Ştiri din zonă
Zeci de noi cazuri de rujeolă înregistrate în județul Cluj în ultima săptămână
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișNumărul deceselor prin rujeolă a ajuns la 34, ultimul caz fiind un băieţel de cinci luni cu anemie din judeţul Neamţ. La aproape un an de la declanşarea epidemiei, au fost înregistrate peste 9.100 de îmbolnăviri, potrivit datelor anunţate vineri de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), conform monitorulcj.ro.
În ultima săptămână au fost înregistrate alte 122 de cazuri noi de rujeolă şi un deces, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns, vineri, la 9.104, potrivit news.ro. De asemenea, 34 de persoane au murit din cauza rujeolei, ultimul caz fiind înregistrat în această săptămână. Cele 34 de decese au fost înregistrate în judeţele Timiş – nouă, Arad – şase, Dolj – şapte, Caraş-Severin – trei şi câte un caz în Bucureşti şi în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi şi Mureş.
Ultimul caz de deces este un băieţel de cinci luni cu anemie, din judeţul Neamţ.
Din cele 122 de cazuri de rujeolă din ultima săptămână, cele mai multe au fost în judeţele Cluj -68 şi Braşov -32.
La nivel naţional, judeţele cu peste o mie de cazuri de rujeolă sunt Timiş -1.228, Caraş-Severin – 1.111 cazuri şi Arad – 1.014 cazuri.
Boala s-a extins în 41 de judeţe, singurul fără niciun caz fiind judeţul Tulcea.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, de la demararea campaniei de vaccinare, au fost imunizaţi 67.000 de copii, 40.000 nefiind găsiţi la domiciliu, în timp ce rata de refuz a vaccinării a fost de 12%. Legea vaccinării a fost aprobată de către Guvern şi urmează să fie dezbătută de către Parlament.
Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării.
„Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.
Aceeaşi sumă de bani ar putea primi amendă şi medicii de familie, care nu respectă prevederile legale, de exemplu, dacă nu oferă informaţii corecte părintelui sau dacă nu asigură confidenţialitatea.
Sursa – monitorulcj.ro