Naţional
Ce se va întâmpla dacă ROBOR va ajunge la 4%. Previziunile BNR
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișCompaniile vor resimţi creşterea ROBOR-ului din ultimele luni ale acestui an în ianuarie 2018, când băncile vor actualiza dobânzile la credite, scrie Ziarul Financiar.
Companiile locale nu sunt pregătite să facă faţă creşterilor de dobândă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei şi în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte procentuale a ratei dobânzilor atât la lei, cât şi la euro, potrivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.
Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita maximă pe care multe firme locale şi o pot permite. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiţii şi ar trimite majoritatea companiilor private în incapacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referinţa pentru creditele în lei ale populaţiei şi companiilor, se situa la 2,1%.
Creşterea reală a dobânzilor nu este însă o perspectivă îndepărtată, dimpotrivă. Firmele şi populaţia se vor trezi cu rate mai mari de plată la bancă în prima luna a anului viitor, în condiţiile în care în ianuarie băncile îşi vor actualiza dobânzile şi vor include în noile rate creşterea ROBOR-ului din perioada septembrie-decembrie 2017. „Creşterea ROBOR se va vedea în ianuarie, când băncile vor actualiza dobânzile şi vor transfera fluctuaţiile indicelului în rata plătită de client. Noi nu transferăm creşterea dobânzilor la client“, a spus Gabriel Creţu, managing partner al Adwisers IFN, companie specializată în creditarea IMM-urilor.
Aproximativ 40% dintre companiile chestionate de BNR precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au în derulare se situează în intervalul 3-5% pe an, în timp ce pentru 46% din firmele care au credite bancare rata de dobândă este cuprinsă între 2 şi 4% pe an.
Potrivit BNR, creşterea dobânzilor s-ar simţi mai acut în cazul firmelor cu credite în euro. Pe lângă iminenţa majorării Euriborului la trei luni (în prezent situat la -0,329%) şi implicit a dobânzilor, firmele cu credite în euro, dar încasări în lei, mai au problemă pe cap, respectiv deprecierea leului care le majorează ratele.
Sursa – Ziarul Financiar