Ştiri din zonă
Ministrul Transporturilor anunţă când ar putea fi deschise loturile 3 şi 4 de pe Autostrada Sebeş-Turda
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișMinistrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat că şi-a fixat ca obiectiv deschiderea loturilor 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş-Turda în luna mai. Acestea se întind pe 29 de kilometri, de la Aiud până la Turda, transmite Mediafax.
Ministrul Transporturilor a fost întrebat, miercuri, la Alba Iulia, despre deschiderea loturilor 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş-Turda, în condiţiile în care acestea sunt aproape finalizate, iar pentru darea lor în folosinţă s-a depus şi o petiţie.
”Vă asigur că fac toate eforturile pentru a debloca această situaţie. Din păcate, o spun, s-a trecut dintr-o extremă în alta. Şi de la recepţia sau darea în utilizare a unor segmente de autostradă fără îndeplinirea unor condiţionalităţi care au condus, până la urmă, la evenimente nefericite din perspectiva construcţiilor, nu mai mult decât atât. Acum, reglementarea e făcută de aşa manieră încât recepţia nu poate fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor. Este o situaţie care nu numai că nu este confortabilă, nu este nici constructivă. Vizez deschiderea acestor două loturi cu îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar în acelaşi timp am în obiectiv să generez o modificare a hotărârii de Guvern astfel încât, într-un sens foarte limitat, foarte clar definit de reguli, să se poată face şi recepţie parţială, astfel încât şi alte segmente de autostradă să poată fi date în folosinţă înainte de recepţia lor din perspectivă legală”, a spus Lucian Şova.
Întrebat când estimează deschiderea autostrăzii de la Aiud până la Turda, ministrul Transporturilor a răspuns: ”Mi-am fixat, ca obiectiv, ca în cursul lunii mai aceste două segmente să fie date (n.r. în folosinţă). Facem eforturi şi cu constructorii. Avem discuţii săptămânal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformităţi din partea experţilor de la Compania de Drumuri au fost asumate şi intervin asupra lor, astfel încât să fie împăcate şi exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească autoritatea contractantă, dar până la urmă să folosim aceste segmente de autostradă, atât de puţine, cât sunt, totuşi, să fie date în circulaţie pentru că orice kilometru de autostradă este important şi cu atât mai rău că totuşi există cale de rulare utilizabilă, e păcat să stăm să ne uităm la ea”.
Inspecţia tehnică pentru recepţionarea lotului 3, de la Aiud la Decea, a avut loc în luna ianuarie, însă CNAIR a constatat mai multe neconformităţi, exces de bitum, probleme legate de rugozitate, aderenţă, planeitate, care puteau crea probleme din perspectiva circulaţiei.
În ceea ce priveşte loturile 1 şi 2 ale autostrăzii, care se întind la Sebeş la Aiud, ministrul Transporturilor a spus că ”suntem departe de a vorbi despre recepţie”, însă are ”aşteptări mai mari din partea constructorilor în primul rând”.
”Şi în acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile şi pentru a creşte capacitatea şi determinarea lor în a se mobiliza corespunzător. Ei afirmă că există o oarecare lipsă de resursă umană. Eu susţin ideea că în măsura în care vor fi avantaje salariale, vor fi susţinute mai bine financiar, totuşi şi aşteptările pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte să nu ne mai confruntăm cu lipsa de resursă de forţă de muncă”, a mai spus ministrul.
Lucian Şova a adăugat că îşi propune să viziteze aceste şantiere.
El a participat, la Alba Iulia, la cea de-a XII-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar – Infrastructura, eveniment ce are ca temă principală ”Dezvoltarea pieţelor feroviare în Europa Centrala şi de Sud-Est pentru 2030 si după”.
Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi.
Primul lot se întinde pe 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda.
Valoarea lucrărilor, fără TVA, este de 541.739.137 de lei pentru lotul unu, 549.332.393 de lei pentru lotul doi, 420.511.921 de lei pentru lotul trei, 470.004.894 de lei pentru lotul patru, toate fiind finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi bugetul de stat – 15%.
Sursa – Mediafax