Ştiri din zonă
Salina Turda vinde suveniruri cu sare de la Ocna Dej. Compania cumpără sare ieftină și o revinde la suprapreț
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișSalina Turda a ajuns să cumpere sare extrasă la Ocna Dej. Achizițiile făcute prin sistemul public SEAP sunt cu frecvență aproape lunară iar sarea este folosită, potrivit unor surse din Salina Turda SA la umplerea săculeților cu suveniruri, vânduți la intrarea în Salină, scrie infoaries.ro.
Sunt turiștii păcăliți când cumpără săculeți cu sare inscripționați cu ”Salina Turda”, dar conținutul de sare e adus din altă parte? Ori e doar un artificiu de marketing, acceptabil având în vedere că Salina Turda nu mai are drept de exploatare a sării din 1932 iar ceea ce se vine este o amintire cu inscripția unui brand?
Salina Turda a făcut prin intermediul SEAP patru achiziții consecutive de sare, în 15, 23 și 26 februarie. Sarea a fost cumpărată tot din Turda, de la firma Sarea Transilvaniei SRL. O altă achiziție, tot de sare de la aceelași ofertant a fost făcută în 7 martie. Salina cumpără sarea gemă extrasă de la Ocna Dej la un preț mediu de 0.5 ron pe kg. În 5 martie, Salina Turda a cumpărat o altă cantiate de 100 de kg de sare gemă. Potrivit unor surse din cadrul Salinei Turda, sarea cumpărată e folosită pentru a umple sacii de suveniruri. ”Varianta cea mai accesibilă era când se cumpărau saci de 25 de kg. Era un pic jenant, erau saci transparenți cu sigla Ocna Dej. Sarea se folosește ca să umple săculeții de suveniruri. Se amestecă cu sare din Salina Turda”, spune o sursă care cunoaște bussiness-ul . Sarea cumpărată cu 0,5 lei pe kg, ajunge în săculeții, marcați cu sigla Salinei Turda ce sunt vânduți apoi ca suvenir la prețul de 8 lei. Pentru efect, falsul e legat și cu panglică tricoloră. ”Un săculeț de sare, suvenir, are cam 250 de grame. Din 100 de kg se pot scoate câteva sute de săculeți, dacă o amesteci cu sare din salină, ajungem la câteva mii”, mai spune sursa consultată de InfoAries.ro. Nu este foarte clar dacă se amestecă sarea de la Ocna Dej cu sarea de la Turda, rezultată din lucrările de amenajare a Salinei ori dacă folosesc sarea cumpărată doar ca justificare ca să vândă suvenirurile, în condițiile în care Salina Turda nu mai are dreptul de a exploata sarea. Cert este că brandul turistic riscă să se compromită cu un fals. Pe săculeții vânduți ca suvenir nu se face nicio mențiune cu privire la originea sării. Este ca și cineva v-ar vinde roșii cu sigla ”de România”, dar de fapt produse în Turcia.
Directorul Salinei Ocna Dej are o părere rezervată despre afacerea celor de la Turda. ”În mod normal nu are de ce să ne deranjeze faptul că cineva ambalează sare de la Ocna Dej. Sarea e tot sare. Noi exploatăm sarea în regim industrial și facem partea din rețeaua SALROM. Salina Turda este sub tutela administrației publice locale și face turism. Cred însă că dacă folosesc sare de la Ocna Dej în produsele vândute de ei ar trebui undeva, pe o etichetă, să fie precizată originea sării. Așa ar fi normal”, a declarat pentru infoaries.ro, dr. Ing Ovidiu Molodovan, directorul Salinei Ocna Dej.
Administrația locală ar fi putut găsi o soluție mult mai acceptabilă. La câțiva km de Turda, în Valea Florilor este un masiv de sare gemă. Masivul de sare de la Valea Florilor, din judetul Cluj, are forma ovalizata si apare foarte aproape de suprafata, uneori la abia 0,5 m adancime. Acum câțiva ani, autoritățile române au avizat o explotare de sare în zonă, pentru o firmă din Cluj Napoca. Afacerea cu sare nu s-a finalizat, dar posibilitatea exploatării de sare în zona Turda, rămâne.
Oricum ar fi, actuala situație în care Salina Turda vinde suveniruri cu sare de la Salina Dej e una neplăcută pentru cel mai important brand turistic al județului.
Infoaries.ro a solicitat directorului general al Salinei Turda un punct de vedere cu privire la situația suvenirurilor de sare vândute turiștilor, dar conducerea companiei nu a oferit un punct de vedere.
Sursa – InfoAries.ro