegal de instanțe și de legislația curentă. Declarația premierului Tudose, de marți, 29 august confirmă faptul că se va încerca retragerea nominalizării Roșiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources„, se arată în comunicat.

Potrivit Alburnus Maior, graba premierului Tudose de a încheia arbitrajul se datorează faptului că, în septembrie, arbitrajul Gabriel Resources vs. România intră într-o nouă etapă, „aceea a marilor dezvăluiri”, iar Tribunalul de la Washington va publica plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român.

În acest memoriu, se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri. Publicarea se va realiza doar dacă nu se ajunge la un compromis între statul român și Gabriel Resources„, precizează sursa citată.

Teama că Memoriul companiei va deveni public se pare că îi îngrozește pe câțiva dintre politicienii care au susținut de-a lungul timpului proiectul minier. Reacțiile din presă din ultimele zile arată cât de exploziv ar putea fi conținutul Memoriului și explică graba politicienilor de a încheia arbitrajul. Printre cei vizați de expunerea Gabriel Resources s-ar putea regăsi și Călin Popescu Tăriceanu sau Mihai Tudose, cei ce decid, în numele statului român, viitorul arbitrajului„, se afirmă în comunicat.

Îi transmit și lui Tudose ce i-am zis și lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu și cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele și de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii și îmbogățirii voastre!” a spus Eugen David, președintele asociației Alburnus Maior, citat în comunicat.

Premierul Mihai Tudose a afirmat marți, referindu-se la procesul de arbitraj care vizează Roșia Montană, că nu crede că statul român va pierde această dispută în instanță.

Eu nu cred că vom pierde. (…) Ei invocă foarte multe investiții făcute, dar investițiile le-au făcut în ‘salvăm patrimoniul de acolo’, au mai făcut o biserică, au plătit niște oameni (…), erau plini de spoturi (…) cu familii fericite că au venit investitorii acolo. Spoturile acelea costau. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli și au spus ‘Uite cât am investit noi’. Stai un piculeț, că tu ai spus că investești în mining, în săpat după aur, nu în spoturi (…), nu în muzee, nu în altceva„, a declarat Tudose, la România TV.

În comunicat se mai arată că Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este deținută în procent de 80% de Gabriel Resources, iar restul de acțiuni sunt deținute de Guvernul României. Pentru realizarea acestei mine de aur, cea mai mare din Europa, acționarii aveau în plan strămutarea populației din Roșia Montană.

Începând cu 2007 propunerea de proiect a fost blocată de sentințe judecătorești ca urmare a acțiunilor inițiate de ONG-uri din România, printre care și Alburnus Maior, o asociație a proprietarilor din Roșia Montană. Ca urmare, în 2013 guvernul a încercat să adopte o lege pentru avansarea accelerată a proiectului minier, în interes național. Această încercare ce sfida legea, precum și amenințarea din partea Gabriel Resources de a solicita despăgubiri în cazul în care proiectul minier nu ar fi fost aprobat, a scos în stradă sute de mii de oameni în România și în străinătate, până când guvernul a dat înapoi după câteva luni, se mai arată în comunicat.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER