Ştiri din zonă
Bilanţ IGSU, după furtunile din România: Cele mai multe situaţii de urgenţă, în Cluj
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișPompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 62 de localităţi din 17 judeţe şi Bucureşti, afectate de ploi torenţiale şi furtună. Cele mai multe situaţii de urgenţă s-au înregistrat în Cluj, unde 30 de copaci au fost doborâţi de vânt şi peste o sută de acoperişuri au fost avariate, scrie Mediafax.
Potrivit IGSU, la nivel naţional au fost emise 59 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice cod galben şi cod portocaliu de averse, intensificări ale vântului, descărcări electrice, viituri rapide şi creşteri de debite.
În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 62 localităţi din 17 judeţe (Argeş, Bacău, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Neamţ, Prahova, Sibiu, Timiş, Teleorman şi Vâlcea).
Pompierii au acţionat pentru degajarea a 172 de arbori doborâţi de vânt şi pentru evacuarea apei 13 locuinţe, opt curţi şi cinci subsoluri.
De asemenea, intervenţiile au vizat înlăturarea efectelor generate de cele 114 de acoperişuri ale unor imobile afectate din cauza vântului puternic.
Cele mai multe situaţii de urgenţă s-au înregistrat în judeţul Cluj, unde pompierii militari au intervenit pentru degajarea a 30 de copaci şi pentru evacuarea apei din zece locuinţe şi treisubsoluri.
Din cauza vântului puternic, au fost afectate parţial 105 acoperişuri de case şi cinci acoperişuri ale unor blocuri.
De asemenea, în judeţul Harghita au fost semnalate probleme în şapte localităţi – Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Corbu, Băile Tuşnad, Suseni şi Bixad – şi s-a intervenit pentru degajarea a 50 copaci căzuţi.
Având în vedere că şi în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, pompierii recomandă oamenilor ca pe timpul manifestărilor vântului puternic să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Sursa – Mediafax