Conectează-te cu noi

Naţional

Cum să nu-ți iei țeapă la piață atunci când alegi un pepene

Publicat acum

pe

Nu, nu trebuie să-i faci dop. Pe lângă faptul că i se scurge zeama-n pungă dacă faci asta, pur și simplu nu e necesar. Poți să ochești un pepene roșu bun judecându-l doar după coajă.

Când mergi la piață hotărât să pleci de-acolo cu cel mai bun pepene roșu din care a gustat omenirea vreodată, cel mai important e să ignori strigătele: „Hai, șefu’, cel mai dulce! Pă-ncercate! Facem și dop!”. Prefă-te doar că-l asculți și dă din cap în timp ce recapitulezi mintal adevăratele indicii pe care trebuie să le ai în vedere.

Cel mai relevant indicator e tocmai pe fundul pepenelui. Uneori pe lateral, dar în general la fund, opus codiței. Acolo rămâne o pată mare în locul unde a stat pepenele în pământ, așa-numitul punct de coacere. Pepenii cruzi au pata respectivă albicioasă, verde-deschis sau chiar n-o au deloc. Cu cât e mai galben punctul de coacere, cu atât mai bine. Dacă găsești vreunul cu pată portocalie, ăla deja merită pus în vitrină.

Încă o chestie legată de culoare: codița trebuie să fie închisă la culoare și uscată. Probabil c-ai citit pe multe site-uri că cel mai bun pepene e ăla cu coada verde. E fix pe dos. Codița verde îți spune că pepenele a fost cules prea devreme și că-i crud, în vreme ce codița maro-închis și uscată e dovada unui fruct copt.

Uită-te după pepeni cât mai simetrici, cât mai uniformi. Umflăturile sau alte diformități pot însemna că nu a fost udat cum trebuie sau că Soarele nu l-a încins peste tot. Rezultatul e un pepene cu părți coapte și părți numai bune de aruncat la gunoi.

Vezi că la capitolul „diformități” NU intră cicatricile. Paradoxal, chiar vrei ca pepenele tău să arate de parcă a fost biciuit cu bestialitate. Caută-i pe coajă niște urme maronii în formă de pânză de păianjen și niște bulinuțe de aceeași culoare, presărate prin aceeași zonă. Pe-acolo au mișunat albinele câtă vreme fructul creștea, ca să polenizeze florile. Cu cât s-au ocupat mai mult de ele, cu atât mai dulce e pepenele.

Dacă tot am vorbit despre forma fructului, ai două variante: pepene alungit sau pepene rotund. Primul e mai zemos, iar al doilea e mai dulce. Depinde acum ce contează mai mult pentru tine, dar presupun că gustul.

După ce l-ai studiat pe toate părțile, e timpul să-l iei în brațe. Trebuie să fie mai greu decât pare – asta înseamnă că-i plin de apă, deci suculent. Ca să-ți dai seama dacă e sau nu greu, ridică și alți pepeni cam de aceeași mărime, să ai termen de comparație. Alege-l pe ăla care te cocoșează cel mai mult.

 

Sursa – Noizz.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER