Naţional
Insistenţa Guvernului asupra revoluţiei fiscale sperie investitorii: Cursul leu/euro a sărit de 4,63 lei
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișCursul leu/euro a trecut de pragul de 4,6 lei în şedinţa interbancară de tranzacţionare, şi a urcat până la o valoare record de 4,63 lei, în creştere cu 0,70% faţă de nivelul de deschidere, după ce guvernul a anunţat că va trece prin ordonanţă de urgenţă cel mai controversat pachet de modificări fiscale, evitând astfel o dezbatere legislativă, conform Mediafax.
Euro era cotat ieri la 4,5968 lei în şedinţa BNR, o creştere de numai 0,10% faţă de valoarea de luni. Dolarul a urcat de asemenea puternic pe interbancar, cu peste 1%, ajungând la 3,9881 lei, ”periculos” de aproape să treacă din nou de pragul de 4 lei, scrie ZF.
Premierul Mihai Tudose a anunţat marţi în Parlament că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, care urmează a fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ora 15.00.
Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Mihai Tudose a răspuns afirmativ, şi a confirmat faptul că acest transfer se va face prin OUG sau prin proiect legislativ, Tudose a precizat că se va face prin OUG.
Tudose a negat că ar fi existat nemulţumiri din partea primarilor legate de măsurile fiscale pe care Guvernul intenţionează să le adopte. Premierul a spus că şedinţa de Guvern va avea loc miercuri la ora 15.00.
Banca Naţională a României a avertizat ieri că inflaţia pe termen scurt va creşte peste aşteptări, iar conduita fiscală a Guvernului va avea implicaţii asupra economiei. De asemenea, incertitudinea construirii bugetului public pe 2018 induce noi riscuri în economie.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a discutat marţi situaţia economiei şi raportul privind inflaţia, hotărând să îngusteze coridorul de fluctuaţie a dobânzilor între +/- 1,00 puncte procentuale de la +/- 1,25 pp, şi să gestioneze ferm lichidităţile din sistem.
BNR anunţă şi o creştere a deficitului comercial, care este dublu faţă de anul trecut, pe fondul creşterii importurilor, şi accelerarea creşterii economice, bazată însă pe consum şi stocuri.
BNR a decis în şedinţa de marţi, să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.